Sari la conținut

Cadou sănătos pentru bebelușul de 1 an

Aud părinți asudați rău în preajma zilelor de naștere ale copiilor, chiar și când sunt foarte mici. Înfrigurați, caută ultimele modele de mașinuțe, păpuși sau jocuri, pentru piticii lor. Ziua de naștere a pinguinului mic devine un motiv în plus de anxietate pentru părinți, în loc să rămână motiv de bucurie. Hm, oare de unde a plecat acest obicei și de ce ajung adulții să sufere din cauza lui? Mă rog, cu o petrecere sau două, suntem toți datori, dar chiar e nevoie să îi învățăm pe copii că doar acest lucru contează și doar cadourile în pungi și ambalaje? Eu m-am gândit anul acesta la un cadou sănătos pentru bebeluș, când a împlinit 1 an.

Ce este un cadou sănătos

”Mama, ce cadou îi faceți Măriucăi de 1 an?”, mă chestionează mama mea. Sunt sigură că vrea să mă tragă de limbă, ca să se inspire, nu de alta. ”Un cadou sănătos!”, îi răspund, cu ochii după păpădia mică, aflată deja la un cablu și mânuindu-l cu îndemânare. ”Cadou sănătos?!!” – atât a putut să îngâne biata mama, cu ochii cât cepele. Cred că deja mintea ei începuse să lucreze în stânga și în dreapta. ”Da, nu zicem noi că sănătatea e cel mai mare dar pe care îl putem face copiilor?”, îi explic amuzată, ca să nu o mai țin mult în suspans. Nu de alta, dar nu mai vreau surprize, abia am trecut prin episoade de sănătate cu fetele, nu mai e loc și pentru părinți. Simt cum privirea ei îmi sfredelește spatele, aflat în plimbare după păpădie, aflată deja la priză, cu gândul ei veșnic de a explora tot ce vede prin casă. Îi explic mamei, din mers, că anul acesta îi fac un cadou inedit Măriucăi – un control oftalmologic. Are deja 1 an și, după gustul meu, e chiar târzior pentru primul control. Simt că e dezamăgită, dar îi mai spun că lucrurile sunt vremelnice, adevăratele cadouri sunt din această zonă. Doar că ne dăm seama târziu, în viață, de acest lucru. Este cazul soțului meu, care a descoperit că are astigmatism la peste 35 de ani…pentru că în copilărie nu făcuse niciun control…Așa că un cadou sănătos pentru bebeluș e o idee minunată și pentru el.

► Citeşte şi Probleme de sănătate ale copilului. 7 simptome pe care nu ai voie să le ignori - VIDEO

”Cel mai bine este să mergem cu bebe la un control oftalmologic de rutină, de la o vârstă cât mai mică (între 6 luni și 1 an, maxim 2 ani). Din acest moment, medicul oftalmolog pediatru te poate sfătui care este periodicitatea efectuării acestor controale, astfel încât să fie minimizate riscurile.” – spune dr. Roxana Cozubaș, medic oftalmolog, oftalmologie pediatrică.

(…)
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!