Sari la conținut

La scoala, in Slovenia. Despre parenting si vegetarieni la gradinita

Dupa ce a devenit mamica in 2007, fosta vedeta B1 TV Gina Ivascu, actualmente Tanase dupa casatorie, s-a retras din lumea reflectoarelor si a preferat sa locuiasca departe de nebunia Capitalei, la Sinaia. Iar din 2012, impreuna cu sotul ei Andu s-au mutat in Slovenia, unde lucreaza la Ambasa Romaniei din Ljubljana. Fetita lor, Sara, in varsta de aproape 9 ani, a mers inital la o gradinita de stat, in limba slovena, iar acum este eleva la British School Ljubljana. Iata ce ne-a povestit Gina despre parenting si sistemul educational din Slovenia.

Familia este totul pentru mine. Iar binele fetitei noastre mi-a ghidat pasii in viata, din momentul in care am simtit-o prima data in burtica. Ea m-a responsabilizat placut, treptat si m-a transformat in mama de care are nevoie.

Pentru ea am avut curajul sa ma retrag din lumea nebuna a televiziunii ti sa parasesc capitala pentru un loc mai linistit si mai propice pentru un copil mic - Sinaia.
In anul 2012, gandindu-ma la viitorul ei si la nevoile noastre ca familie, impreuna cu sotul meu am facut un pas inainte si am plecat pe un drum nou, care ne-a dus in Slovenia.
Nu stiam prea multe despre aceasta tara la inceput, aveam doar un presentiment ca va fi bine.
Trebuie sa marturisesc ca aceasta tara mica m-a cucerit din prima cu peisajele sale, cu autostrada perfecta, cu oamenii simpli si corecti, cu un sentiment de siguranta.
Aici a inceput istoria de scolarita a Sarei.

 

Am mers pe intuitie si pe dorinta unui nou inceput si ajunsi in Slovenia am inscris-o mai intai pe Sara, care atunci avea 5 ani, la o gradinita de stat, in limba slovena. Dupa un interviu cu psihologul gradinitei din Ljubljana si in functie de locurile disponibile, Sara a ajuns intr-o grupa de vegetarieni. O experienta frumoasa, din care copilul meu a inteles ca exista si alte optiuni. Cu engleza invatata la gradinita din Sinaia si cu limbajul non-verbal al copiilor, Sara s-a integrat foarte bine si am fost multumiti de aceasta optiune pentru moment. Apoi, pentru ca imi doream ca Sara sa invete in limba engleza si sa aiba parte nu numai de experiente de cunoastere specifice gradinitei (la gradinita slovena copiii nu invata sa scrie, sa socoteasca, ci doar experimenteaza lumea din jur, prin joc, excursii si demonstratii) am inceput sa ma gandesc la alte optiuni.

 "Exista respect si ordine, liniste si voie buna"

Astfel, am ajuns la British School Ljubljana, gandindu-ne ca ii va fi mai usor copilului sa invete in limba engleza si in sistemul britanic, cu filiale in aproape toata lumea. Sara a avut o perioada de acomodare de 6 luni la clasa pregatitoare, timp in care a invatat sa comunice in limba engleza, a recapitulat ce invatase la gradinita din Romania: alfabetul, numerele si a trecut cu succes in clasa 1. Am fost surprinsi sa vedem cat de multe informatii poate acumula si cate deprinderi specifice poate invata, desi nu trebuia sa stea dreapta in banca, cu mainile la spate. Un sistem relaxat, unde se citeste pe covor stand turceste, unde copiilor le este ceruta opinia in mod constructiv. Exista respect si ordine, liniste si voie buna. Parintii sunt invitati sa se programeze pe liste pentru sedinte parinte-invatator pentru a afla despre progresele copiilor lor si pentru a ajuta la procesul de cunoastere si invatare. Copiii au parte in fiecare zi de iesiri in aer liber, au parte de multe activitati care sa le dezvolte aptitudinile, pe care si le aleg singuri, in fiecare semestru. Sara invata in engleza si are parte saptamanal de ore de slovena si franceza (din clasa a treia). Este adevarat ca este o scoala particulara. Pe de alta parte, costurile pentru noi ca cetateni romani, fara rezidenta permanenta in Slovenia, erau comparabile cu cele de la scoala privata (slovenii au parte de subventii din partea primariilor, care ajung la aproximativ 2/3 din costurile cu gradinita).

Slovenii sunt obsedati, as spune, de miscare. Zi si noapte vezi femei si barbati alergand, familii mergand dimineata cu copii pe biciclete spre scoala. Cand este vreme frumoasa, toata lumea este afara in aer liber, mall-urile sunt goale. In aceasta vara, toate scolile, atat de stat cat si particulare, au inscris copiii la Maratonul Ljubljana. A fost un eveniment foarte reusit, la care toti copiii au fost medaliati si incurajati astfel sa duca o viata sanatoasa si echilibrata.

Am continuat sa vorbim romaneste in familie. Sarei i-am citit povesti in limba romana si continuam educatia in paralel in limba romana. Nu este usor, mai ales ca ea petrece destul de mult timp la scoala, pana la 15:30. De curand mi-a marturisit ca ea gandeste deja in limba engleza.

Ma gandesc totusi, ca daca ar fi sa ne intoarcem in Romania dupa terminarea postului, ar fi o incercare destul de grea pentru Sara sa se obisnuiasca cu sistemul romanesc de invatamant, mai ales cel din provincie. Cred ca este temerea tuturor parintilor care se intorc in Romania dupa ce au experimentat viata in strainatate.

Pentru noi, Slovenia este o experienta foarte frumoasa. Sper ca urmatoarea noastra destinatie sa fie cel putin la fel de interesanta.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!