Sari la conținut

Cum sa faci uitatul la TV mai putin nociv

Televizorul este un rau necesar. Face parte din viata, aproape independent de vointa noastra. Simplul fapt ca exista programe dedicate exclusiv copiilor este o dovada a faptului ca cei mici stau prea mult in fata televizorului si ca acesta face prea mult parte din viata lui. Vina este exclusiv a parintilor. Iata cum poti limita  dependenta de televizor a celor mici.

Nu lasa televizorul pe primul loc. Televizorul trebuie sa fie o sursa de idei. Nu suntem mai catolici decat Papa, si acceptam ca privitul la televizor nu poate fi complet interzis. Poate ca nici nu ar fi bine. Dar televizorul nu trebuie lasat sa ajunga intr-o pozitie dominanta. Nimic din ceea ce este pe micul ecran nu este mai important decat un dialog cu micultul tau. Si reciproca este valabila. Inchide televizorul, pur si simplu, pentru a putea primi toate atentia din partea micutului tau. Nu-l lasa sa se joace cu televizorul deschis. Atentia o sa-i fie atrasa de acesta, in detrimentul jocului,care este mult mai util si mai important pentru dezvoltarea lui. Nu stati la masa cu televizorul in functiune. Masa este cel mai bun moment pentru a comunica.

Televizorul nu este babysitter. Nu-ti lasa copilul in grija televizorului cand ai treaba. Uitatul la televizor este o actiune extrem de pasiva, care nu presupune nici o reactie din partea copilului tau, astfel ca orice experienta alaturi de tine, pentru micutul tau o sa fie infinit mai utila.

Cat de mult sta copilul in fata televizorului. Toata lumea este in deplin acord cand afirma ca pana la doi ani, este recomandat ca cel mic sa nu se uite la televizor mai mult de 15 minute pe zi. De la aceasta varsta in sus copilul poate ajunge la o ora pe zi petrecuta in fara televizorului, dar in nici un caz mai mult de atat. 

Alege tu la ceea ce se uita micutul. Alege programe de calitate, adaptate nivelului de intelegere al copilului. Emisiunile care depasesc nivelul micutului nu-i sunt de nici un folos. Cele mai utile sunt cele interactive, unde copiii sunt personaje adevarate. Evident desenele animate (dar si acestea alese cu grija) sunt o buna alternativa.

Copiii sub doi ani prefera actiunile mai lente, calme, culorile pastelate si muzica dulce. Derularea rapida a imaginilor, succesiunea rapida a situatiiloe, muzica stridenta ii agita, le tulbura somnul, ii incarca negativ.

Urmareste la televizor, emisiuni pentru copii, impreuna cu copilul tau. Este foarte util daca stai sa privesti o emisiune sau un film de desene animate impreuna cu micutul tau. O sa ai ocazia sa raspunzi la o sumedienie de intrebari, sa dai explicatii si, daca esti atenta o sa poti patrunde in mintea copilului tau, scrie aboutbaby.

Televizorul (ca si calculatorul) nu pot fi eliminate din viata copiilor. Dar depinde de rabdarea si intelepciunea parintilor ca televizorul ramana mereu pe un loc secundar.  

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!