Sari la conținut

Boala celiacă la copii: tot ceea ce trebuie să ştii despre intoleranţa la gluten

Glutenul este o proteină ce se găseşte grâu, secară, orz şi în ovăz, având rolul de a oferi elasticitate aluaturilor. Se găseşte preponderent în pâine, bere, paste făinoase, produse de patiserie, cereale pentru micul dejun, dar şi în majoritatea aliementelor procesate: mezeluri, sosuri pentru salată gata preparate, sos de soia, supe, delicat.

Boala celiacă. Ce este boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună a intestinului subțire în care sistemul imunitar are o reacție anormală atunci când persoană bolnavă consumă alimente cu gluten. De această boală ori de o formă de sensibilitate la gluten suferă peste 1% din populație!

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten. Care sunt simptomele bolii celiace la copii

Există peste 300 de simptome și orice parte a corpului poate fi afectată. Boală celiacă poate apărea la orice vârstă: la nou-născut, odată cu introducerea fainoaselor, în adolescenţă sau chiar la adult. La pubertate sau în timpul adolescenței nu este neobișnuit ca simptomele să se atenueze sau să dispară, însă acest lucru nu se traduce prin vindecarea bolii.

În cele mai multe dintre cazuri, boala celiacă se manifestă pentru prima dată în copilărie, atunci când începe ingestia de gluten. Simptomele bolii celiace pot persista în timpul copilăriei și, dacă nu sunt tratate, se pot ameliora în timpul adolescenței, reapărând deseori la adulții tineri. Din nefericire, în multe cazuri diagnosticul de boală celiacă se stabilește abia la vârsta adultă.

Cele mai comune simptome ale bolii celiace

•    Balonare - Dilatare a abdomenului din cauza gazelor de fermentație din intestine
•    Diaree, constipaţie, gaze
•    Dureri abdominale
•    Dureri de cap
•    Oboseala inexplicabilă
•    Eczeme
•    Depresie
•    Pierdere bruscă în greutate
•    Anemie
•    Anxietate
•    Dureri musculare
•    Creier înceţoşat – incapacitate de a gândi limpede (în afectează pe aproximativ 40 % dintre celiaci)

Boala celiacă. Cum este diagnosticată boala celiacă (intoleranţa la gluten) la copii?

Teste de laborator - Colegiul American de Gastroenterologie (ACG) recomandă anticorpii de tip IgA anti-transglutaminază tisulară ca fiind cel mai bun test neinvaziv în cazul unei suspiciuni de boală celiacă.

Preţul analizelor. La Synevo, analizele au următoarele preţuri:

ANTICORPI ANTI – TRANSGLUTAMINAZĂ TISULARĂ IGA, IGG (TEST CELIKEY)
Preţ:   94 lei
ANTICORPI ANTI – ENDOMISIUM IGA
Preţ: 190 lei
ANTICORPI ANTI – GLIADIN IGA
Preţ:   57 lei
ANTICORPI ANTI – GLIADIN IGG
Preţ:   57 lei

Dacă valorile acestor analize sunt mărite, medicul va recomanda o biopsie intestinală.

Boala celiacă. Ce declanşează apariţia bolii celiace 

Fără excepție, atât băieţii, cât şi fetele sunt predispuși la boala celiacă. Aceasta are o latură genetică care face ca, în cazul persoanelor care au un membru al familiei diagnosticat deja cu boala celiacă, riscul de a face această boală să fie mai mare. Astfel, boală celiaca poate fi transmisă de la o generație la alta.

Specialiștii în domeniu afirmă că în cazul în care un membru al familiei este diagnosticat cu boală celiacă  probabilitatea este la 1 la 20 că o ruda de gradul întâi (părinte, copil, frate) să dezvolte această boală.

► Citeşte şi Studiu: nu alimentatia copiilor determina riscul de celiachie

Boala celiacă. Tratament

Din păcate, nu există nici un tratament medicamentos pentru boală celiacă în prezent. Singura terapie este aceea de a urma toată viață un regim alimentar strict fără gluten. Eliminând toate alimentele care conțin gluten (grâu, secară, orz și ovăz) şi majoritatea alimentelor procesate, intestinul se va vindeca, iar simptomele se vor îmbunătăți sau dispărea.

Deşi trecerea la o dietă fără gluten pare să se facă destul de greu (pentru că aproape toate produsele din magazinele alimentare conţin gluten), trebuie să ştii că aproape toate produsele au înlocuitor „gluten free” (mai mult, există şi cofetării gluten free la noi în ţară). Produsele fără gluten se găsesc fie în magazinele online, fie în supermarketuri, fiind clar însemnate „gluten free” sau „fără gluten”, în cazul în care au fost create pe linie de producţie controlată, garantat fara gluten. Atenţie: dacă pe alimentele procesate nu este specificat în mod clar că sunt fără gluten, este posibil să fi fost create pe aceleaşi linii de producţie cu alimente care conţin gluten şi, deci, pot fi contaminate. 

► Citeşte şi Chec cu malai (fara gluten)

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!