Sari la conținut

Cum identifici anemia la copilul mic

Despre anemie se spune ca este o boala tacuta, ale carei semne nu sunt vizibile, dar care nedepistata poate avea urmari grave pentru sanatatea si dezvoltarea copilului.

Anemia nu apare dintr-o data si nici nu ajunge intr-un stadiu grav de azi pe maine. Cauzele pentru care aceasta apare la copilul mic, de la noua nascut pana la 3 ani sunt in marea majoritate a situatiilor determinate de o alimentatie necorespunzatoare si de un aport insuficient de fier. Copilul intre 0 si 3 ani are nevoie de un aport crescut si constant de fier care sa tina pasul cu nevoile pe care le implica cresterea rapida. Lipsa acestuia duce la aparitia anemiei.

Anemia netratata poate duce la dificultati de invatare, in cazul copiilor mai mari, lipsa de interes pentru miscarea in aer liber si o reducere a coeficientului de inteligenta.

Prima cale prin care anemia poate sa fie prevenita este o alimentatie corespunzatoare. Principalele surse de fier sunt carne rosie, legume verzi și fructe cu coajă lemnoasa, precum și consumul de vitamina C care sustine buna absorbtie a fierului.
 

 
Nevoia de fier depinde de varsta copilului, in general, pentru copiii de pana la 3 ani fiind necesare 5-6 miligrame pe zi, iar pentru copilul scolar 10 miligrame de fier pe zi.

Anemia la copilul sub 3 ani

Anemia inseamna ca numarul de celule rosii din sange sau concentratia de hemoglobina sunt sub limita normala.

Prevenirea anemiei la sugarul mic
 
Parintii au la indemna cateva metode prin care pot suspecta ca micutul are un deficit de hemoglobina si, implicit, este anemic.
 

  1. Oboseala si somnolenta este un indicator al anemiei.
  2. Un apetit crescut, in conditiile in care copilul nu ia in greutate este de asemenea un indicator pentru anemia copilului mic.
  3. Parintele poate verifica constant palmele copilului. O culoare palida a palmelor si unghii decolorate pot indica, de asemenea anemia la copilul mic.
  4. O evaluare a tipului si calitatii alimentelor ingerate de copil. 5.  Evaluarea trebuie sa includa si o analiza a materiilor fecale, pentru ca una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei la copilul care este corect aliment, este prezenta parazitilor intestinali.

De cele mai multe ori, mici modificari ale dietei copilului, rezolva problema. Si asta pentru ca introducerea prea devreme a laptelui de vaca in alimentatia copilului, in detrimentul laptelui matern sau al formulelor de lapte preparate special pentru copilulul de pana la 2 ani, este principalul factor care duce la anemia bebelusului si a copilului mic. Este important de mentionat ca laptele de vaca este interzis copiilor pana la varsta de doi ani. Iaurtul, branza de vaci pot fi oferite copilului, in conditiile in care ca aliment de baza acesta primeste lapte de mama sau o formula de lapte adecvata varstei.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!