Sari la conținut

Ananasul în alimentația copiilor. Beneficii şi proprietăţi

Inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităţilor fructului său, care are numeroase efecte benefice asupra sănătaţii, ananasul se numără printre fructele preferate ale copiilor. Pe lângă proprietăţile sale antiinflamatorii, fructul orginar din America de Sud are și efecte purgative.

Ananasul poate fi introdus în alimentaţia bebeluşului pe la vârsta de 8-10 luni. Medicii recomandă introducerea acestui fruct în jurul vârstei de 9 luni, din cauza acidităţii crescute care poate irita mucoasa gastrică a copilului şi îl poate predispune la reflux gastroesofagian şi disconfort abdominal.

Ananasul este o plantă tropicală originară din America, tolerantă la secetă, care creşte până la 5-8 metri în înălţime. Planta produce mai multe fructe lungi, ovale în fiecare sezon, din martie până în iunie. De altfel, fructele sunt cele pe care cei mai mulți dintre noi le consumăm.

Pulpa sa este suculentă şi cărnoasă, cu tulpina care serveşte ca un miez fibros de sprijin. Exteriorul este dur, cu mici solzişori ce pot fi de culoare verde închis, galben, portocaliu-galben sau roşu atunci când fructul este foarte copt. Pulpa poate varia ca şi culoare de la alb-crem la galben şi are un amestec de gust dulce şi o aromă bogată.

Ce conține ananasul? Bromelină, fibre, fitonutrienți (acid cumaric, acid clorogenic), pectine, polizaharide, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic, vitamina C, B5, B6, B1, antioxidanți și polifenoli (betacaroten).

Beneficiile consumului de ananas

Ananasul nu are deloc grăsimi sau colesterol şi are doar 50 de calorii per 100 grame, multe fibre şi proteine. Totodată, este inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităţilor fructului său.
Are numeroase efecte benefice asupra sănătaţii are proprietăţi antiinflamatorii, purgative, detoxifiante, antidepresive şi are efect revigorant.

Ananasul proaspăt este recomandat spre consum după mesele copioase, bogate în carne, deoarece deblochează conglomeratele alimentare din stomac şi înlătură durerile digestive.

Bromelina din ananas are efect antiinflamator, fapt care împiedică formarea cheagurilor de sânge responsabile de tromboze şi acccidente vasculare cerebrale, deci scade riscul de boli cardiovasculare.

În același timp, bromelina scade inflamaţia şi calmează durerile articulare din artrite sau entorse. De asemenea, bromelina asociată cu antibiotic este impregnată în bandaje şi ajută astfel la cicatrizarea mai rapidă a rănilor.

Un consum frecvent de ananas întăreşte sistemul imunitar, fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului sangvin şi la prevenirea constipaţiei, iar fitonutrienţii impiedică oxidul nitric şi aminele alimentare să se combine în stomac pentru a forma nitrosamine cu potenţial cancerigen.

Ce trebuie să știi despre conserva de ananas

Conserva de ananas, un produs frecvent consumat, are un aport caloric superior fructului proaspăt, în functie de cantitatea de zahăr adăugata şi nu conţine bromelină, care este distrusă odată cu tratamentul termic.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!