Sari la conținut

Jocul, cea mai buna modalitate de a creste

A simti, a atinge, a construi… placerile legate de joc sunt multiple si ajuta copilul dumneavoastra sa devina adult si autonom.

Pentru a invata, scolarul are nevoie de materiale specifice: carti, caiete, dictionare, creioane… Pentru cel mic este aproape acelasi lucru, numai ca, datorita varstei sale fragede, jucariile sale vor fi “instrumente” ale descoperirilor sale.

Cercetatorii au si verificat acest lucru: aplecandu-se asupra parcului de jucarii al copilului, au facut o constatare, cu cat copilul se joaca mai mult, cu atat este el mai dezghetat si isi dezvolta mai mult competentele.

 Jocul este necesar evolutiei copilului

La copil, joaca este o activitate la fel de naturala precum mancatul sau dormitul. ca si la animale, joaca e principala lor activitate. In primele luni din viata sa, prin joc, copilul invata notiunile fundamentale cum ar fi formele, consistenta (moale, dur), volumul (mare, mic), cantitatea (greu, usor), culorile, grupurile (de culori, de forme…).

Jucariile sale, numite si jucarii de desteptare, ii vor permite sa isi dezvolte capacitatile: formele si culorile mobilei de deasupra patului sau, melodia cutiei sale muzicale, zgomotele si miscarile jucarioarelor sale, texturile diferite si activitatile propuse pe salteaua de joaca si tabloul de activitati. Fiecare dintre jucariile sale este o descoperire si o sursa de experiente diverse.


 

Jocul dezvolta relatii afective si sociale

De la ursuleti, de o statura pitica, dar care valoreaza cat toate comorile din lume, la papusa, confidenta a zilelor mai bune si mai rele, jucariile asigura un rol esential pe plan afectiv.   Cu plusul sau papusa sa preferata, copilul va impartasi momentele sale de bucurie, temerile sale, supararile, nelinistile, frustrarile sale.

Joaca impreuna cu parintii sai va fi deasemenea un moment de schimburi intense, la fel de importante ca si mangaierile. Ele vor permite in aceeasi masura un alt tip de relatii: regasindu-se pe acelasi teren, cel al copilului, parinti si copii vor fi la egalitate pentru cea mai mare placere a celui mic.

Apoi, jocul va fi primul factor de socializare intre copii: la cresa, la gradinita sau la scoala, copiii vor face cunostinta, se vor descoperi si se vor aprecia in jurul jocului.

 

Jocul dezvolta capacitatile motrice

Calarind calutul sau ce se leagana, impingand caruciorul, tragand dupa el o omida de plus, catarandu-se pe tobogan, sutand intr-o minge, pedaland tricicleta…fiecare copil are nevoie sa se miste, sa alerge, sa sara, iar jucariile ii vor permite sa exprime si sa isi canalizeze aceasta energie debordanta, intarindu-si echilibrul si siguranta.



 Jocul ii imbogateste competentele intelectuale

De la primul joc de constructie la jocul de societate, trecand pe la jucariile care ii permit sa povesteasca istorioare si sa ii dezvolte imaginatia (figurine, papusi, universuri miniaturale), jucariile permit copiilor sa isi imbogateasca gandirea, vocabularul, limbajul si sa ii indemne, gratie diferitelor experinte pe care jucariile ii indeamna sa le faca, sa reflecteze, sa gaseasca solutii si sa acceada la abstractie.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!