Sari la conținut

Frica de personajele negative din poveşti. Când trebuie să apelezi la un psiholog?

Am un copil destul de mare, mai are încă un pic şi merge la şcoală. Îi place enorm să vadă fel de fel de monștri, zombii i se par nişte fiinţe drăguţe pe care le-ar lua ca animăluţe de casă şi în acelaşi timp nu poate să asculte povestea lui Spiderman pentru că o i se pare mult prea tragic şi îl sperie. Nu pot să vă explic cât a putut să plângă la filmul Inside Out, deşi Academia Monştrilor nu a pus nicio problemă.

Sunt normale astfel de manifestări exagerate în faţa unor ficţiuni? Când încep ele să devină prea mult şi ar trebui consultat un psiholog?

Cred că nu există părinte care să nu îşi fi pus aceste întrebări în ceea ce priveşte comportamentul copilului său. Să vedem ce spun psihologii despre reacţiile la filme / povesti:

Între 4 şi 8 ani sensibilitatea copiilor este foarte ridicată şi este la fel de normal să apară fel de fel de frici care nouă ni se par iraţionale, dar şi să le placă lucruri pe care noi le-am considera scârboase / înfricoşătoare. Este de la sine înțeles că, dacă unui copil nu ii place o poveste și spune că este înfricoșătoare, nu are sens să insiști să îi placă, chit că ai impresia ca toți ar trebui să iubească "Cei trei purceluși".

Susan Swedo, şeful departamentului de pediatrie al Naţional Institute of Mental Health, atrage atenţia asupra faptului că uneori aceste frici pot să indice şi faptul că există o situaţie problematică în viaţa reală. Poate că nu se înţelege cu colegii sau cu un profesor şi atunci anxietatea şi sensibilitatea sa sunt crescute. Ce trebuie să faci este să încerci să afli despre ce ar putea fi vorba. 

Anxietatea în timpul privitului filmelor sau citirii cărţilor este normală, însă ea ar trebui să dispară când s-a terminat filmul / cartea. Dacă continuă şi ulterior şi împiedică viaţa de zi cu zi, cum ar fi să se joace singur în cameră sau să facă baie atunci aceasta anxietate nu este chiar normală şi ar trebui discutat cu un specialist. Oricum, ca părinte este dificil să pui vreun diagnostic şi să separi fricile normale în copilărie de cele anormale.

Ce ar putea face un specialist? Ar putea invita copilul la o joacă terapeutică sau ar putea da părinţilor câteva cărţi / informaţii pentru a-şi ajuta copilul. Cu cât problema anxietăţii este rezolvată într-un stadiu incipient este cu atât mai uşor.

Uite un filmulet care iti arata cum poti imblanzi fricile prin povesti

Fetch, a very short film from appleseedhq on Vimeo.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!