Sari la conținut

Masajul, o cale de comunicare afectiva cu bebelusul tau

Masajul bebelusilor nu este doar recomandat de medici, dar este si foarte necesar pentru o dezvoltare echilibrata si sanatoasa a copilului tau.

In cazul bebelusilor masajul este foarte eficient. Efectuta in fiecare zi dupa baia de seara, din cea de a doua saptamana de viata, masajul nou-nascutului si al bebelusului favorizeaza sanatatea si starea de bine a acestuia si ajuta si la sudarea relatiei parinte-copil. Putin parinti stiu ca unul din premele simturi care se dezvolta in viata intrauterina, este cel tactil. Aceasta face ca in momentul nasterii simtul tactil sa fie cel mai activ simt al copilului. Parintii si mama in special trebuie sa foloseasca la maximum acesta.

Masajul il face pe cel mic sa se relaxeze, ii genereaza o senzatie de protectie si de bine. Atunci cand ii faci masaj bebelusului tau, comunici in mod intim cu el. masajul bebelusului nu are nici un fel de contraindicati, este o sursa de calm si relaxare si pentru copil si pentru mama lui (sau oricine altcineva ii face masajul). Masajul este o cale de comunicare nonverbala, iar senzatiile speciale oferite de masaj. Copilasii se obisnuiesc foarte repede cu placerea masajului, iar sedinta de masaj este un moment pretios al zilei si ai sa realizezi foarte repede ca cel mic il asteapta cu nerabdare si placere.

           

Poti incepe sa iti masezi bebelusul imediat dupa caderea cordonului ombilical. La inceput, sedintele de masaj nu trebuie sa dureze decat cateva minute. Asta in primele saptamani de viata ale micutului. De la 4 la 12 luni, ii sunt suficente 15-20 de minute de masaj. Dupa ce implineste un an, il poti masa pana la 30 de minute. Dupa doi ani, sedinta de masaj poate dura pana cand tu sau micutul va plictisiti.

Atunci cand este masat pentru prima oara, fiecare bebelus reactioneaza in mod diferit. Fie manifesta semne de neliniste, fie se lasa cu placere in voia mainilor tale. Daca experienta se repeta frecvent, masajul va deveni un ritual, o ocazie privilegiata de a intra in relatie cu mama sau tata. Cel mai bun moment este dupa baia micutului, cand acesta este relaxat.

In ceea ce priveste tehnicile de masaj, vei putea sa le descoperi cu ajutorul unor carti, cursuri sau filmulete. Nu incerca sa aplici o tehnica performata si lasa-te ghidata de instinct si de expresia si gesturile bebelusului.

Masajul bebelusului nu este o activitate dedicata exclusiv mamei. Multi tatici se simt adesea exclusi din primele luni de viata ale micutului lor, in favoarea unei relatii stranse care se stabileste intre mama si micut. Indeamna-l pe tata-l copilului sa-i faca masaj celui mic. O sa fie o mare bucurie pentru amandoi. Studiile au aratat ca masajul influenteaza considerabil relatia tata-copil. Cercetarile au aratat ca dupa 12 saptamani de masaj facut de tata, bebelusii le vor multumi acestora adresandu-le mai multe zambete, priviri si gangureli decat mamei, scrie baby.com.

   

Pentru a face masaj bebelusului este bine sa il duci intr-o camera incalzita la 25 de grade. Incepe prin miscari usoare si nu insista daca cel mic iti refuza atingerile. Masajul poate fi facut cand micutul este asezat pe masa, in pat sau pe genunchii tai. Este bine sa folosesti un ulei pentru masaj pentru ca atingerile tale sa fie mai dulci si sa nu irite pielea bebelusului care este foarte sensibila.

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!