Sari la conținut

Regurgitatia la bebelusi. Recomandarile specialistului

 Regurgitatia este unul dintre fenomenele care ingrijoreaza parintii in primele luni de viata ale copiilor lor. Acest fenomen se poate repeta de mai multe ori in timpul unei zile producand disconfort si nervozitate mai degraba mamelor si nu bebelusilor. Iata ce recomandari am primit de la Mihaela Timofte - asistent medical neonatologie, consultant in lactatie certificat IBCLC si educator perinatal SAMAS.

Regurgitatia este foarte frecventa in primele luni de viata si este definita ca revenirea in gura a alimentelor din stomac sau esofag fara efort de voma. Cantititea regurgitata poate semana cu laptele proaspat ingerat sau poate fi lapte partial digerat, in acest caz fiind insotita si de un miros de lapte acru.
Desi poate parea ca bebelusul regurgiteaza o cantitate mare de lapte, aceasta este doar o falsa impresie, deoarece continutul regurgitatiei este format in cea mai mare parte din saliva si sucuri gastrice, si doar o cantitate mica de lapte.

Care sunt cauzele regurgitatiei?

In primul an de viata, principala cauza a acestui fenomen este imaturitatea sistemului digestiv. La copiii mai mari si la adulti, un inel muscular, numit cardia, aflat la limita dintre esofag si stomac, se inchide ca o supapa prevenind astfel impingerea lichidelor inapoi din stomac in esofag. Pana la varsta de 12 luni aceasta supapa nu este pe deplin dezvoltata permitand astfel regurgitatia.
Regurgitatia apare mai des dupa supraalimentare sau in timpul incercarii de a elimina aerul inghitit dupa masa. Prin urmare, bebelusii alaptati au tendinta de a regurgita mai putin decat cei hraniti cu biberonul, deeoarece acestia mananca doar cat au nevoie si pentru ca au tendinta de a inghiti mai putin aer.
In situatii destul de rare, cauza pentru regurgitatiile frecvente poate fi o alergie la produsele de lapte sau o malformatie congenitala a sistemului digestiv.

Regurgitatia la prematuri

Prematurul este nou nascutul cu greutate egala sau sub 2500g si varsta gestationala pana la 37 saptamani. Imaturitatea neurologica a prematurilor este importanta nu doar pentru sistemul nervos central ci si pentru celelalte organe si sisteme.
Imaturitatea sistemului digestiv, capacitatea gastrica mica, secretia gastrica acida diminuata, activitatea enzimatica pancreatica redusa, activitatea redusa a lactazei, toate acestea pot determina regurgitatii frecvente la prematuri.

 

Cum trebuie sa reactioneze mamicile in astfel de momente?

Recomandarile pentru a diminua episoadele de regurgitatii sunt:
- hranirea bebelusilor intr-o pozitie cat mai verticala ( capul va fi pozitonat tot timpul mai sus decat restul corpului);
- mese mici si frecvente;
- bebelusul va fi hranit atunci cand este linistit, nu agitat;
- intotdeauna, dupa hranire, bebelusul va fi tinut in pozitie verticala, si batut usor pe spate pentru a elimina aerul inghitit in timpul mesei;
- pentru bebelusii alaptati, ale caror mame prezinta ejectie puternica a laptelui, e recomandat mai intai mulgerea manuala a sanului si abia apoi atasarea bebelusului;
- pentru bebelusii hraniti la biberon e necesara folosirea tetinelor potrivite ( nici prea mici , nici prea mari) si pauze cat mai dese in administrarea laptelui pentru a ajuta bebelusul sa eructeze;

ATENTIE! O masa la biberon ar trebui sa dureze tot atat cat o masa la san – 20-30minute, pentru a ajuta digestia.

- trebuie evitatata amplasarea bebelusilor in scaune de masina imediat dupa mese; aceasta pozitie duce la compresie abdominala, crescand numarul episoadele de regurgitatii.

In ce moment este necesara o consultatie la medic?

Trebuie neaparat ca parintii sa mearga la o consultatie atunci cand:
- regurgitatiile sunt frecvente si abundente;
- bebelusii sunt agitati cu episoade mari de plans;
- se arcuiesc de multe ori in timpul hranirii ( datorita iritarii esofagiene);
- somnul este agitat;
- se constata o crestere necorespunzatoare in greutate;
- intervin si episoade de voma – continutul stomacal este aruncat in jet, dupa fiecare masa.

Niciun tratament medicamentos nu va fi administrat decat dupa consultul si recomandarea medicului!

Foto: Hepta

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!