Sari la conținut

Cum ii dam incredere in el insusi la scoala

7-16 ani: isi invinge teama de necunoscut

Noua scoala, noii prieteni pentru cei mai mari, “nu vreau sa merg, ce o sa mi se intample”, sunt refrenele obisnuite. Ajutati-l sa faca jonctiunea intre noua sa lume si cea mai linistitoare de acasa. Nu ezitati sa ii explicati cum sa abordeze fiecare situatie noua.

Desi este plin de energie si de curiozitate acasa, intra in panica in momentul in care trebuie sa se desparta de dumneavoastra. Este inutil sa va ingrijorati. Copilul dumneavoastra nu este mai timorat decat altul. Din contra, aceasta atitudine inseamna ca a devenit constient de pericolele lumii exterioare. Si acest instinct de conservare ii va fi de un mare folos pentru a evita numeroase capcane si situatii dificile pe parcursul cresterii sale. Pentru a-i permite sa prinda curaj si sa controleze mai bine evenimentele:

 Incepand cu 6 ani

Propuneti-i sa invite cativa prieteni pentru a face o petrecere sau a-si face temele impreuna, determinati-l sa faca schimb de jucarii pentru a-si face prieteni.

Un truc bun: Invatati-l glume sau cateva feste de magie pentru a favoriza contactul cu alti copii.

 Lasati-l sa ia initiative

Daca isi exprima dorinta de a merge la scoala in compania unui mic coleg, incercati sa va stapaniti ingrijorarea si acceptati. Luand mai intai precautia de a-i arata bine drumul, de a-i semnala pasajele periculoase (strazi de traversat…). Daca trebuie sa ia un mijloc de transport, insotiti-l de mai multe ori, apoi in momentul in care a memorat bine traseul, pregatiti-i o mica fisa de “navigatie” cu numele statiilor, strazile care ii pot servi drept puncte de reper. Puneti-i o cartela telefonica in buzunar, pentru a va suna in caz de dezorientare. Se va simti independent dar nu abandonat.

 Luati-va timp pentru a-i descrie fiecare etapa a zilei sale, la fel ca si momentele linistite

Explicati-i  in ce mod se petrec aceste lucruri la scoala mare sau in tabara, cum trebuie sa se organizeze. In mod general, un copil prevenit va avea mai putine de invatat in fata unei situatii noi.

 Nu inseamna sa il sacaiti cu intrebari, dar faceti-l sa vorbeasca despre experientele sale.

Intrebati-l sa va descrie ce a gasit uimitor sau distractiv, diferit de acasa sau cum era camera prietenului (daca a dormit acolo), ce a mancat (la cantina), astfel ii dovediti ca ceea ce face el va intereseaza. Foarte mandru de a avea atat de multe lucruri sa va povesteasca, el va putea cu usurinta sa se confrunte cu situatiile noi.

Acordati-i timp sa invete fara sa il impingeti cu orice pret, nici sa il faceti sa mearga mai repede daca nu poate. Copilul ar putea sa se descurajeze si sa isi piarda total increderea in sine.

 

Dosar incredere

Cum ii dam incredere in el insusi - pana la 6 ani

Cum ii dam incredere in el insusi continuare II - recapatare incredere

Cum ii dam incredere in el insusi continuare III - sublimare incredere

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!