Sari la conținut

Leacuri impotriva oboselii

Oboseala este unul din cele mai comune simptome ale sarcinii. Apare in primele luni si, intr-o masura mai mare sau mai mica te insoteste pana la finalul celor 40 de saptamani de sarcina. Cand devine cronica si nu cedeaza niciodata, oboseala poate indica o forma acuta de anemie (deficit major de celule rosii), probleme in functionarea tiroidei sau aparitia diabetului gestational. Daca oboseala este chinuitoare, cel mai bun lucru este sa mergi la medic.

Citeste si:
Anemia in timpul sarcinii


In 90% din cazuri, oboseala in timpul sarcinii este, insa, doar unul din simptome specifice si este efectul uluitoarelor transformari care au loc in corpul tau, sub influenta hormonilor de sarcina. Oboseala este foarte des resimtita in prima perioada de sarcina, pana in saptamana a 14-a, dupa care urmeaza o perioada de vreo 8-10 saptamani in care te vei simti foarte energica. Oboseala revine spre inceputul trimestrului trei, dar uneori poate sa apara inca din saptamana a 22-24 de sarcina, ca urmare a cresterii in volum a uterului si a cantitatii se sange in organismul matern.

Vestea buna este ca exista o multime de metode sigure si usoare care iti vor reincarca bateriile.


Dormi! In timpul sarcinii, cand vine vorba despre somn cantitatea nu conteaza. Organizeaza-ti o rutina proprie inainte d eculcare: un dus sau o baie relaxanta, o bautura calda (lapte, sau ciocolata slaba cu lapte) si o lectura usoara. Dormitorul trebuie sa fie o zona exclusiv dedicata somnului. Sau in cea mai mare masura! Da afara televizorul, telefonul, calculatorul. In dormitor trebuie sa fie intuneric si o temperatura de confortabila. In jur de 18 grade Celsius este valoarea ideala. Dormi pe o saltea comoda. Regula de baza este urmatoarea: daca iti este somn, dormi!

Avem noi o vorba care spune ca totul trece prin farfurie. Si oboseala are leacuri tot in farfurie. Mananca sanatos bazeaza-te  pe alimente bogate in fier. Asta inseamna legume verzi si legume cu frunze verzi, carne rosie, oua, fasole si sardine. Femeile gravide au adesea un nivel scazut de fier, care te poate face sa te simti epuizata. Ia in calcul faptul ca taninurile din ceai si cafea, fac mai grea absoarbtia fierului, asa ca nu combina legumele aducatoare de fier cu cafea sau ceai ci cu surse de vitamina C. O alta sursa aducatoare de energie o reprezinta alimentele integrale. Consuma cereale integrale la micul dejun, aceste alimente asigura o eliberare lenta si constanta de energie, astfel incat o s ate simti in forma mai mult timp. In plus sunt foarte eficiente in combaterea constipatiei.

Ceai sau cafea? Cand esti obosita, este foarte tentanta o ceasca de cafea sau ceai. Dar, prea multa cofeina nu este tocmai indicata. Daca ai o intalnire importanta, sau ceva se de facut si ai nevoie sa fii in alerta, ai putea bea o ceasca de cafea chiar inainte ceea ce-ti va da un val de energieOricum nu depasi 300 mg de cafeina pe zi - adica trei cesti (nu cani!) de cafea. Util este si ceaiul de menta, care nu are efecte secundare, si in plus ajuta digestia.

Citeste si:
Alimentele integrale ideala in dieta

 
Combina. Pentru energie sanatoasa combina intelept fructele si legumele. Fructe de padure proaspete sau congelate sunt delicioase alaturi d eun pahar de lapte sau un iaurt. O banana si o lingurita de miere. O mana de nuci si o lingurita de miere au efect energizant aproape instantaneu.

Bea apa. Un organism deshidratat este un organsim care oboseste usor. Ai nevoie de cel putin 1,5 litri de apa pe zi, la care se adauga apa din fructe, legume, supe si lapte.

Inoata. Orice forma de miscare in aer liber, si orice forma de miscare in general este datatoare de energie, dar in timpul sarcinii, iar o ora de inot face minuni, scrie babyexpert.com.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!