Sari la conținut

Pastilele de slăbit, după naştere. Recomandările specialistului

După naştere, multe mămici îşi doresc să scape cât mai repede de kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Multe dintre ele se orientează către pastilele de slăbit. Ce fel de alternativă reprezintă ele? Și cât de tare este afectat bebelușul în cazul alăptării la sân? Iată ce recomandări am primit de la Gabriela Codruța Nedelea, consilier SAMAS în nutriție și remodelare corporală.

Pastilele de slăbit, vor reprezenta totdeauna cea mai la-ndemână alegere a femeilor (şi nu numai) care caută rezultate rapide cu orice preţ. De regulă, pastilele de slăbit sunt recomandate că suplimente alimentare şi de fiecare dată este scris pe prospect, mesajul “nu înlocuiesc un regim alimentar echilibrat – cereţi sfatul medicului dumneavoastră”.

Nici chiar dacă mai multe diete n-au fost de ajutor, să se apeleze la pastilele de slăbit este cea mai greşită alegere. Întotdeauna un specialist în nutriţie va încerca mai multe ciclizări ale nutrienţilor până când va găsi varianta cea mai potrivită pentru orice organism. Suntem diferiţi, suntem unici şi trebuie să abordăm ceea ce ni se potriveşte atât nouă cât şi copilului, dacă mami îl alăptează.

Ce conţin, de obicei, pastilele de slăbit?

Dacă nu conţin efedrină – poate fi trecută pe prospect sub denumirea Ma Huang, Efhedra sinica, Sida cordifolia, Efedra, alcaloizi din grupul Ephedra etc., pot conţine diverse combinaţii de alte substanţe.
Cele care conţin efedrină, sub orice denumire ar fi trecută, pot provoca grave probleme de sănătate, inclusiv infarct sau chiar decesul. Efedrina este folosită în tratamentele medicamentoase pentru astm. Această substanţă este interzisă în SUA încă din anul 2004.

Sunt studii care evidenţiază faptul că în laptele matern se secretă în mod natural efedrină sub formă de d-isoefedrină, deci iată cum, se descoperă un alt beneficiu al alăptării atât pentru mamă cât şi pentru copil. Numai de bine despre alăptare!

Pe de altă parte, pastilele de slăbit pe bază de diferite plante, pot cauza toxicitate atât pentru mamă cât şi pentru copil dacă acesta este sensibil la una dintre componentele acestor pilule.

►Citește și Dieta după naștere. Cum poți scăpa de kilogramele acumulate în sarcină

Cele mai utilizate substanţe în aceste pastile de slăbit pe bază de plante sunt:

  • ginseng, cafeină (provenită din guarana, paullinea cupana, kola nut, cola nitida, yerba mate, ceai verde) – pot afecta somnul copilului dacă mama alăptează, metabolismul acestuia dar şi pe mamă.
  • chitosan – fibre care provin din cochiliile crustaceelor în special creveţi şi crabi cu un puternic potenţial alergogen, putând genera reacţii alergice destul de grave şi nu există dovezi că ajută la pierderea în greutate.
  • picolinat de Crom – prin efectul său de a regla metabolismul glucidelor, ajută la a identifica dacă pofta de dulce este generată de deficitul de crom. Nu este dovedit că ajută în procesul de slăbire mai mult decât reglarea metabolismului glucidic, metabolism care de regulă la proaspetele mămici nu este afectat, mai ales la cele care alăptează.
  • pentahidroxitriptofan sau 5HTP – nu este recomandat mamelor care alăptează întrucât poate suprima lactaţia DAR poate şi afecta dezvoltarea neurologică a copilului.
  • HCA sau acidul hidroxicitric – are capacitatea de a inhiba producerea de colesterol şi a hormonilor sterolici, deci nu este recomandat femeilor care alăptează întrucât generează dezechilibre hormonale cu efecte dramatice pentru organismul mamei dar şi a copilului .
  • plante cu efect laxativ ori diuretic – Senna, Aloe Vera, seminţe de in, păpădie etc. – generează deshidratare intracelulară, modifică echilibrul hidro-electrolitic al organismului şi se vor pierde importante cantităţi de electroliţi. Va fi afectată producţia lactată – este punctul cel mai critic, când mamele care apelează la diuretice ori laxative, pe fondul producerii unei cantităţi insuficiente de lapte, renunţă şi trec la alimentaţia cu lapte praf, sau la alimentaţia mixtă.

Cât de eficiente pot fi pastilele de slăbit?

“Ajută” mama să atingă o greutate pe care şi-o doreşte însă pe care nu o poate menţine pe termen lung! Întotdeauna, dacă mama nu alăptează, aceste suplimente de slăbit trebuie să reprezinte un ajutor într-o alimentaţie echilibrată şi nu să o înlocuiască. Când spun alimentaţie echilibrată, spun să se mănânce în acord cu necesarul energetic, iar mâncarea trebuie să fie bogată nutritiv, nu bogată în calorii şi săracă în nutrienţi, pe scurt, mai multe alimente neprocesate, mai multe legume, fructe nu foarte dulci şi preponderent cerealiere integrale alături de proteine de bună calitate atât de origine animală cât şi vegetală.


Atenție! Unele pastile de slăbit pot provoca moartea

Cât de periculoase pot fi? Unele, până la a provoca decesul! Nu toate suplimentele pentru slăbit sunt sigure pentru sănătate deoarece fiecare om are un istoric în stilul de viaţă: a ţinut multe diete de-a lungul timpului, sarcina a prezentat complicaţii, naşterea necesită recuperare pe un termen mai lung, riscuri de diverse boli moştenite genetic etc.

Dincolo de riscul de deces, această formă de “accelerare a metabolismului” prin aport de astfel de pilule nu a ajutat pe nimeni până acum să slăbească şi ulterior să-şi menţină greutatea mai mult de câteva săptămâni ori în cel mai indulgent caz, luni.

În cazul în care mămicile aleg totuşi să urmeze diete cu astfel de pastile, le recomand în primul rând să aştepte până la 6 luni în care să alăpteze. Laptele este al copilului şi trebuie să-l primească, este dreptul lui la alimentul esenţial pentru el. După ce a oprit acest proces de alăptare, să consulte un specialist care să-i recomande cele mai sigure şi eficiente suplimente pentru slăbit alături de un program nutriţional bine structurat şi adaptat nevoilor sale. În niciun caz, acesta nu-i va recomanda nici laxative, nici diuretice şi nici extracte minune care n-au dovezi medicale. Din păcate, persoanele care decid să apeleze la pastille pentru slăbit fără a consulta un specialist în nutriţie, îşi pun sănătatea în pericol chiar şi în mod conştient, asumându-şi toate riscurile iniţial, ulterior experimentând unele reacţii adverse, constata că nu poate duce acest proces până la capăt. Şi iată cum fenomenul yo-yo este cel mai adesea întâlnit la persoanele care au experimentat aceste pilule!

Riscurile consumului de fibre vegetale

Există unele pastile pe bază de de fibre vegetale, recomandate atât în cură de slăbire, cât şi pentru problemele de tranzit intestinal (gen Diomfibra). Cât de tare este afectat bebelușul în cazul în care mama alege să le consume? Îl afectează pe toate planurile, în primul rând pentru că mama trebuie să ia până la 30 de astfel de pastille pe zi câte 10 înainte de cele 3 mese principale, mese pe care… nu le va mai lua de cele mai multe ori pentru că senzaţia de foame dispare. În cazul în care totuşi va consuma ceva alimente la o masă, acestea sunt insuficiente pentru a-i asigura acesteia toţi nutrienţii de care are nevoie iar laptele copilului va fi sărac în DHA – un acid din clasa omega 3 esenţial în dezvoltarea sistemului nervos şi a retinei!

Deşi tărâțele de grâu conţin vitamine, minerale, proteine şi zaharuri, acestea nu se pot absorbi în cantitate mare datorită conţinutului foarte mare de fibre. Un alt aspect de importanţă majoră atât pentru mamă cât şi pentru copil, este acela că, acestea nu conţin deloc calciu iar mama, renunţând la alimente în favoarea acestor pilule se va carența pe sine foarte rapid, utilizându-şi rezervele pentru producţia lactată.

►Citește și Dieta Paleo – înainte şi după naştere. Recomandările specialistului

În acelaşi timp, aceste pilule au efect laxativ şi astfel, pe de o parte luăm vitamine şi minerale din tărâţe, pe de alta le eliminăm prin evacuarea scaunelor multiple dintr-o zi, putând chiar irita de fapt colonul la o astfel de cantitate. Da, tărâțele de grâu au efecte benefice asupra constipaţiei, diabetului zaharat, presiunii arteriale, a sindromului de colon iritabil însă NU luate în cantitate mai mare de 20 g/zi şi nu că înlocuitor al meselor principale şi NU din pilule de slăbit care pot conţine substanţe nedeclarate ce pun în pericol sănătatea.

Administrarea de Diomfibra cauzează balonare şi flatulență – deloc de dorit atunci când vorbim de copiii mici alăptaţi care se confruntă cu colici.
Fiind bogate în gluten şi lactoză, au risc crescut de reacţii alergice sau pot provaca discomfort persoanelor sensibile la gluten sau/şi lactoză.
Persoanele care iau Digoxin, trebuie să îşi anunţe medicul de intenţia de a lua acest supliment întrucât interacţionează prin blocarea absorbţiei digoxinei, riscurile pentru aceste persoane fiind foarte mari.

Efecte secundare, pe termen lung

Acestea conduc în timp la grave carențe de vitamine şi minerale deoarece se va consuma o cantitate foarte scăzută de alimente. De la aceste carențe, pleacă dezvoltarea diverselor afecţiuni şi pentru că persoanele nu reuşesc să depăşească efectele adverse (ameţeli, dureri de cap, stări de agitaţie, depresie - în cazul celor care conţin efedrina) vor începe să mănânce mai mult, mai dezorganizat şi compulsiv. Intră aşadar într-un cerc vicios din care este greu de ieşit fără ajutorul unui specialist în nutriţie.

Orice aliment poate fi atât medicament cât şi otravă, doza făcând diferenţa, iar în cazul acestor pilule, doza este foarte mare!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!