Sari la conținut

Icter la nou nascuti hiperbilirubinemie

Generalitati

Icterul este o afectiune caracterizata prin colorarea in galben a pielii si a partii albe a globului ocular (sclera) si este consecinta acumularii unei cantitati mari de bilirubina in sange (hiperbilirubinemia). Bilirubina este produsa prin distrugerea celulelor rosii din sange (hematii) si a hemoglobinei. Hemoglobina este o proteina care se gaseste in hematii si care are rolul de a transporta oxigenul de la plamani la tesuturile din restul corpului.
Icterul la nou-nascut apare de obicei dupa aproximativ 24 de ore de la nastere.

In cazul nou-nascutilor sanatosi, hraniti cu lapte de mama, apare un anumit grad de coloratie tegumentara galbena la aproximativ 2-4 zile de la nastere. Icterul dispare sau scade in intensitate de la sine, fara tratament si fara urmari in 1-2 saptamani. In cazul nou-nascutilor alimentati la san, un icter usor se poate mentine 10-14 zile dupa nastere sau pot apare recurente in timpul perioadei de alaptare. Atat timp cat copilul primeste suficient lapte si este hranit frecvent (de 8-10 sau mai multe ori in decurs de 24 de ore), icterul nu este o problema. Cu toate acestea copilul trebuie supravegheat.

Rareori cantitati foarte mari de bilirubina se acumuleaza in sange si determina leziuni cerebrale, situatia fiind cunoscuta sub denumirea de icter nuclear. Aceste leziuni pot fi urmate de pierderi ale auzului, retard mintal si tulburari de comportament.

Cauze

Icterul apare ca urmare a dezechilibrului intre productia si eliminarea bilirubinei. Acesta se elimina din organismul uman prin urina si scaun (fecale). In timpul sarcinii, corpul mamei indeparteaza bilirubina fatului prin intermediul placentei. Dupa nastere nou-nascutul trebuie sa indeparteze singur bilirubina din sange. La nou-nascut, bilirubina poate inregistra valori crescute, pana la concentratii ce determina coloratia galbena a tegumentelor si mucoaselor, datorita imaturitatii organelor care nu pot face fata ritmului in care bilirubina trebuie sa fie eliminata din organism. Deshidratarea poate apare usor la nou-nascut si conduce la incetinirea formarii urinii si a fecalelor, ceea ce are ca rezultat cresterea timpului de eliminare a bilirubinei. Metabolismul bilirubinei este influentat si de unele substante care intra in compozitia laptelui matern. In cazuri rare, hiperbilirubinemia poate fi cauzata de alte afectiuni sau boli, cum sunt bolile aparatului digestiv, infectiile sau incompatibilitatile grupelor sanguine.

Simptome

Cea mai frecventa manifestare a icterului la nou-nascut este colorarea in galben a pielii si sclerelor sau a mucoasei bucale. De obicei, culoarea galbena apare prima data pe fata si pe piept, in primele 5 zile dupa nastere, desi ziua aparitiei variaza de la un nou-nascut la altul sau in functie de tipul de icter.

Icterul fiziologic apare la toti copiii (la unii este de intensitate redusa si trece neobservat) cu debut dupa prima zi de viata, pentru ca organele copilului nu sunt inca capabile sa elimine eficient excesul de bilirubina. Intensitatea icterului creste dupa prima zi de la nastere pana in ziua 3-4 de viata. De obicei nivelul bilirubinei in sange ajunge la un nivel de platou (constant pentru mai multe zile) si apoi scade treptat, astfel incat coloratia scade sau chiar dispare in aproximativ 1 saptamana fara a fi urmata de nici o complicatie.

Icterul aparut in timpul alaptarii la san este determinat de o deshidratare usoara care prelungeste si intensifica icterul fiziologic. Deshidratarea contribuie la aparitia icterului, deoarece ingreuneaza eliminarea bilirubinei din organism de catre sistemele specifice, dar imature ale nou-nascutului. Acest tip de icter poate apare atunci cand nou-nascutul nu primeste destule lichide. Aceasta se intampla de obicei cand mesele sunt la intervale de timp prea mari. Tipic, cresterea frecventei meselor copilulul are ca urmare scaderea sau disparitia acestui tip de icter intre zilele 5-7 de viata.

Icterul determinat de laptele de mama are ca si cauza cresterea nivelului circulant de bilirubina, ce apare in jurul zilelor 10-14 de viata. Nu este cunoscut mecanismul prin care unele componente ale laptelui de mama afecteaza eliminarea bilirubinei de catre nou-nascut. Acest tip de icter incepe sa dispara in luna a doua, desi o usoara nuanta galbuie poate persista pe toata durata alaptarii.

Rar, icterul nou-nascutului poate fi determinat de unele afectiuni asociate ale acestuia. Coloratia in galben a tegumentelor care apare in mai putin de 24 de ore de la nastere, are rar ca si cauza icterul neonatal si acesti copii trebuie investigati pentru alte cauze. Daca aceasta coloratie continua sa creasca in intensitate dupa a treia zi de viata sau nu scade dupa a cincea zi de viata, se recomanda un consult medical de specialitate. De retinut este faptul ca marirea frecventei meselor copilului poate fi de ajutor si poate fi urmata de scaderea nivelelor de bilirubina.

Daca nivele foarte mari de bilirubina nu sunt tratate, pot apare complicatii.

Consultul de specialitate

Consultul medical de specialitate se impune de urgenta atunci cand nou-nascutul prezinta semne si simptome care denota un nivel crescut de bilirubina in sange, ca de exemplu:

- toropeala si scaderea capacitatii de a suge
- iritabilitate, tremuraturi si plans
- arcuirea spatelui
- tipat strident de tonalitate inalta.

Semnele unui nivel foarte crescut de bilirubina includ:

- perioade de oprire a respiratiei (apnee) sau de respiratie dificila (dispnee)
- convulsii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!