Sari la conținut

Povestea educatiei finlandeze

Cea mai buna cale pentru a intelege unde este scoala romaneasca sunt comparatiile cu alte sisteme de educatie. O comparatie cu sistemul educativ finlandez este ca si cum ai compara tantarul cu elefantul, dar tocmai pentru ca diferentele sunt imense iata cateva detalii ale celui mai evoluat si mai bun sistem educativ din lume.

Finlanda este una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii '90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.

De ce este atat de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamana?

Iata cum arata programul scolar al unui elev de 15 ani

07:45 - Copilul asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor ii duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de cinci kilometri de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nici o hartie pe jos, nici un grafitti pe ziduri.

09:15 - Orele sunt mereu doar de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara . Restul il alege scoala, in acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si bineinteles, gratuita dar cu instalatii demne de un colegiu cu pretenii din Spania, de exemplu.

Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cate un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de tamplarie, schiuri. O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mancarea e gratuita.

12:00 - Mancare calda, nutritiva si gratuita. Copiii au o jumatate de ora pentru pranz la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pana dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor. Tot gratuita!

16:05 - Inapoi acasa. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cand se lasa seara, copilul din aceasta radiografie si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intarzie la serviciu.

18:30 - Temele si la culcare, la ora 21.00. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa. Pentru copilul finlandez, scoala este ca un serviciu.

- Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200.000 de euro, de la gradinita pana la absolvirea unei universitati. Opinia generala este ca acestia sunt banii cel mai bine folositi din impozite.
- Studentii platesc doar cartile si mancarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul ii ajuta sa se emancipeze dandu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si prime de instalare la primul job care echivaleaza cu 5 salarii medii.
- Elevii au un respect total fata de profesori si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei. Nu poarta uniforme dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.
- Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut un elev care copiaza, chiar si de catre ceilalti elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. Copil este invatat sa respecte principiul : de ce sa risti, cand poti sa studiezi" Pe aceeasi linie, ca adulti nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala. Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica.
- Nu exista repetenti, desi nu exista decat o singura oportunitate de a lua un examen, dar se poate amana "pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decat o singura data". Se studiaza pana cand elevul/studentul este pregatit suficient pentru a face fata examenului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!