Sari la conținut

Esecul, primul pas catre succes

Exista parinti care isi feresc copiii de esecuri. Mai ales de cele scolare, dar in general se tem de nereusitele copiilor lor. Acesti parinti uita ca esecul (mai mic, sau mai mare), este una din cele mai importante lectii de viata, dar uita si faptul ca esecul este primul pas catre succes. Suna a poezie, dar nu este!

Copilul scolar care nu experimenteaza un esec nu o sa poata intelege ca acesta este inevitabil in viata si ca trebuie mereu depasit. Cu cat primele esecuri apar mai tarziu, cu atat sunt mai greu de inteles, de acceptat si de gestionat. Esecul care la 7 ani, este o lectie usor de depasit si mai ales de inteles, la 12 ani poate sa fie o drama, iar la 17 ani o tragedie. Daca nu ar exista esecurile am invata sa lupatm?

Implica-ti copilul in competitii, inca din primul an de scoala, pentru ca doar asa o sa inteleaga ce inseamna concurenta. Explicatiile teoretice ale parintilor nu sunt niciodata suficiente.

Nu te teme de nereusite, ci invata sa le anticipezi, impreuna cu cel mic, si adopta atitudinea sportivului care merge la olimpiada. Nu uita ca de multe ori este mai important sa participi, dacat sa castigi.

Analizeaza esecul o data prin prisma ta, de parinte ca sa vezi daca nu l-ai impins spre competitii care nu i se potrivesc (copilul meu trebuie sa cante la pian, dar omiti ca este afon), a doua oara prin atitudinea avuta de copil fata de competitia in sine. A fost sau nu tratata pe masura valorii, s-a pregatit sau nu? Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspundeti cu onestitate si voi, parintii, si copilul. 
 
Nu-l compatimi daca pierde! Apreciaza-i curajul de a participa si fii obiectiva. Recunoaste si spune-i care este nivelul lui. Nu face gresala sa spui: "Meritai sa castigi". O astfel de fraza anuleaza competitia. Evalueaza-l mereu cu sinceritate, dar nu-l critica. "Sunt foarte fericita ca ai mers la concurs, dar colegii tai au fost mai buni decat tine", este o formula mult mai corecta.
 
 

Esecul nu trebuie sa devina o negare a competitiei, ci un argument pentru implicarea in concursurile viitoare. Evident ca o competitie poate sa insemne si concursul de cultura generala din clasa I, si concursul de desene, sau cursa de 100 de metri din curtea scolii, dar si competitia pentru un loc fruntasi in ierarhia competentei in clasa, participarea la olimpiadele scolare sau examenele.

Nu uita ca fiecare esec caleste si cladeste! Lasa-l sa se caleasca si stai alaturi de el sa-l indemni si sa-l ajuti! O sa invete sa se pregateasca cu adevarat pentru competitie, doar experimentand.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!