Sari la conținut

Antibioticele pot face rau bebelusului?

Antibioticele, marea descoperire a secolului au dus la posibilitatea de a trata infectii care altadata nu aveau nici un fel de remediu si duceau in multe cazuri la moartea pacientului. Dar aceste minunate medicamente trebuie folosite doar atunci cand este nevoie de ele si sub stricta supraveghere a medicului, deoarece pot face mai mult rau decat bine daca sunt folosite incorect.

Medicamentele folosite pentru lupta impotriva infectiilor bacteriene sunt numite antibiotice. Cele folosite pentru lupta impotriva infectiilor fungice sunt numite antifungice, iar cele care lupta impotriva virusilor sunt numite antivirale. Toate aceste medicamente pot fi grupate sub termenul generic de anti-infectioase.

Penicilina, tetraciclina si sulfamidele sunt printre cele mai cunoscute tipuri de antibiotice. Unele antibiotice (cum ar fi penicilinele) au un spectru ingust de actiune, adica ataca una sau mai multe infectii specifice. Antibioticele cu spectru larg (tetraciclinele sau ampicilinele) ataca o serie larga de boli bacteriene.

Stiati?

Anumite tipuri de bacterii sunt in mod natural mai rezistente la antibiotice decat altele. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru bacilii gram-negativ precum Campylobacter, Salmonella, Shigella si Vibrio. Spre deosebire de alte tipuri de bacterii, acestea au o dubla-membrana care inconjoara fiecare celula, ceea ce explica partial rezistenta lor.

Desi antibioticele sunt utile, acestea ar trebui sa fie luate atunci cand este necesar, deoarece:

Antibioticele pot provoca efecte secundare nocive, variind de la deranjamente de stomac la reactii alergice, malformatii congenitale sau chiar moarte. De asemenea, in timp ce lupta impotriva bacteriilor cauzatoare de infectii, antibioticele pot ucide si bacteriile benefice care lucreaza in organism. Asta poate interfera cu capacitatea organismului de a preveni si combate boala si, in plus, antibioticele pot deveni mai putin eficace de-a lungul timpului. Abuzul de antibiotice poate „consolida” bacteriile si le poate face mai rezistente la tratament. Deja este o problema la nivel mondial. Utilizarea necorespunzatoare sau inutila a antibioticelor de-a lungul timpului a dus la dezvoltarea de bacterii rezistente, din ce in ce mai greu de tratat.

Daca iei antibiotice atunci cand nu sunt necesare, pacientii pot fi expusi la un risc inutil. Acest lucru este valabil mai ales in timpul sarcinii, cand sunt expusi atat mama cat si copilul. Unele medicamente pot fi complet inofensive pentru fat, dar altele sunt cunoscute ca provoaca malformatii majore.

In 1979 Food and Drug Administration (FDA) a dezvoltat un sistem de clasificare pentru medicamente, inclusiv pentru anti-infectioase, in ceea ce priveste potentialul lor de a avea efecte daunatoare asupra unui copil nenascut:

Categoria A

Studiile controlate la femei nu reusesc sa demonstreze un risc pentru fat in primul trimestru. Nu exista dovezi de risc in trimestrele ulterioare. Posibilitatea de a dauna fatului apare la distanta.

Categoria B

Studiile de reproducere la animale nu au demonstrat un risc fetal, dar nu exista studii controlate la femeile gravide. Sau, studiile de reproducere pe animale au demonstrat un efect negativ (altul decat o scadere a fertilitatii), dar care nu a fost confirmate in studii controlate efectuate pe femei in primul trimestru (si nu exista nici o dovada de risc in trimestrele ulterioare).

Categoria C

Fie studiile la animale au evidentiat efecte adverse asupra fatului (cauzand anomalii sau deces) si nu exista studii controlate la femei sau studiile la femei si animale nu sunt disponibile. Medicamentele din aceasta categorie trebuie administrate numai daca beneficiul potential justifica riscul potential pentru fat.

Categoria D

Exista dovezi de risc fetal, dar beneficiile rezultate din utilizarea la femeile gravide poate fi acceptabila, in ciuda riscului, daca este nevoie de medicamente intr-o situatie care pune in pericol viata sau pentru o boala grava pentru care medicamentele sigure nu pot fi folosite sau sunt ineficiente.

Categoria X

Studiile la animale sau la om au demonstrat anomalii fetale, exista dovezi de risc fetal pe baza experientei umane, sau ambele. Riscul de utilizare a medicamentului la femeile gravide in mod clar depaseste orice beneficiu posibil. Medicamentul nu trebuie utilizat de catre femeile care nu sunt sau nu pot ramane gravide.

Iata cateva reguli generale cu privire la utilizarea antibioticelor in timpul sarcinii:

Avand in vedere ca majoritatea antibioticelor nu au fost studiate in studii controlate, cele mai sigure sunt antibioticele clasificate de FDA din categoria B.

In general, copiii nenascuti pot fi lezati cel mai usor atunci cand organele si tesuturile lor sunt in curs de dezvoltare (in primul trimestru de sarcina). O exceptie de la acest lucru este utilizarea de sulfamide, utilizate in mod obisnuit pentru infectiile urinare sau in combinatie cu un alt antibiotic, trimetoprim.

Este important sa ne amintim ca alegerea unui antibiotic se bazeaza pe mai multe factori, inclusiv organul vizat, posibilitatea de rezistenta, precum si potentialul de efect negativ asupra sarcinii si alaptarii. Foarte putine medicamente sunt absolut contraindicate in orice situatie. De asemenea, foarte putine medicamente sunt universal adecvate. Medicul trebuie sa fie capabil sa explice alegerea antibioticului.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!