Sari la conținut

Familia ideala, nu exista

Familia este celula societatii si ar trebui sa fie locul armoniei si echilibrului. Familia inseamna coabitarea armonioasa intre toti membrii acesteia, comunicarea fara bariere, respectul autoritatii materne si/sau paterne, si posibilitatea emanciparii personale a fiecarui membru in parte.

Daca toate acestea ar fi indeplinite se poate vorbi despre o familie ideala. Realitatea este insa o suma de variatii ale acestor reguli.

Nu exista oameni perfecti

Ca principiu fiecare familie pleaca de la dorinta de a fi perfecta. Pe de alta parte fiecare familie isi stie limitele si greselile, chiar daca nu le recunoaste, si tinde catre perfectiune, asa cum este ea inteleasa perfectiunea de membrii ei. Concluza este una singura – familia ideala nu exista, pentru ca nu exista oameni ideali!”, afirma Anne Pernot-Masson psihoterapeut specializat in problemele de cupul.

Anne Pernot-Masson scrie in cartea sa “Bilantul parintilor”, publicata in 2007 la editura Payot, Paris: “Extrem de multi parintii fac un cult din a insufla copiilor lor ideea de succes, performanta ca unice cai spre fericire. De aici o atitudine uneori aproape tiranica fata de copil, care este obligat la performata. Acesti parinti isi asuma riscul de a deveni oameni macinati de dezamagiri, de vinovatii, in timp ce copiii lor vor fi incapabili sa gaseasca propriul drum in viata si sa accepte esecurile ca facnd parte din viata”.
 
Toata lumea iubeste pe toata lumea

Familia in care domneste pacea absoluta, linistea si armoniea este o utopie! Oamenii au sentimente amestecate, contrare, opinii diferite, dorinte contradictorii. “Armonia intr-o familie, care evident ca exista, si functioneaza, nu este consecinta faptului ca toata lumea iubeste pe toata lumea, ci este consecinta unui balans intre cenzura impusa de familie si autocenzura. Adica nu fac si nu spun lucruri pe care stiu ca nu am voie sa le spun, pentru ca acestea sunt regulile familiei si nu fac si nu spun lucruri care ar deranja armonia familiei mele. Inevitalil aceasta aduce dupa sine conflicte, fie interioare, fie intre membrii familiei fie ca este vorba despre conflicte intre soti, intre frati sau intre parinti si copiii", spune Masson .

Brutal spus, sotul viseaza cu ochii deschisi la colega de la birou… Nu va comunica asta nici sotiei, nici copiilor. Va trai cu fantasma aceasta, cu visul sau erotic. Dar aceasta va fi o sursa constanta de tensiune a lui consecinta a autocenzurii, care va alimenta relatiile din familie. Nu va rupe realiatiile cu sotia sa, pentru o noapte cu sexy-colega, pentru ca il opreste cenzura familiei, regulile. O va face insa daca nu va fi prins…”, explica Anne Pernot-Masson.
 
Familia este un mecanism care functioneaza foarte bine, si aduce beneficii tuturor membrilor, daca se stabilesc anumite raporturi de echilibru intre actorii familiei. Asta nu exclude conflictele, disputele, angoasele si luptele pentru suprematie. Fratii de cearta, parintii au conflicte. Secretul familiei care reuseste sa ramana unita este acela al respectarii unor anumite limite. Cearta parintilor nu poate sa depaseasca o anumita limita, disputa fratilor, nu-i trimite la spital.
 
Citeste si continuarea: Regulile familiei ideale
 
 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!