Sari la conținut

Greselile de comunicare ale parintilor

Suntem oameni si gresim. Secretul parintilor destepti este capacitatea de a recunoaste greseala si de a avea vointa de a le indrepta. Pentru usurinta am facut o lista cu cele mai des intalnite greseli de comunicare ale parintilor, cand este vorba de copilul lor. Chestiunile in discutie sunt valabile si in cazul picilor de cativa ani si in cazul copiilor mai mari, cand spiritul de independenta si nevoia organica de a-si contrazice parintii poate naste conflicte.

1. Vorbesti prea mult. Nu-i tine conferinte. Sunt inutile, invata sa vorbesti, chiar si cand il certi, scrut, calm si la obiect.

2. Evalueaza corect si cu onestitate. Inainte de a actiona, trebuie sa apreciezi realist care este problema. Onestitatea si obiectivitatea te va face sa intelegi ca unele situatii par mai grave decat sunt. Fii foarte atenta insa sa lasi nesanctionate lucruri aparent minore care, pot avea urmari pe viata.

3. Stabileste reguli si respecta-le. Nu te plange ca cel mic nu te asculta daca niciodata nu ai stabilit reguli, sau, si mai grav, daca ai stabilit o regula, ai anuntat-o cu tam-tam si ai incalcat-o in minutul urmator.

Marile greseli ale patrintilor

4. Inconsecventa. Concret: il certi pentru ca a spus ceva nepoliticos, pentru ca o ora mai tarziu aceeasi atitudine sa te amuze. Copilul va fi confuz, va plusa si nu o sa stie niciodata care sunt limitele sau, si mai grav, nu o sa le respecte niciodata.
 


5. Cand mama spune "da", iar tata spune "nu", copilul profita in defavoarea lui.

6. Evalueaza-ti asteptarile fata de copilul tau in mod corect si cinstit. Nu spera mai mult decat in mod cinstit poate.

7. Il critici prea mult. Un psiholog specializat in psihologia copilului spunea: critica trebuie administrata ca un biscuit cu crema. Crema este critica, biscuitii laudele.




8. Nu comunici suficient cu scoala si profesorii. Copilul poate sa fie complet diferti ca stil, atitudine si comportament, la scoala si in colectivitati, fata de cel care este acasa. e bine sa stii daca are mai multe imagini.

10 reguli pentru cresterea unui copil

9. Dovedeste perseverenta. O singura observatie sau pedeapsa nu este suficienta pentru schimbarea unui comportament. Chiar si bebelusii iti vor testa limitele si determinarea, ducandu-se fix in locurile periculoase. Cu atat mai mult o va face un copil care incearca sa-si deschida orizonturile si sa isi afirme independenta. Copiii intuiesc momentele de slabiciune si profita. Nu-i lasa!

10. Nu-l asculti. Daca nu-l asculti nu vei afla si nu vei intelege ce-i place, care-i sunt temerile, problemele. Daca nu comunici cu copilul tau, nu-l vei putea cunoaste.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!