Sari la conținut

Adevărat sau fals? 10 mituri despre sarcină - demontate

Potrivit statisticilor, dintre toate cuplurile care încearcă să devină părinţi, numai 30% au un copil în primul ciclu, 85% în decurs de 12 luni, iar altele au nevoie de câțiva ani și poate chiar de intervenția medical. Și aproape fiecare viitoare mămică, indiferent de cât de mult timp i-a luat pentru a concepe, citește totul și orice despre sarcină, pentru a se asigura că bebele este sănătos. Din păcate, există o mulțime de informații false și inexacte pe internet care uneori pot fi dăunătoare.

1. Nu poţi naşte natural dacă ai „bazinul prea îngust”

Se spune că femeile cu un bazin lat nasc mai uşor, dar asta nu înseamnă însă că cele cu un bazin prea îngust trebuie să recurgă obligatoriu la cezariană!
În cazul în care fătul are capul prea mare iar mama are un pelvis mai îngust, diagnosticul oficial pus de medici este cel de disproporţie cefalo-pelvică (sau cefalo-pelvină). Cu alte cuvinte, o „nepotrivire” între dimensiunea capului fătului (cefalo) şi pelvisul mamei. Nimeni nu spune că acesta nu este un diagnostic real, care poate fi într-adevăr o indicaţie de cezariană. Problema este că aceasta disproporţie cefalo-pelvică este mult mai des invocată de medici ca argument pentru cezariană decât ar trebui. De altfel, potrivit Colegiului American al Moaşelor (American College of Nurse Midwives), disproporţia cefalo-pelvică are în realitate o incidenţă de 1 la 250 de sarcini şi este, de cele mai multe ori, o consecinţă a unor accidente sau fracturi în zona bazinului mamei, precum şi a unor afecţiuni genetice. Deci o gravidă mai scundă sau mai slabă nu ar trebui automat să ia în calcul naşterea prin cezariană. Chiar dacă mama are un pelvis mai îngust, iar la ecografii se vede că fătul are capul mai mare, este greu de prevăzut cum va progresa în realitate naşterea, deoarece niciun medic nu poate şti cu siguranţă cât de mult se vor întinde ligamentele pelvisului şi cum îşi va modifica acesta forma în momentul naşterii. De asemenea, nu poate fi anticipat nici modul în care fătul se poziţionează pe pelvis.

2.  Mărimea și forma burții indică sexul copilului

Ar fi foarte convenabil să identificăm genul unui copil în acest fel, dar din păcate nu este așa de simplu. Există 2 lucruri care pot afecta forma și mărimea unei burți a femeii gravide: mărimea fătului și poziția sa în uter.

3. Ecografiile multiple nu sunt sănătoase pentru copil

Nu există dovezi științifice despre faptul că o ecografie prenatală efectuată corect poate dăuna unei mame sau unui copil nenăscut. O ecografie nu utilizează radiații, ci unde de sunet de înaltă frecvență care produc o imagine a copilului. Dar intensitatea acestor valuri de unde este foarte scăzută, iar procedura este destul de rapidă. Astfel, singurul risc pe care femeia gravidă îl are este o procedură prelungită în mod inutil sau când utilizatorii neinstruiți folosesc dispozitivul.

4. Nu poţi alerga, dacă eşti gravidă

Dacă ești însărcinată nu înseamnă că trebuie să renunți la alergat; dacă o femeie are o sarcină necomplicată, este neproblematic și sănătos ca ea să alerge pe parcursul tuturor trimestrelor. Desigur, ar trebui să eviți alergatul dacă ai complicații precum tensiunea arterială crescută, o sarcină cu gestație multiplă sau pur și simplu nu ai alergat înainte.

► Citeşte şi Sportul în timpul sarcinii: Ce efecte are asupra fătului

5. Greţurile de dimineaţa apar numai dimineaţa

Grețurile de dimineață reprezintă cel mai frecvent simptom al sarcinii; până la 80% dintre femeile gravide se confruntă cu această problemă într-un fel sau altul, dar numai 2% suferă doar dimineața.

În ciuda numelui său, grețurile pot apărea în orice moment al zilei. Unii experți au sugerat chiar să se numească „greață pe tot parcursul zilei”. În majoritatea cazurilor, se termină după primul trimestru, dar până la 20% din femeile însărcinate o experimentează până la naștere.
 
7. Nu îți poți ridica mâinile deasupra capului deoarece copilul se va strangula

Ridicarea mâinilor nu poate duce la înfășurarea cordonului ombilical în jurul gâtului bebelușului, acesta este cu siguranță un mit. Adevărul este că mișcările tale nu pot afecta cordonul ombilical. În plus, mulți copii se nasc cu cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului, iar medicul îl înlătură, de obicei, cu una sau două manevre.

8. Ar trebui să renunţi la pisică, dacă eşti gravidă

Foarte des auzim despre femei care se separă de animalul lor drag, uneori după numeroşi ani de convieţuire, când rămân gravide sau când un bebe apare în casă. Principalul cuvânt care ne vine în minte, atunci când vorbim despre abandonarea animalului? Taxoplasmoza. Această bacterie se găseşte pe legume şi fructe, pe carnea nefiartă sau în apa contaminate. Deşi este o infecţie destul de comună, în anumite cazuri (foarte rare, de altfel) poate avea consecinţe nefaste pentru o viitoare mămică sau pentru  copilul ei. Dar nu trebuie să renunţi la pisică, dacă eşti gravidă. Important este să nu fii tu cea care face curat în litieră sau, dacă totuşi o faci, să foloseşti mânuşi şi să ai grijă să te speli pe mâini cât mai conştiincios. Mai mult, se recomandă să fierbi întotdeauna bine carnea înainte de consumare şi să speli crudităţile foarte bine, înainte de consumarea lor.

9. Poţi bea alcool, din când în când

Ai băut o gură de bere, la fel a făcut şi copilul tău! Alcoolul poate trece cu uşurinţă prin placentă, crescând riscul să naşti un copil cu defecte fizice, psihice sau neurocomportamentale. Niciun medic nu îţi spune exact cantitatea de alcool admisibilă în sarcină, motiv pentru care cel mai sigur este să renunţi de tot la a consuma astfel de băuturi.

10. Cezariana este calea mai uşoară

Foarte multe femei preferă cezariana naşterii naturale, chiar dacă din punct de vedere medical nu există o astfel de recomandare. Motivul pus pe seama acestei decizii este, adesea, că cezariana este mai puţin dureroasă şi mai sigură. În realitate, însă, lucrurile nu stau întocmai aşa. Ceziariana este adesea dureroasă, numai că durerile încep după ce copilul a fost născut, nu înainte – aşa cum se întâmplă în cazul naşterii naturale.

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!