Sari la conținut

Manifestari alarmante, normale la nou-nascut

Primele luni de viata ale micutului sunt pline de emotii... pentru parinti. Solutia este sa abordezi mereu situatiile care pot sa apara cu calm si sa faci diferenta intre manifestarile alarmante si cele normale pentru un nou-nascut.

Respira prea repede si zgomotos. Este normal sa aiba respiratii scurte si mai putin profunde pentru ca plamanii lui sunt foarte micuti, in comparatie cu ai adultilor. Pe zi ce trece, respiratiile lui devin mai adanci si se raresc in timp. Inspiratiile si expiratiile copilului pot fi insotite de mici zgomote. Nu-l banuiti ca e racit. Nasul nou-nascutului este usor turtit si zgomotele sunt cauzate de aerul care trece prin narile stramte. In primele saptamani, deja nasucul copilului va fi putin mai proeminent si zgomotul care insotea respiratia dispare.
 
- Stranuta des. Nou-nascutul stranuta pentru a indeparta lichid amniotic din cavitatea nazala. Sau stranuta pentru ca nou-nascutii sunt foarte sensibili la o lumina prea puternica, si cand o privesc stranuta. Aceasta se explica prin faptul ca lumina stimuleaza reteaua nervoasa a nasului. Nu va temeti insa ca stranutul copilului nou-nascut este deja preludiul unei raceli. Mucoasa nazala este sensibila, dar sunt captusite tocmai pentru a “incalzi” aerul prea rece, ori a stopa praful care altfel patrunde in plamani.


- Are strabism. Majoritatea nou nascutilor prezinta strabism din cauza imaturitatii sistemului ocular. Acesta se estompeaza in jurul varstei de 6 luni sau mai tarziu. Daca copilul mic prezinta aceasta dereglare oculara dupa varsta de 2 ani este necesar un control oftalmologic.
 

Sughitul bebelusului
 
- Sughite si o face foarte des. Este normal si poate sa fie urmarea dilatarea stomacului. Un stomac plin cu lapte sau cu aer va stimula diafragma, care se va contracta repetitiv. Bebelusul sughite din burtica mamei. Mama poate simti din saptamana 20 de sarcina cum bebelusul stranuta. Sughitul ocupa 1% din timpul petrecut in burtica spre sfarsitul sarcinii. Diferenta este ca aceste spasme sunt produse in absenta aerului. Sughitul nu este dureros pentru copil. Aceste contractii ale diafragmei nu sunt deranjante pentru copil. La nivelul stomacului, copilul a experimentat de mult aceste senzatii.
Sughitul nu este semn de boala. Sughitul nu are relevanta fiziologica.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!