Sari la conținut

Statul vrea sa reia programul de FIV

Intrerupt de trei ani, programul de FIV subventionat de stat pare sa primeasca o a doua sansa, conform declaratiilor Ministrului Sanatatii. Afla ce este diferit de data aceasta.

 

La o conferinta de presa sustinuta in data de 27 septembrie, cu ocazia celei dintai editii a Congresului International de Infertilitate de la Bucuresti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si-a exprimat dorinta ca, din 2015, sa se reia programul de fertilizare in vitro subventionat de stat, intrerupt in ultimii trei ani. Aceasta este o sansa enorma pentru multe cupluri din Romania care se straduiesc de ani buni sa faca un copil si care nu pot acoperi costurile necesare unei fertilizarei in vitro. Totusi, Banicioiu a tinut sa mentioneze ca lucrurile n-au mers ca unse in prima editie a programului, in 2011, astfel incat va fi nevoie de o mai mare rigurozitate a statului in alegerea clinicilor participante, pentru rezultate cat mai bune.

Am stat de vorba cu domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu competente in infertilitate, despre ce inseamna aceasta noua sansa pentru cuplurile infertile din Romania si, mai ales, despre detaliile la care sa fie pacientii atenti pentru a-si creste singuri sansele de reusita.

 

Cat la suta dintre pacientele dvs. care au nevoie de un FIV si-l pot permite?

Partea de infertilitate este o problema sensibila si, indiferent de pozitia sociala pe care o are cuplul respecitv, el are dreptul la copii. Este adevarat ca, in Romania, procentul cuplurilor care nu-si permit FIV este mult mai mare decat in alte tari. La clinica Genesys din Grecia avem cupluri din Romania carora le facem procedura gratuit, pentru ca este vorba despre o imposibilitate de plata in cazul lor sau le facem reduceri substantiale. Acesta este si motivul pentru care am insistat foatre mult la Ministerul Sanatatii pentru a relua programul FIV subventionat de stat. E important pentru toata lumea sa inteleaga ca infertilitatea este o boala, una care se poate trata, e drept, dar pentru care sunt implicate costuri destul de mari. Concret, aproximativ sase din 10 paciente pot plati un FIV, dar nu isi permit toate cu adevarat, pentru ca, de fapt, fac credite pentru o astfel de procedura.

 

Ce ar insemna relansarea programului de FIV-uri subventionat de stat pentru pacientele care nu-si pot permite aceasta procedura? Cat acopera statul din intregul cost?

Relansarea programului este, in mod evident, o necesitate pentru cuplurile care nu pot avea copii. Este o sansa pentru cei care nu isi permit acest tip de interventie destul de costisitoare. Le da puterea de a merge mai departe si de a spera ca un lucru normal, care pentru ei este o minune – aceea de a avea un copil – se va intampla si pentru ei. In acest moment, nu se stie cat va acoperi statul din intregul cost, sunt lucruri care tin de definitivarea acestui proiect de catre Ministerul Sanatatii.

Pentru programul din 2011 a fost alocata suma de patru milioane de lei de la bugetul de stat, pentru intreaga tara. Din acesti bani, a fost acoperita intreaga procedura FIV, una singura per cuplu, dar nu si costul medicamentelor de stimulare (in functie de problemele pe care le are o femeie si de dozajul necesar, costul acestora poate ajunge si la 1 500 de euro). In concluzie, au fost acoperite costurile procedurii, adica tot ce se face in clinica, de la punctie pana la embriotransfer.

 

Cine face alegerea clinicii unde va avea loc procedura: statul, pacienta sau medicul sau?

Nu stim in acest moment, pentru ca si acest lucru tine tot de detaliile programului care vor fi puse la punct in urmatoarea perioada, dar pentru ca procesul sa fie transparent si sa nu mai existe nici un fel de dubii, pacientul ar trebui sa aiba acest drept de alegere. Principalul criteriu de alegere a clinicii ar trebui sa fie procentul de reusita la fertilizarea in vitro. Dupa o vreme de la reluarea programului, institutiile statului ar trebui sa publice raporturile oficiale ale rezultatelor fiecarei clinici care face FIV. Pe baza acestor raporturi publicate, pacientele pot face o alegere in deplina cunostinta de cauza, fie ca este vorba despre o clinica de stat sau de una privata. Ar trebui sa fie o procedura cat se poate de transparenta si benefica pentru pacient in felul acesta. Cel mai sigur, la inceput, este sa alegi clinicile cu cel mai mare procent de reusita pe care si-l declara ele.

 

Ce va fi diferit la noul program de FIV subventionat de stat fata de precedentul? Sumele alocate vor fi mai mari/mai mici, know-how-ul clinicilor romanesti mai bun, birocratie mai putina pentru depunerea dosarelor?

La conferinta de presa la care si-a exprimat intentia de a relua acest program, ministrul Banicioiu a declarat ca sumele alocate vor fi cel putin la fel de mari precum cele alocate in 2011. In rest, in privinta birocratiei sigur ca se va incerca usurarea etapelor pentru depunerea dosarului, dar si acestea sunt detalii care vor fi stabilite de catre Ministerul Sanatatii.

 

Un know-how mai bun al clinicilor poate duce la o scadere/eficientizare a costurilor procedurilor de FIV?

Cu siguranta. Un know-how mai bun inseamna ca nu se fac incercari inutile, ca nu se pun in aplicare lucruri care nu dau rezultate, lucruri care nu sunt eficiente si, evident, daca se elimina alte operatiuni inutile, atunci tot procesul se eficientizeaza. Automat si pretul pentru pacient devine mai bun in felul acesta. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care am lansat primul program de e-learning pe teme de infertilitate din Romania, pentru ca toti colegii sa poata avea acces la informatii de ultima ora, pe care, apoi, sa le aplice in beneficiul pacientilor pe care ii trateaza.

 

 

 Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie, acorda consultatii la clinicile private: Medsana, Academica, Intermedicas si Sanador din Bucuresti, precum si clinica Lotus din Ploiesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto articol: love.lauberge.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!