Sari la conținut

Masuri de prim ajutor pentru copii, in caz de arsuri

Puiul tau a inceput deja sa faca primii pasi? Exploreaza toate sertarele si iti controleaza orice dulap? Curiozitatea lui nu cunoaste limite si, de multe ori, acest lucru il poate pune in pericol. Mai ales atunci cand se apropie de aragaz sau de fierul de calcat… E de ajuns o clipa de neatentie si cel mic se poate arde cu laptele incins, de exemplu. Ce faci in aceasta situatie?

Conform statisticilor realizate de-a lungul timpului, peste jumatate dintre accidentele din viața curenta cuprind copii intre 0 si 16 ani iar 80% dintre acestea survin la copiii foarte mici. De asemenea, foarte multe dintre aceste accidente se intampla chiar acasa.

Chiar daca langa cel mic exista intotdeauna un adult, accidentele domestice se pot intampla oricand. Cele mai multe dupa 12 luni, cand cei mai multi copii incep sa exploreze casa, bucataria in special. Sunt fascinati de cum gateste mama sau bunica, mai ales daca se foloseste plita pe gaz. Flacara ii va atrage intotdeauna pe cei mici! O secunda de neatentie si piticul tau poate puna mana pe plita incinsa sau poate varsa cana cu lapte fierbinte.

Ce faci intr-o astfel de situatie? Iata ce masuri de prim ajutor trebuie sa le aplicam copiilor atunci cand situațiile sunt urgente.

  • Indeparteaza-l pe cel mic de sursa arsurii
  • Daca hainele nu s-au lipit de copil, indeparteaza-le de piele si scoate eventualele bijuterii pe care le poarta (ceas, bratari, inele – in cazul in care este vorba despre o arsura la mana)
  • Raceste zona arsa cu un jet de apa rece pentru minimum 10 minute, dar nu mai mult de 20 de minute. De ce? Acest lucru va reduce deteriorarea ţesuturilor si va ameliora senzaţia de durere
  • Acopera zona oparita cu o compresa sau o bucata de panza uscata si sterila sau cu o folie de plastic curata;
  • Daca suprafata arsurii depaseste dimensiunea palmei celui mic, suna de urgenţa la numarul unic 112 sau mergi la cel mai apropiat spital!

Arsurile de gradul I si cele de gradul II pot fi tratate acasa, fara sa te ingrijoreze o posibila infecţie. Dar ai grija cum o faci! Cu siguranta, ai auzit de tot felul de metode “babesti” prin care poti trata o arsura superficiala. Cele mai multe NU sunt indicate!

Iata ce NU trebuie sa faci in caz de arsura:

  • NU incerca sa scoţi hainele de pe cel mic daca acestea s-au lipit de pielea sa
  • NU aplica gheaţa, loţiuni, creme hidratante sau pudre
  •  NU pune pasta de dinti sau alte solutii “babesti” pe rana!
  • NU raci zona arsa mai mult de 20 de minute pentru ca se poate instala hipotermia, in special la copiii mici!

IMPORTANT! Daca zona afectata implica faţa, mainile, picioarele, articulaţiile sau organele genitale trebuie neaparat sa apelezi la ajutorul medicului specialist. De asemenea, daca arsura incepe sa prezinte basici, se inflameaza sau cel mic nu simte durere insa arsura este vizibil profunda trebuie sa mergi la spital.

►Citeste si "Masuri de prim ajutor pentru bebelusi, in caz de sufocare"

Poti vedea in video-ul de mai jos o demonstratie de masuri de prim ajutor pe care ai putea sa le aplici in cazul in care copilul tau sufera o arsura:

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!