Sari la conținut

Sentimentele negative dupa nastere

Depresia postnatala este depasita de majoritatea femeilor de la sine. Dar intre 10 si 20% dintre femei dezvolta o forma mai accentuata a acestei probleme, in aceasta situatie fiind vorba despre depresia postnatala sau postpartum. Specialistii au impartit starile postnatale pe care le poate experimenta o femeie in trei categorii principale, care difera in functie de gravitatea problemei.

In cele mai multe cazuri, schimbarile majore in viata unei persoane, fie ca este femeie sau barbat, declanseaza usoare stari de axietate. In ceea ce priveste nasterea unui copil, fluctuatiile hormonale vin sa accentueze schimbarea evidenta pe care o produce aparitia unui copil in viata unei femei si a unui cuplu.

Starile emotionale negative sau "baby blues"

Din punct de vedere psihologic, aparitia acestei stari este momentul in care femeia realizeaza pasul facut, avand ragazul sa se uite in jur si sa vada ca viata ei s-a schimbat, ca bebelusul care era pana nu demult "ascuns" in burtica, isi face mereu simtita prezenta si nevoile. Mai mult perioada de rasfat din timpul sarcinii se termina brusc. Aceasta stare apare la 3-5 zile dupa nastere si poate dura de la cateva zile pana la doua saptamani. Printre simptome se numara sensibilitate, tristete, episoade frecvente de plans, insomnii. Pentru ca este o stare trecatoare, aceasta nu este considerata o problema de sanatate. "Baby blues", asa cum a fost numita aceasta stare de medicii americani, nu interfereaza cu capacitatea mamei de a-si ingriji adecvat copilul.

Depresia postnatala

Depresia postnatala este forma cronica a emotiilor din primele doua saptamani si, de data aceasta nu mai dispare de la sine. Este o forma serioasa de depresie dominata de sentimente de vinovatie, senzatia mamei ca este incapabila sa se ocupe in mod corespunzator de bebelus, tristete, cosmaruri si pierderea interesului. Uneori, femeia traieste o senzatie acuta de vid, dorinta sexuala se reduce considerabil si pot aparea chiar crize de panica.

Depresia postnatala apare la aproximativ 10 - 20% dintre femei,  la una doua luni dupa nastere. Printre simptome se numara oboseala, tristete accentuata, incapacitatea de a se bucura de momentele placute, insomnii, neincredere in capacitatea de a ingriji copilul, plans frecvent, ganduri sinucigase. Poti avea ganduri negative referitoare la copil si te temi ca ai putea sa ii faci rau, iar apoi te simti vinovata din cauza acestor sentimente. Depresia postnatala afecteaza capacitatea unei mame de a avea grija de copilul sau. Factorii de risc in aparitia acestei probleme sunt existenta depresiilor majore in trecut, lipsa suportului emotional si social, scrie e-medicine. Trebuie spus ca depresia post-natala este efectul advers al hormonilor care controleaza sarcina, in anumite conditii. Un studiu realizat in Statele Unite a demonstrat legatura dintre concentratiile de hormoni din timpul sarcinii si aparitia depresiei postnatale.

Ce poti face?

In primul rand, trebuie sa contientizezi ca sarcina si nasterea produc modificari importante atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic, prin influenta schimbarilor hormonale, iar ceea ce simti este o consecinta a acestor schimbari. Impartaseste-le celor din jur sentimentele tale, vorbeste cu cei apropiati despre asta, fie ca este vorba de sot, mama sau o prietena. Spune ce simti si roaga-i sa te sustina, ajutandu-te cat mai mult in ingrijirea copilului si depasirea acestor stari. Vizita la psiholog este obligatorie, depresia postnatala fiind tratata prin medicatie si psihoterapie!


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!