Sari la conținut

Masuri de prim ajutor pentru bebelusi, in caz de sufocare

Dincolo de gangureli, zambete si grimase haioase, primele luni de viata ale unui bebelus aduc si primele spaime pentru o proaspata mamica. Mai ales atunci cand cel mic incepe diversificarea si se poate ineca oricand cu o bucata mai mare dintr-un fruct. Ce faci intr-un astfel de moment? Iata cateva masuri de prim ajutor pe care orice parinte ar trebui sa le aplice in situatii de urgenta…

Din pacate, cazurile de sufocare prin blocarea cailor respiratorii sunt frecvent intalnite mai ales in cazul bebelusilor. Si mai ales atunci cand se incepe diversificarea sau cand orice jucarie este “testata”, mai intai, in gurita.

Ce faci atunci cand micutul tau se ineaca cu o bucata de mar sau inghite o jucarie de dimensiuni mici? Desi pare usor de zis, greu de facut… NU intra in panica! Este foarte important sa reactionezi imediat! Iar daca ai urmat niste cursuri de prim ajutor, iti va fi mult mai usor sa aplici anumite masuri atunci cand copilul tau e in pericol.

Ce trebuie sa faci in astfel de momente? Iata ce ne recomanda cei de la Crucea Rosie:

  • Tine-l pe cel mic pe antebrat, cu fata in jos, astfel incat capul sa fie mai jos decat picioarele. Motivul? Gravitatia ajuta si trebuie folosita in astfel de situatii. Cu ajutorul podului palmei, loveste-l rapid pe cel mic, pe spate. Sunt necesare cam 4-5 lovituri rapide. Nu te speria ca-l bruschezi sau ca-l vei lovi prea tare, este o manevra care ii poate salva viata!
  • In cazul in care bebelusul nu poate respira nici dupa acest masaj, deschide-i gura si cauta obiectul sau bucata de fruct inghitita. Odata ce l-ai vazut - si doar in acel moment! - incearca sa-l scoti cu ajutorul degetului mic, pe care il folosesti ca pe un carlig. Aceasta metoda se recomanda a fi aplicata cu mare grija, pentru ca exista riscul ca obiectul sa fie inserat si mai adanc.
  • Daca metoda explicata mai sus nu functioneaza, va trebui sa aplici masajul cardiac.  Intoarce-l pe cel mic cu fata in sus si, cu doua degete, impinge puternic de 4-5 ori in torace. Urmeaza doua reprize de respiratie gura la gura.

Care este tehnica pentru respiratie gura la gura?

Pune-l pe cel mic pe spate si ridica-i barbia. Apoi, pune o mana pe fruntea lui, strange-i usor narile intre degetul mare si aratator. Cu mana cealalta, mentine-i barbia ridicata si deschide-i gura. Inspira normal, apleaca-te in fata si acopera-i gura complet. Expira uniform aerul in gura copilului si verifica, in acelasi timp, daca se produce ridicarea cutiei toracice. O respiratie trebuie sa dureze cam o secunda. Mentine apoi capul bebelusului aplecat si barbia ridicata. In acelasi timp, verifica daca pieptul coboara dupa ce ai introdus aerul. Inspira din nou si efectueaza o a doua respiratie gura la gura.

  • Alterneaza masajul cu repiratia gura la gura, pana cand cel mic incepe sa respire din nou. Nu efectua mai mult de doua respiratii gura la gura intr-o singura repriza. Acestea trebuie urmate de compresiile toracice.

Daca in astfel de momente nu esti singura, cel mai bine ar fi ca, in timp ce tu executi masurile de prim ajutor, o alta persoana ar trebui sa sune imediat la numarul de urgenta 112. 

Poti vedea in video-ul de mai jos o demonstratie de masuri de prim ajutor pe care ai putea sa le aplici in cazul in care bebelusul tau se ineaca:

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!