Sari la conținut

Toxiinfectiile alimentare grave in sarcina

Cuvantul toxiinfectie nu sperie pe nimeni mai rau decat pe o femeie insarcinata. Toxiinfectiile au o simptomatologie virulenta si de multe ori au efecte negative pe termen lung.

Alaturi de preocuparile pentru o nutritie echilibrata, in grija viitoarelor mame trebuie sa se inscrie si cele legate de siguranta alimentara in timpul sarcinii.  Femeile insarcinate manifesta un risc crescut de toxiinfectii alimentare din cauza unui sistem imunitar slabit de schimbarile hormonale cu rol de protectie si sustinere a fatului.

In aceste conditii, tinerele mame pot avea un risc mai crescut de infectie pentru anumiti agenti patogeni regasiti in unele alimente. Cei mai temuti agenti patogeni pentru femeile gravide sunt  Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii, speciile de Brucella, speciile de Salmonella si Campylobacter jejuni. Toti acestia pot traversa placenta si pot infecta fatul. Infectiile pot duce la avort spontan, prematur sau la complicatii pentru copil.

Listerioza

Listerioza este o forma de infectie cu L. monocytogenes care se regaseste in mod normal in sol, apa, plante, animale. In ceea ce priveste alimentele, ea poate rezista chiar si la temperaturi scazute (in frigider) sau in cazul alimentelor conservate (chiar si cele cu putin oxigen). Din fericire, se distruge usor prin fierbere.

Listerioza apare de obicei la persoanele cu un sistem imunitar slabit , inclusiv la femeile gravide . Exista o incidenta de 14 ori mai mare de listerioza in randul femeilor gravide, comparativ cu femeile care nu sunt gravide. Odata ajunse in fluxul sanguin , bacteriile de Listeria pot calatori oriunde, dar par sa prefere sistemul nervos central si placenta . Infectia cu L. monocytogenes poate duce la un avort spontan sau infectarea nou-nascutului creand probleme de sanatate dupa nastere .

Simptome:

-          Cele  gastro-intestinale apar in 2-3 zile de la expunere.

-          In cazul in care organismul nu invinge rapid agentul patogen si infectia devine invaziva, apar febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare si dureri de spate intr-un interval de 11-70 zile de la expunere.

Solutie: 

-          Un test de sange poate determina daca simptomele sunt cauzate de infectia cu Listeria si daca se confirma , pacienta poate fi tratata cu antibiotice.

Atentie la:

-          Alimente perisabile cu termen de valabilitate lung (salatele preparate deja, branzeturile moi, laptele, pateul, mezelurile).

-          Alimente proaspete: lapte nepasteurizat, produse din lapte crud , fructe de mare crude si afumate.

 

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este infectia cauzata de parazitul Toxoplasma gondii care poate fi contactat de catre om prin apa, praf sau prin consumul de alimente contaminate. Pisicile sunt gazda principala pentru T. gondii  si singura gazda in care parazitul isi poate finaliza ciclul de viata. T. gondii poate trece la om de la blana sau fecalale de pisici.

Cele mai multe persoane nu dezvolta nici un fel de simptome la infectia cu T.gondii si isi construiesc ulterior o rezistenta la acest parazit. La femeile gravide situatia este mai complicata, deoarece parazitul poate infecta fatul producand moartea sa sau probleme grave de sanatate dupa nastere , cum ar fi leziuni ale ochilor sau creierului. Simptomele la copil pot sa nu fie vizibile la nastere si pot aparea luni sau chiar ani mai tarziu.

Simptome:

-          Daca apar, apa de obicei la aproximativ 10 zile de la expunerea la parazit si includ febra mica cu eruptii cutanate, dureri musculare, dureri de cap si, eventual, umflarea ganglionilor limfatici.

Solutie:

-          Infectia poate fi confirmata printr-o analiza a sangelui si tratata cu antibiotice. Tratamentul prompt al mamei cu antibiotice reduce riscul de transmitere a parazitului la fat, dar nu se poate schimba cursul bolii odata ce fatul a fost expus .

Atentie la:

-          De cele mai multe ori toxoplasmoza se poate lua prin consumul de carne cruda sau insuficient gatita, fructe si legume nespalate, manipularea pisicilor si a obiectelor atinse de acestea fara o igiena ulterioara riguroasa.

 

Salmoneloza

Salmoneloza este o forma comuna de infectie alimentara de la produse alimentare care contin bacterii Salmonella. Bacteriile sunt raspandite prin contact direct sau indirect cu materiile fecale umane si ale animalelor. Bacteriile Salmonella nu cresc la temperaturi scazute din frigider sau congelator si sunt usor de distrus prin incalzirea alimentelor.

Simptome:

-          Dureri de cap, diaree, dureri abdominal, greata, frisoane, febra si varsaturi care apar de obicei in termen de 12 la 72 de ore de la consumul de alimente contaminate

Solutie:

-          Tratamentul salmonelozei este in general simptomatic si include rehidratarea corespunzatoare si regimul alimentar special. Se pot administra si antibiotice.

Atentie la:

-          lapte crud ( nepasteurizat ) si produsele din lapte crud , carne cruda sau insuficient gatita (in special pasari de curte), oua crude sau insuficient gatite, salate (inclusiv carne de pui , ton , cartofi) si deserturi cu smantana si umpluturi.

Campilobacterioza

Consumul de alimente sau apa care contine bacteria Campylobacter jejuni cauzeaza o infectie numita campylobacterioza . C. jejuni se gaseste in tractul intestinal al animalelor (in special pui) si in apa netratata. Este o cauza foarte frecventa de diaree insotita de febra. Acest organism se dezvolta intr -un mediu cu oxigen redus si este inhibata de mediul acid, sare si aer uscat. C. jejuni este, de asemenea, usor de distrus prin incalzirea alimentelor.

Desi femeile gravide nu au un risc crescut de fi infectate cu C. jejuni , in cazul in care se imbolnavesc , infectia se poate raspandi la placenta. Consecintele infectiei fetale includ avortul, nasterea unui copil mort sau nasterea prematura.

 

Simptome:

-          Simptomele apar de obicei in termen de 2-5 zile dupa consumul de alimente contaminate si includ febra, crampe la stomac, dureri musculare, diaree, greata si varsaturi.

Solutie:

-          Infectia cu C. jejuni poate fi tratata cu antibiotice.

Atentie la:

-          C. jejuni se regaseste cel mai adesea in lapte crud ( nepasteurizat ) si produsele din lapte crud, carne cruda sau insuficient gatita (in special pasari de curte) si crustacee crude.

 

Metode de preventie a infectiilor alimentare:

-          O igiena personala riguroasa

-          O igiena riguroasa in bucatarie. Nu folositi tacamuri si vesela decat pentru un singur tip de aliment. Spalati-le de fiecare data dupa folosire.

-          Gatiti suficient mancarea. Aveti grija ca mancarea sa fie bine facuta.

-          Pastrati mancarea cat mai putin si la temperaturi sazute

-          Evitati alimentele negatite

 Sursa: Colorado State University

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!