Sari la conținut

Cum sa starnesti interesul pentru lectura

Ai trecut de la cartile cu poze la cele cu povesti si nu-ti poti tine piticul in loc nici pentru doua paragrafe? Ti-am pregatit niste sfaturi pentru facut sesiunile de lectura mai interesante.

 Cand era in burta, era cel mai usor sa-l tii locului ca sa-i citesti; nu protesta nici macar la cronicile de catwalk din revistele de moda (eu am baiat, nu stiu cum ar fi reactionat un fat fetita la povestile din revistele de pescuit ale barbatului). Te-ai adaptat si la orele de lectura din primele luni de viata ale copilului, cand nici nu obsevai cum adormea pe neasteptate si ramaneai fara public. Asta in cel mai bun caz, ca se putea intampla si scenariul cu criza de colici, cand cartea ajungea cat colo.

Odata cu statul in fund a aparut placerea rasfoirii de unul singur a cartilor speciale pentru bebelusi, colorate, cu poze si texturi multe, cu doar cateva cuvinte sau propozitii de repetat si explicat la nesfarsit. (Bine, asta nu te impiedica sa-i citesti, in fundal, dintr-o carte de povesti „adevarata”, in timp ce piciul se bucura de noua sa jucarie.)

Odata cu disconfortul eruptiilor dentare a aparut si „gustul” pentru carti – orice textura ar fi avut, acestea au devenit, dintr-odata, super delicioase pentru bebelus! Iar aceasta etapa pare sa dureze atat de mult, incat incepi sa te intrebi daca va mai veni vreodata vremea sa dai jos de pe cel mai inalt raft al bibliotecii cartile copilariei tale si sa le rasfoiesti pentru piticul tau.

 

Cartile se gusta cu toate simturile

In jurul varstei de un an, cand s-a cam terminat cu gustatul lumii inconjuratoare si cand interactiunile copilului cu mediul parca explodeaza, te poti apuca sa-i citesti mai cu simt de raspundere si cu satisfactia ca, in sfarsit, cel mic parca apleaca urechea la ce zici tu acolo si intelege ca e vorba de un „discurs” mai neobisnuit fata de cel pe care-l ai de obicei, de-a lungul zilei. Cu toate astea, nu va sta locului (decat daca-si ia masa de lapte, am observat eu) si e posibil sa-ti creeze acel sentiment de frustrare ca „nu e atent”. Esti necajita, te-nteleg, dar tine minte: un copil la aceasta varsta este un perpetuum mobile, are nevoie sa se miste aproape continuu, ca sa-si consume energia, sa-si exerseze abilitatile motorii abia deprinse, sa-si satisfaca dorinta de cunoastere. Sa stii ca el te-asculta chiar si-asa si cred cu tarie ca nicio fraza citita nu e una irosita.


Sursa foto: kinderpillar.com

Totusi, ca sa te apropii cat mai mult de acel scenariu idilic in care copilul sta linistit, sorbindu-ti cuvintele, iar tu ii dai inainte cu povestea, iata cateva sfaturi de lectura (bineinteles, vor trebui adaptate la varsta copilului si abilitatile sale de limbaj):

  • Foloseste-ti toate vocile pe care le ai si imagineaza-ti cum ar suna fiecare personaj sau situatie din text (pune mare pret pe onomatopee, sunt deliciul copiilor); mimica fetei si gesturile sunt foarte importante, un mare plus fata de CD-urile cu povesti sau de povestile de la radio, de exemplu.
     
  • Daca este un text pe care i-l citesti pentru prima data, leaga-te de situatiile din el ca sa introduci diverse poezioare, rime pe care le folositi in viata de zi cu zi. O sa-i faca celui mic lectura mai familiara.
     
  • Daca ii citesti un text a nu stiu cata oara, pentru ca ai observat ca ii atrage, cat de cat, atentia, da-i posibilitatea sa „recite” si el la partile foarte sonore, cu care este deja obisnuit. De exemplu, fa pauza cand se termina un vers, lasandu-l pe el sa spuna rima.
     
  • Greseste intentionat in lectura, ca sa-i dai posibilitatea sa te corecteze, spre amuzamentul amandurora.
     
  • Uitati-va la pozele din carte impreuna, explica-i ce reprezinta si nu ezita sa revii mereu la aceste explicatii atunci cand textul o cere. Copilul va absorbi mai usor lectura atunci cand isi formeaza si niste imagini legate de ceea ce aude.
     
  • Foloseste-te de jucariile copilului ca sa ilustrezi situatii din text in timp ce citesti, o sa-i atraga atentia si o sa vrea sa stie mai multe.
     
  • Nu-i da inainte cu cititul ca soldatul rus si cuceritul, ci fii atenta la dorintele copilului: vrea sa puna o intrebare, vrea sa revii asupra unui paragraf, vrea sa-i repeti un cuvant nou de mai multe ori etc.
     
  • Alterneaza fantasticul cu realul: citeste-i si despre copii de varsta lui care fac diverse activitati, pentru ca va avea tendinta sa se identifice cu acestia.
     
  • Intreaba-l ce parere are despre ce aude, incurajandu-i, astfel, absorbtia si utilizarea limbajului, cat si capacitatea de exprimare a propriilor idei si emotii.
     
  • Citeste putin si des: reprize de 5-10 minute de cateva ori pe zi. In functie de programul copilului si de starea lui tu o sa stii cel mai bine sa alegi momentul potrivit, sunt sigura.

 

Sursa foto articol: kinedu.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!