Sari la conținut

Cu copiii pe munte

Daca ai batut muntii in timpul liceului sau al studentiei, este imposibil sa nu fi ramas cu nostalgia infinita a muntelui. In fiecare vara simti ca muntele te cheama sa ii simti inca o data forta si limpezimea. Dar au trecut ceva ani si acum esti o mama responsabila cu unul sau chiar doi copii. Oare cand este momentul sa ii inveti cate ceva despre magia muntelui?

Mai intai, bebelusii

Niciodata nu este prea devreme spunea un prieten, mare montagniard.  Si aici trebuie sa recunosc ca ii dau dreptate. Rucsacurile speciale pentru bebelusi iti dau posibilitate sa faci primele plimbari mai lungi cu sugarul in spate, in perfecta siguranta pentru el.

Daca incepi asa devreme, trebuie sa iti iei cateva masuri de precautie.  Trebuie sa iti calculezi timpul de mers si sa iti iei cu tine tot ce ar putea fi necesar pentru confortul lui: apa, ceai, lapte (la purtator este perfect!),un borcanas cu mancare pentru bebelusi daca este ceva mai mare, scutece, servetele umede, soutii electrolitice.

Alege-ti turele cu grija si incearca sa nu te indepartezi prea mult de asezarile umane. Niciodata nu stii ce i se poate intampla bebelusului si trebuie sa poti sa ajungi rapid la ajutor.

Nu pleca in tura ziua in amiaza mare. Pleaca de dimineata, chiar daca este inca racoare. Il poti dezbraca pe cel mic pe parcurs si il poti proteja cu o crema de soare si caciulita (sau aparatoare de la rucsacul pentru bebelusi). Este bine sa iti limitezi tura la 3-4 ore si sa te intorci inainte de ora 12 , cand soarele este deja mult prea puternic pentru un copil atat de mic.

Deocamdata la varsta aceasta nu trebuie sa iti faci prea multe probleme pentru modul in care il imbraci, atata timp cat are haine lejere si confortabile.

Beneficii: iesirile in natura il vor ajuta pe cel mic sa descopere aerul curat si linistea, asa ca nu te mira daca va avea cateva portii serioase de somn! In plus, il vei cali si va fi mai rezistent in fata bolilor din sezonul rece.

Copilul mic (peste 2 ani)

Copilul la aceasta varsta este inca prea mic pentru a merge pe munte prin fortele proprii. Preferabil incearca sa faci plimbari lungi cu el pentru a-l obisnui cu mersul in aer liber.

Copilul mai mare (peste 4 ani)

Daca nu ai avut ocazia sa scoti copilul la plimbari mai lungi, atunci este bine sa eviti sa faci cu el o tura prea lunga. Va incepe sa planga si va obosi rapid deoarece nu stie inca sa isi dozeze efortul. Fa cu el plimbari lungi, preferabil pe drumuri de tara sau pe dealuri si explica-i ca trebuie sa mentina un ritm constant pentru a nu obosi repede.

Nu il invata sa faca pauze dese deoarece va obosi mai repede. Mai bine invata-l sa mearga incet si constant. De asemenea, nu ii da sa bea apa incontinuu, invata-l ca apa se bea in cantitati mici, doar atat cat este nevoie de potolirea imediata a setei.

In momentul in cate crezi ca este pregatit, fa cu el ture de maxim 4-5 ore. Este un efort considerabil pentru el si trebuie sa fii atenta sa nu il epuizezi.  Pleaca pe racoare si fa urcarea principala inainte de ora 11.

Echipament: Deja vorbim despre mersul pe munte, asa ca este necesar echipament potrivit. Ghete de munte, sosete trei sferturi de lana sau bumbac, tricou de bumbac (sau microfibra), pantaloni scurti lejeri (in nici un caz blugi), pantaloni de ploaie, fliess, haina de ploaie, palarie de soare, caciula subtire (nu stii niciodata cand se schimba vremea pe munte).

De ce mai ai nevoie: Copilul mic va avea tot timpul nevoie de interactiune, de momente de intermezzo care sa ii faca excursia mai placuta. Ai grija sa ai la tine apa, sandwich-uri, tableta de ciocolata (foarte buna pe munte, pentru efort), batoane de cereale sau susan etc.

De asemenea, nu uita sa iei cu tine in caz de prim ajutor: bandaje, comprese, leucoplast, betadina, pliculete de probiotice, solutii electrolitice.

Acestea fiind zise, iti uram excursie placuta, cu cat mai putine „plangeri” din partea celui mic.

Credit imagine: http://www.chriswarham.org.uk/

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!