Sari la conținut

Cinci intrebari, cinci raspunsuri despre alaptare

Scurt si la obiect cinci intrebari si cinci raspunsuri destepte despre alaptare si alimentatia naturala a copilului. Cinci intrebari, cinci raspunsuri.

Care este intervalul de timp optim in care un copil trebuie alaptat la san?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusul sa fie hranit exclusiv la san cel putin in primele sase luni de viata. Esential este ca micutul sa fie hranit doar cu lapte matern vreme de sase luni. Nevoile copilului sunt complet acoperite de laptele matern nefiind necesare nici un fel de suplimente alimentare sau apa. Laptele de mama poate fi dat bebelusului pana la 24 de luni, in paralel cu diversificarea alimentara, incepand de la sase luni.
 


Care sunt cele mai importante beneficii pentru copilul alaptat la san?

Laptele de mama protejeaza copilul intr-un mod in care preparatele sintetice nu o pot face, fata de infectii de orice fel, infectii care pot fi fatale pentru un sugar. In plus, un bebelus astfel hranit rar va avea diaree si alte probleme ale stomacului. Rata bolilor respiratorii va fi de asemenea mica, la fel ca si cea a infectiilor la ureche. Bebelusii hraniti la san raspund mai bine la vaccinuri, pentru ca nivelul de anticorpi este semnificativ mai mare decat in restul cazurilor. Dupa cum au demonstrat mai multe studii, bebelusii care au fost alaptati au si un IQ mai mare si o dezvoltare cognitiva mai alerta. Nici relatia cu mama nu este de neglijat, alaptatul creand o legatura unica, de neilocuit.

Secretele laptelui matern

Care sunt beneficiile cele mai importante pentru mama?

Femeile care alapteaza isi reduc riscul de a face osteoporoza, cancer de san si intarzie menopauza cu circa 8-10 luni. Femeile care au alaptat prezinta un risc scazut de a se imbolnavi de diabet de tip 2, arata un studiu recent. Fiecare an in plus de alaptat scade riscul de diabet cu 18%. Riscul imbolnavirii de cancer mamar scade cu 15% pentru fiecare an de alaptat, iar riscul aparitiei osteoporozei se reduce la jumatate pentru femeile care au alaptat cel putin doi ani.

De ce au ales sa alapteze, femeile care alapteaza

Nasterea prin cezariana nu face imposibil alaptatul?

Exista voci care sustin ca venirea pe lume intr-un "mod nenatural", cum este considerata de catre unii operatia de cezariana, ar avea efecte asupra perioadei de alaptare a bebelusului, cercetatorii britanici au realizat un studiu in acest sens. In fapt perioada de timp care trece intre nasterea prin cezariana si durata de timp cat copilul este hranit la san nu are importanta, rezultatele fiind similare chiar daca bebelusul a fost pus la san in decurs de o ora de la nastere. Cu alte cuvinte secretia lactata apare aproximativ la fel de repede si in cazul nasterilor naturale si in cazul nasterii prin cezariana.  In cazul operatiilor de cezariana poate sa dureze mai mult aparitia secretiei lactate doar din cazua faptului ca se utilizeaza anestezia general, ceea ce faca ca mama sa fie incapabila sa alapteze in primele 12-24 de ore dupa nastere.

Gasesti toata seria "cinci intrebari, cinci raspunsuri", aici.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • gabitaion1

    eu am nascut prin cezariana si alaptez,mai mult copilul a re 1,700 g in plus din prima luna

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!