Sari la conținut

Despre ombilicul bebelusului (Video)

Ombilicul nou-nascutului pare sa fie una din marile temeri ale proaspetilor parinti.
 
Locul pare o rana, desi nu este, pare un loc care se poate infecta usor, dar nu este asa, pare o leziune, desi este o "afectiune" normala si fiziologica, care in 99,99% din cazuri se rezolva fara nici un fel de probleme.

Exista ideea ca  zona ombilicului la bebelusii de pana la doua-trei saptamani nu trebuie udata. In fapt nu-i nici o problema daca bebelusul face baie iar zona ajunge in contact cu apa, atata vreme cat este lasat sa se usuce complet, la aer, dupa fiecare spalare.

Locul trebuie lasat in contact direct cu aerul cel putin o ora-doua pe zi, trebuie stres cu alcool medicinal si atat.

Nu este nici o problema daca apar mici scurgeri sangerii sau sange uscat in zona ombilicului pana la vindecarea acestuia. Trebuie facuta diferenta intre mici scurgeri si sangerare. Nu este in nici un caz normal ca ombilicul sa sangereze intens, adica atunci cand stergeti sangele scurs sa apara din nou sange proaspat. Acest lucru se poate intampla daca cordonul a fost desprins prematur si este nevoie de interventia medicului. Aplica un pansament steril, pe care il poti sustine cu maginea scutecului si mergi cu micutul la medic, imediat. Nu-i un motiv de panica, nu se intampla nici o catastrofa, dar locul trebuie ingrijit de medic. 

 

Una din cele mai mari nelamuriri ale parintilor este intervalul de timp necesar pentru desprinderea cordonului ombilical. In general dureaza intre o saptamana si trei saptamani. Uneori in cazul anumitor copii poate dura chiar mai mult. Dar, acesta nu este un motiv de ingrijorare. Daca zona ombilicala este curata, uscata si nu are semne de infectie, cordonul va cadea singur, cand este pregatit sa cada.

Daca cordonul ombilical miroase ciudat, e lipicios sau prezinta o scurgere, nu inseamna ca este un semn de infectie. Cel mai probabil toate acestea sunt urmarea faptului ca nu ati lasat zona ombilicului suficient expusa la aer, iar aceste manifestari sunt produse de umezeala.

Pe de alta parte, este normala o scurgere galbuie (limfa) sau rozalie (limfa si urme de sange) din ombilic inainte de detasare si cateva zile dupa detasare este normala. Nu este necesar sa va ingrijorati decat daca apar semne de infectie (febra, inflamatie, inrosire, umflarea zonei) sau daca scurgerea nu dispare in cateva zile dupa detasarea cordonului.

O alta nelamurire a parintilor, este aceea ca dupa caderea cordonului ombilical buricul copilului arata ciudat. In primul rand este foarte normal ca buricul unui copil de cateva saptamani sa arate altfel decat un ombilic matur. Nu este de culoarea pielii, ci este roz si, de cele mai multe ori are o forma deosebita. Acesta dureaza o vreme, pana cand cordonul obilical se va vindeca si in profunzime. Trebuie spus ca acesta este o cale de comunicare intre organismul matern si cel al copilului, este strabatut de vase de sange groase, care raman prezente in abdomenul copilului foarte mic dupa ce capatul cordonului ombilicat, uscat, cade. Vasele de sange din profunzime sunt nefunctionale astfel ca dureaza o vreme opana cand acestea se resorb iar zona o sa fie vindecata in profunzime. Adaugam faptul ca formula de "vindecat" nu este cea mai fericita, procesul este normal, fiziologic fiind experimentat de fiecare dintre noi.

Deasemenea, unii copii pot avea o umflatura mica deasupra ombilicului. Aceasta este o mica hernie si se poate datora imaturitatii muschilor abdominali. In majoritatea cazurilor (peste 80%) ea dispare pe masura ce copilul creste. Daca este mai mare de 1 cm sau daca aveti nelamuriri legate de acest fapt e bine sa cereti sfatul unui pediatru. pana la varsta de un an totul intre aproape de fiecare data in normal.
 
         

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!