Sari la conținut

6 sfaturi pentru a creşte un copil bun. Recomandările psihologilor de la Harvard

Ce înseamnă un copil “bun” în viziunea psihologilor de la Harvard? Acel prichindel care deprinde de la o vârstă fragedă ce înseamnă politețea, compasiunea, empatia, gratitudinea și simțul responsabilității. Dar cum transmiți aceste valori copilului tău? Descoperă în articol care sunt recomandările specialiștilor.

„Creşterea unui copil care să fie politicos, grijuliu şi plin de compasiune este o sarcină grea, dar este exact ceea ce cu toţii suntem capabili să facem şi nimic din lume nu se compară cu importanţa şi fericirea deplină pe care ţi-o aduce acest lucru atunci când ai reuşit“, spun psihologii de la Universitatea Harvard într-un studiu, scrie BrightSide.

Și tot ei au oferit și un rezumat al celor şase lucruri esenţiale pe care părinţii trebuie să le aibă în vedere pentru buna creştere a copiilor lor.

1. Petrece timp de calitate cu copiii tăi

De aici pornește totul. Timpul pe care îl petreci alături de copiii tăi este baza de la care pornești dacă îți dorești un copil care să se dezvolte armonios și chilibrat. Și vorbim aici cu precădere despre calitate, nu despre cantitate. Nu te îndepărta de o rutină, interesează-te de tot ce le place, implică-te în pasiunile lor și nu le ignora problemele. Este important să asculți ce are de zis. Nu doar că vei afla multe despre personalitatea lor, ci în felul acesta vei deveni un exemplu pentru ei despre cum să-şi arate grija şi atenţia faţă de cei din jur.

►Citește și "Timpul special" pentru copii - o nouă provocare pentru părinți

2. Nu te feri să le spui mereu cât de importanți sunt ei pentru tine

Numeroase studii au arătat că mulţi copii nu ştiu că sunt cele mai importante persoane din viaţa părinţilor lor. Copiii chiar au nevoie să audă aceste cuvinte cât mai des. Astfel, se simt în singuranţă, iubiţi şi apreciaţi.

3. Învață-i să-și înfrunte problemele, să le rezolve

De exemplu, în cazul în care copilul decide brusc că vrea să renunţe la antrenamentul de fotbal, cere-i să-ţi explice care este motivul şi aminteşte-i care sunt obligaţiile sale faţă de echipa sa. Dacă tot vrea să renunţe, ajută-l să găsească ceva nou care să-i aprindă pasiunile.

►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii

4. Cere-le ajutorul și arată-le că le eşti recunoscător pentru asta

Tot studiile arată că oamenii care sunt obişnuiţi să-şi exprime recunoştinţa sunt mai înclinaţi să simtă compasiune faţă de ceilalţi, sunt mai generoşi şi le place să ajute.  Prin urmare, este indicat să dezvolţi un set de activităţi zilnice la care copiii tăi te pot ajuta în casă, astfel încât tu să poţi să le mulţumeşti în orice parte din zi.

5. Ajută-ţi copiii să facă faţă emoţiilor negative

Emoțiile negative precum furia, ura, ruşinea sau invidia pot suprima abilitatea celor mici de a le păsa de cei din jur. Psihologii recomandă să-i ajuți să-și înțeleagă frustrările și să-și rezolve conflictele interioare. Nu doar că o astfel de auto-analiză îi va determina pe termen lung să devină plini de compasiune şi afectuoşi, dar acest lucru este important pentru stabilitatea lor psihologică.

►Citește și Cum crești un copil mai încrezător în forţele proprii

6. Încurajează-i să-și depășească limitele, să cunoască lumea din jurul lor

Mai toți copiii sunt interesaţi doar de mica lume formată din familia şi prietenii lor. Este esenţial ca ei să înveţe să devină interesaţi şi de oamenii şi de evenimentele din exteriorul acestui cerc limitat, care pot fi diferite de ceea ce ştiu ei din punct de vedere social, cultural sau geografic. Și nu e nevoie doar de călătorii dincolo de granițe. Poți apela la ajutorul filmelor,al fotografiilor și chiar la programele de știri.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!