Sari la conținut

Cele 8 sfaturi pe care fiecare tată trebuie să le urmeze, pentru a deveni un părinte grozav

Deşi de peste 30 de ani se fac cercetări pentru a răspunde la întrebarea „ce înseamnă să fii un tată bun”, încă nu s-a găsit răspunsul. Întrebaţi toţi academicienii în domeniu şi fiecare vă va oferi o listă cu zeci de imperative, adesea imposibil de pus în practică! Dar The Daily Dad îşi propune să încurajeze, promoveze şi celebreze taţii implicaţi din lumea întreagă, aşa că a propus o listă de doar 10 sfaturi uşor de urmat de fiecare tată care îşi doreşte să devină un părinte grozav.

Noi suntem întru totul de acord cu ele, aşa că ne-am gândit să vi le transmitem şi vouă. Este important să ştiţi, însă, că nu trebuie să le confundaţi cu nişte reguli. Nu trebuie să le puneţi în aplicare pe toate, pentru a fi un tată grozav! A fi tată se rezumă, până la urmă, la a fi tu însuţi şi la a găsi calea care te face atât pe tine, cât şi pe copilul tău, fericiţi.

Aşa că citeşte printre rânduri, alege câteva dintre sfaturi şi… have fun!

Fii propriul tău tip de tată – definiţia unui tată este diferită în viziunea fiecăruia, mai ales în a copiilor. Desigur, trebuie să afli ce iubeşte copilul la tine şi ce vrea de la tine, dar ce iubeşti tu, la a fi tată? Care este partea ta preferată? Să scoţi copilul în oraş, la un suc? Să îl înveţi să construiască diverse lucruri? Să faceţi poze mişto împreună şi să le puneţi pe Insta?

Şi ce tip de tată eşti tu? Protectorul care îl sărută des pe frunte? Hipsterul care îl învaţă să facă dubstep? Iubitorul de tehnologie care îl învaţă tot felul de trăsnăi? Şi pentru că vorbeam despre cercetări, trebuie să ştii că toate susţin că propria ta identitate de tată – ce înseamnă a fi un tată, în viziunea ta – este cel mai important predicator care îţi arată cât de bun eşti, ca părinte. Aşa că fii tu, cunoaşte-te îndeajuns de bine şi comportă-te aşa cum simţi! Nu ezita să pui în aplicare tot ceea ce te face pe tine să îţi iubeşti “meseria” de tată. În acest mod, sunt şanse destul de mari ca cel mic să îţi moştenească identitatea: băiatul va fi ca tine, iar fata te va căuta în fiecare bărbat. Pe scurt, dacă nu îţi place „meseria” de tată, nu eşti un tată bun.

►Citeşte şi Cum sa fii cel mai bun tata posibil

Foloseşte-te de social media aşa cum trebuie – Aproape toţi oamenii, cel puţin de la noi din ţară, se folosesc de social media într-un mod sau în altul. Şi deşi este adevărat că părinţii ar trebui să fie foarte atenţi la ceea ce postează, spre exemplu, pe Facebook, pentru a nu pune în pericol siguranţa micuţului, un părinte se poate folosi de Social Media pentru a-şi celebra copilul sau pentru a-i face un compliment în public, aşa cum era în trecut – taţii îşi scoteau portofelul din buzunar, îl deschideau şi cu mândrie arătau poza cu micuţii lor, pusă la loc de cinste, lângă icoană. Social Media este portofelul modern. Aşa că, pentru a fi un părinte grozav, un tată ar trebui să posteze, măcar din când în când, imagini care îi fac mândri că sunt tătici. La rândul lor, copilul va simţi că părintele îl iubeşte atât de tare, încât simte nevoia să strige să îl audă lumea întreagă.

Fii implicat – Vorbeşte cu copilul tău - foarte mulţi taţi uită să facă asta! Tu ştii care este numele întreg al prietenilor lui şi unde stau ei? Tu ştii ce ore are azi şi cum le cheamă pe “doamnele” lui? Ştii care este emisiunea lui preferată şi fotbalistul favorit? Şi, chiar mai important de atât, ştii când a fost ultima dată când s-a simţit respins, dezamăgit sau chiar exclus? A simţit vreodată că este singur, neînţeles? Copilul trebuie să vadă, încă de la începutul vieţii, că există cineva să îl apere, să îl protejeze, să aibă grijă de el.

Aminteşte-ţi evenimentele importante din viaţa lui şi fă ceva special – Ok, să îţi aminteşti o anumită dată importantă pentru copilul tău este un pas mare, dar este doar primul. Nu te opri acolo! Important este să fii tată care vine cu o floare la fiica lui, la serbare, sau cu o bijuterie frumoasă, la absolvire! Nu doar sărbătorirea zilei de naştere este importantă pentru un copil!

Mergi cu el în diverse locuri – Nu spunem acum să faceţi împreună o călătorie în jurul lumii, deşi plimbările sunt foarte importante, ci să îl iei pe cel mic cu tine în diverse locuri – la alimentară, la spital – când faci o vizită – chiar şi la muncă, pentru câteva ore. Copiii învaţă foarte multe şi foarte uşor, când ajung în medii noi, aşa că expune-l pe cel mic la cât mai multe împrejurări necunoscute şi vorbeşte-i despre ce se întâmplă acolo. Copiii iubesc să înveţe, mai ales de la taţii lor, aşa că oferă-i cât mai multe lecţii. Un studiu referitor la timpul liber al unei familii a arătat că, din perspectiva copilului, cel mai important timp petrecut alături de tatăl lui este acela în care vorbesc despre lucruri simple, despre lucruri care contează pentru el, dar şi acela în care se joacă sau fac diverse lucruri împreună. Nu este nevoie de vacanţe epice!

Fii sincer cu el – Copiii nu vor fi niciodată sinceri, dacă se vor simţi minţiţi de părinţi. Când copilul tău te întreabă ceva, fii sincer cu el – dar nu brutal. Rezumă-te la a-i răspunde cât mai sincer la întrebări, dar şi pe înţelesul lui.

►Citeşte şi Când copiii vorbesc: răspunsurile corecte pentru copilul tău, atunci când vine timpul pentru întrebările “acelea” – Partea I

Fă-ţi timp să nu faci nimic, alături de copilul tău – Da, ştim că mai sus scriam să faceţi o mulţime de lucruri împreună, dar este foarte important să şi staţi împreună făcând… nimic. Spre exemplu, staţi pe canapea împreună şi uitaţi-vă la desene. Fii implicat, pune-l să îţi povestească ce vede acolo, roagă-l să îşi dea cu părerea şi fă şi tu la fel. Lasă deoparte telefonul, tableta şi laptopul şi fii acolo, pentru copilul tău! Iar dacă ai o fetiţă, fă-i unghiile, din când în când, aranjează-i părul şi joacă-te cu păpuşa ei preferată. Nu vei deveni mai puţin mascul!

Găteşte cu cel mic – Ştim, în zilele noastre timpul nu este deloc permisiv, dar ştiţi că o altă vorbă spune că este vorba despre priorităţi. Aşa că fă-ţi timp pentru copilul tău şi găteşte, spre exemplu. În acest mod, vei îmbina utilul cu plăcutul. Împărţiţi sarcinile, făcându-l să se simtă util. Îi vei creşte astfel stima de sine şi vei şi descoperi în el un ajutor de nădejde :).

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!