Sari la conținut

Când copiii vorbesc: răspunsurile corecte pentru copilul tău, atunci când vine timpul pentru întrebările “acelea” – Partea II

Copiii nu sunt ca noi, adulţii. Ei nu ştiu să îşi cenzureze emoţiile, gândurile şi, cu atât mai puţin, întrebările. Nu de puţine ori ne-am văzut puşi în faţa unor situaţii în care nu ştiam dacă trebuie să râdem, să plângem sau să insistăm cu rugăciunea din gând menită să ne transforme în Harry Potter, să o putem uşchi cât ai zice… ruşine! Pentru că da, copiii pun tot felul de întrebări, alegându-şi cu măiestrie cel mai bun moment pentru a ne pune în cele mai nepotrivite ipostaze. Cum trebuie să reacţionăm în astfel de situaţii, ce trebuie să facem pentru a ieşi basma curată şi, mai mult decât atât, ce trebuie să răspundem când ne dăm seamă că a venit timpul ACELOR întrebări?

Cheia este, în primul rând, să nu ignorăm întrebările, dar şi să răspundem cât mai sincer, pentru a nu-l dezamăgi ulterior pe cel mic.

Principalele reguli pentru a-i răspunde copilului:

  • Copilul nu are nevoie să ştie mai mult decât a întrebat. Oferă-i răspunsuri simple.
  • Nu îl dezamăgi! Dacă nu ştii să răspunzi la o întrebare, fii sinceră şi spune-i! Apoi căutaţi împreună răspunsul! Aceasta abordare îţi va spori autoritatea, pe când minciuna nu ar face decât să o slăbească. Atunci când copilul tău va auzi adevărul de la altcineva, va trebui să îi spui de ce ai minţit.
  • Tratează-i întrebările cu foarte mare seriozitate şi nu îi vorbi ca un profesor. Dar nici nu îl mustra. Cu siguranţă vrei să revină şi cu alte întrebări, aşa că nu îl descuraja!
  • Gândeşte-te la motivaţiile care îl fac să pună anumite întrebări. Uneori, întrebările copilului s-ar putea să fie un strigăt de ajutor asupra temerilor ascunse pe care le are. Încearcă să înţelegi ce întreabă, de fapt!

De ce tu ai voie să faci asta şi eu nu?

Sfat: Nu îţi fie teamă să admiţi că nu eşti perfectă. Este important ca cel mic să înţeleagă că nu trebuie să copieze tot ceea ce vede la părinţi.

Răspuns: Da, fumez, şi uneori mai şi stau până târziu în faţa calculatorului. Dar nu vreau ca tu să repeţi greşelile mele. Acestea sunt nişte obiceiuri proaste de-ale mele de care mă voi lăsa, într-o bună zi. Vreau să fiu un om mai bun şi voi face asta!

Voi muri? Tu vei muri?

Sfat: Nu îţi minţi copilul în privinţa morţii. Ei pot accepta adevărul. 

Răspuns: Oamenii, animalele şi chiar florile mor, într-o zi. Aşa funcţionează natura, pentru ca şi alţi copii să vină pe această lume. Cu toţii vom muri, într-o zi. Dar eu voi face asta când voi fi chiar mai bătrână decât bunica. Tu vei avea copii, ei vor creşte şi de-abia atunci tu vei îmbătrâni şi vei pleca de pe acest pământ. Dar până atunci, vei trăi o viaţă frumoasă, plină de aventuri şi de o mulţime de descoperiri.

Mă va durea acum, la medic?

Sfat: Explică-i copilului de ce este necesară intervenţia medicului. În niciun caz nu îl face laş şi nu râde pe seama fricii lui!

Răspuns: Medicul va face tot ceea ce îi stă în putere să nu te doară. Dar meseria lui este să înfrângă bolile care îţi fac rău. Poate că te va durea puţin, dar dacă nu vom face acest lucru nu te vei simţi mai bine. Şi eu am făcut injecţii, atunci când am fost bolnavă. Mi-a fost teamă, dar am învins. Şi tu poţi face la fel!

►Citeşte şi Când copiii vorbesc: răspunsurile corecte pentru copilul tău, atunci când vine timpul pentru întrebările “acelea” – Partea I

De ce mă părăseşti ca să mergi la muncă?

Sfat: Explică-i că munca ta este ceva ce trebui să faci, de la care nu poţi lipsi. Pune accentul pe bucuria pe care şi tu, ca şi el, o simţi de fiecare dată când vă vedeţi.

Răspuns: Nu vreau să te părăsesc, dar trebuie să plec. Nu pot face nimic în privinţa aceasta. Munca este foarte importantă. Dar nu uita că peste câteva ore mă întorc acasă şi vom fi super bucuroşi când ne vom vedea. Hai să facem un târg: tu îmi iei brăţara, iar eu jucăria. Aşa ne vom simţi prezenţa unul altuia, chiar şi când vom fi puţin despărţiţi.

Dacă monstrul de sub pat vine şi mă mănâncă?

Sfat: Nu ignora temerile copilului tău! Ia-le în serios şi fă tot posibilul să transformi lucrurile rele în unele bune.

Răspuns: Spune-mi despre monstrul tău! Ştiaţi, spre exemplu, că monştrii se tem de lucrurile magice? Hai să îţi spun un secret: aceasta nu este doar telecomanda veche a televizorului. Vezi butonul acesta?Atunci când apeşi pe el, monstrul dispare. Haide să dormim cu telecomanda lângă pat şi vei vedea că monstrul nici nu va apărea!

Sursa: Brightside




 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!