Sari la conținut

Rubeola in sarcina - simptome si tratament

Imediat ce ti s-a confirmat sarcina este necesar sa faci o serie de analize de sange pentru a te asigura de sanatatea ta si a viitorului bebelus. Printre aceste analize foarte importanta este cea care stabileste anticorpii IgG si IgM pentru rubeola. 

 

Ce este rubeola

Rubeola este o forma a rujeolei, putin periculoasa, cu exceptia femeilor insarcinate. Ea este o boala contagioasa, care se ia usor in contact cu o persoana care o poarta. Ca si simptome, rubeola este insotita de o febra usoara, dureri de cap si o eruptie cutanata usoara, roz. Cel mai frecvent aceasta boala apare in lunile de iarna si primavara.

 

Cum se previne rubeola

 

Cea mai buna modalitate de a te proteja impotriva rubeolei este vaccinul. In prezent, aproximativ 40% din populatie este vaccinata impotriva rubeolei si epidemiile se intalnesc mult mai rar. Vaccinul din copilarie nu iti ofera insa o garantie 100% ca esti protejata impotriva virusului, existand cazuri in care imunitatea nu a aparut in urma acestuia. Din aceasta cauza sunt si recomandate testele de sange care sa verifice daca organismul matern are dezvoltati anticorpii necesari. 

Daca este vorba despre o sarcina planificata, atunci testele de sange pentru rubeola ar trebui facute inainte sa ramai insarcinata. Daca rezultatele arata ca nu ai anticorpii contra rubeolei, atunci ti se va recomanda ca mai intai sa faci vaccinul, sa astepti o luna de zile si apoi sa renunti la metodele de contraceptie. 

 

Rubeola in sarcina

Daca o femeie insarcinata face rubeola atunci sunt riscuri foarte mari pentru bebelus. Printre efectele ei se numara moartea fatului si aferctiuni congenitale permanente. 

Cele mai periculoase luni din acest punct de vedere sunt primele doua luni de sarcina, riscul fiind de 40-60%. Dupa trimestrul doi de sarcina, conform studiilor, infectia fetala este rara, chiar daca mama face rubeola. 

In timpul sarcinii nu se poate face vaccin impotriva rubeolei, intrucat exista un risc pentru fat, chiar daca aceasta afirmatie nu a fost demonstrata inca stiintific. 

Testele de sange pe care le faci in timpul sarcinii, cu cat mai devreme cu atat mai bine, iti arata daca ai in organism anticorpii pentru rubeola. Cel mai bun rezultat este atunci cand anticorpii IgG sunt pozitivi si cei IgM sunt negativi - asta inseamna ca ai imunitate fata de acest virus. Daca ai IgG negativ atunci testul se va mai repeta inca o data in saptamanile 16-18 de sarcina. 

 

In cazul in care esti insarcinata si nu esti imuna la rubeola atunci sfatul este sa nu intri in contact cu persoanele care au aceasta boala. Daca totusi ai intrat in contact cu o persoana infectata cu virusul rubeolei trebuie sa anunti medicul tau pentru a face analize privind starea de sanatate a fatului. Impreuna cu acesta poti discuta care sunt pasii de urmat, dupa nastere, in privinta sanatatii copilului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!