Sari la conținut

Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului

Știai că, după naștere, dacă starea bebelușului o permite, cordonul ombilical se păstrează intact pentru cel puţin 3 minute sau până la dispariţia pulsului ombilical? Astfel, se permite transferul unei cantităţi mari de sânge placentar spre bebeluş, necesară profilaxiei anemiei copilului până la 1 an. Iată care sunt recomandările Ilenuței Aglitoiu, moașă licențiată și educator perinatal SAMAS, în ce privește îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului.

Bontul ombilical este reprezentat de acea porţiune din cordonul ombilical pensat şi secţionat la naştere, aflată la nivelul peretelui abdominal şi care, în urma detaşării sale, formează plaga ombilicală cicatrizata (buricul). Cordonul ombilical conţine 2 artere şi o venă, înconjurate de gelatină Wharton şi acoperite de amnios şi care au rolul de a face transferul între mama şi bebeluş a substanţelor nutritive şi oxigen, dar şi a produşilor de catabolism dinspre bebeluş spre mama.

Încă din primele momente după naşterea bebeluşului se acordă o mare atenţie îngrijirilor cordonului ombilical, apoi bontului ombilical. Dacă starea bebeluşului permite, cordonul ombilical se va păstra intact pentru cel puţin 3 minute sau până la dispariţia pulsului ombilical cu scopul de a permite transferul unei cantităţi mari de sânge placentar spre bebeluş, necesară profilaxiei anemiei copilului până la 1 an. După pensarea cordonului ombilical, se întrerupe circulaţia între bebeluş şi placentă, procedură nedureroasă, urmată de secţionarea acestuia între 2 pense. La o distanţă de 2-5 cm de peretele abdominal se aplică clemă ombilicală, se îndepărtează surplusul de cordon şi se verifică dacă vasele de sânge sunt obstruate. Se badijonează bontul ombilical cu comprese sterile îmbibate cu alcool alb.

Zilnic în spital, după baia generală a bebeluşului sănătos şi cu consimţământul vostru se face toaleta bontului ombilical: mâinile se spală înainte cu apă şi săpun, se usucă zona ombilicală cu comprese sterile prin tamponare uşoară, se şterge bontul ombilical cu comprese sterile îmbibate cu alcool alb, de preferat Betadinei, care este un preparat iodat cu un potenţial alergenic crescut, se aplică “profilactic” Baneocin pudră, un antibiotic cu acţiune locală, practică intrată în rutină îngrijirilor din maternităţi, dar nesusţinută de evidente practice care să ateste că folosirea substanțelor antiseptice şi antibiotice aduc avantaje în plus faţă de păstrarea bontului ombilical curat şi uscat, ba chiar întârzie detaşarea bontului ombilical până la 15-20 de zile, uneori şi mai mult.

Când cade bontul ombilical (buricul)?

Odată cu pensarea şi tăierea cordonului ombilical începe procesul de mumificare (uscare, întărire, înnegrire, zbârcire) a bontului în urma gangrenei uscate produsă de flora nepatogenă, “contaminarea” bontului făcându-se prin contact piele la piele cu mama şi prin parcurgerea canalului de naştere. Acţiunea florei este favorizată de expunerea la aer. În jurul zilei a 5-a apare o zonă de separare între bont şi peretele abdominal, uneori însoţită de câteva picături de sânge, detaşarea completă având loc în zilele7-10, vasele rămânând patente pentru încă 3 săptămâni, de aici şi marea atenţie ce se acordă în continuare plăgii ombilicale, pentru că riscul infecţios este încă prezent.

Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului în maternitate

În spital, îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului bolnav sau prematur are câteva particularităţi: în primele zile se pot folosi substanţe antiseptice, bontul ombilical uscat se lăsă liber la aer, se recomandă practicarea unei fecvențe scăzute a toaletei bontului din cauza riscului crescut de infecţii nosocomiale prin îngrijiri invazive şi din cauza sistemului imunitar deficitar, de aceea imunizarea tetanică se practică şi în zilele noastre.

Îngrijirea bontului ombilical al nou-născutului acasă

La domiciliu, în cazul nou-născutului sănătos se recomandă îngrijirea bontului/ plăgii ombilicale de tip OPEN UMBILICAL CORD CARE/ îngrijire deschisă, cea mai sigură şi avantajoasă: se spală mâinile cu apă şi săpun înainte, se şterge zona ombilicală cu comprese sterile îmbibate cu apă distilată dacă există reziduuri de urină/ fecale, se usucă bine bontul ombilical prin tamponare delicată cu comprese sterile (nu se foloseşte vată!), se îmbracă bebeluşul cu o cămăşuţă largă şi un scutec a cărui margine să fie sub zona ombilicală, nu se aplică substanţe antiseptice şi antibiotice, se exclude folosirea detergenţilor sintetici la spălarea lucrurilor copilului, se observă zilnic dacă apar semne de infecţie locală ce trădează modificări ale bontului ombilical şi ale tegumentelor periombilicale: secreţie ombilicală redusă, filantă, vâscoasă, purulenta, urât mirositoare; edem al tegumentelor periombilicale cu aspect de coajă de portocală, îndurare; roşeaţa a zonei mai mare de 2 cm cu sau fără secreţii purulente, cu sau fără sângerare. Semne de infecţie generalizată ce pot fi observate sunt: febră, paloare, iritabilitate, refuzul laptelui, dificultăţi de respiraţie. În caz că sunt prezente semne de infecţie este obligatoriu să solicitaţi consultul unui medic de familie/neonatolog/pediatru.

Hernia ombilicală la bebeluși

Mici urme de mucoid restante la baza bontului ombilical nu înseamnă puroi, dar cresc riscul de infectare. Un bont ombilical umed, lipicios sau gros nu sunt decât varietăţi fiziologice, nu motive de îngrijorare.

Sunt situaţii când după detaşarea bontului ombilical la distanţă de câteva săptămâni şi fără prezenţa vreunui semn de infecţie locală/ generalizată se observă o umflătură: când este acoperită de piele este vorba despre hernie ombilicală, o formă inofensivă de hernie prezentă la 1 din 6 copii care dă complicaţii extrem de rar. Se accentuează la plâns, trece de la sine în câteva săptămâni dacă diametrul ei este până la 1 cm, dacă persistă la vârsta de 5-6 luni se intervine chirurgical pentru reducerea ei. Dacă umflatura acoperită de piele este roşie-vineţie, bebeluşul are diaree, vărsături înseamnă că hernia ombilicală este strangulată şi necesită intervenţie chirurgicală de urgenţă. Hernia ombilicală nu se reduce prin aplicarea vreunui bănuţ pe cicatrice, dar dacă există încă vasele deschise, există un risc foarte crescut de infecţie a bontului/ plăgii ombilicale, uneori foarte grave.

În cazul unei umflături neacoperite de piele, cu urme de sânge uscat, aspect granulos, diagnosticul este de granulom ombilical care se tratează cu nitrat de argint, o substanţă caustică ce trebuie folosită doar de personalul medical avizat.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!