Sari la conținut

Vaccinarea în sarcină. Ce vaccinuri poţi face în timpul sarcinii

Se ştie că nu prea ai voie să iei medicamente în timpul sarcinii. Oricum, niciodată fără să fie recomandate de un medic. Cum rămâne însă cu vaccinurile, sunt ele posibile sau nu sunt în timpul sarcinii?

Este o întrebare normală întrucât faptul că suntem însărcinate nu ne izolează de societatea în care trăim şi de bolile căreia vaccinarea ne protejează. Ba chiar dimpotrivă, sarcina ne face mai vulnerabile. Putem aşadar să facem vaccin în timpul sarcinii? Şi dacă da, care anume?

Ministerul Sănătăţii recomandă două tipuri de vaccin pe perioada sarcinii:

Vaccinul antigripal. Acest vaccin este recomandat în cazul în care sunteţi însărcinată în perioada noiembrie – martie, întrucât în această perioadă riscul de contactare a viruşilor gripali este maxim. Acest vaccin se poate face indiferent în ce lună de sarcină sunteţi. Nu faceţi accest vaccin sub formă de spray nazal întrucât acesta conţine viruşi activi. 

Vaccinul contra tetanos, difterie şi tuse convulsivă. Este un vaccin care se face atât pentru sănătatea mamei cât şi a bebeluslui, acesta având la naştere anticorpi care îl ajuta. Este indicat acest vaccin în săptămânile 27-36 de sarcină. 

 

Când este indicat să faci vaccin în timpul sarcinii

În general este bine ca vaccinarea să aibă loc înainte de sarcină. Dacă totuşi riscul nevaccinarii este mai mare decât riscul vaccinării atunci medicul îţi poate recomanda să faci un vaccin. Sunt recomandate doar vaccinurile care conţin viruşi inactivaţi. Cele care conţin viruşi vii ar trebui evitate. 

Există anumite vaccinuri care pot fi cerute de către medic în cazul în care riscul de a contacta boala este mare. De exemplu atunci când mama călătoreşte în locuri în care există un risc ridicat de îmbolnăvire.

  • Vaccinul contra hepatitei B (dacă la teste a ieşit un rezultat negativ)
  • Vaccin contra variolă
  • Vaccin contra rabie
  • Vaccin contra antrax
  • Vaccin contra febra galbenă

 

Care vaccinuri sunt interzise în sarcină

Există şi o serie de vaccinuri total interzise în sarcină întrucât pot să aibă consecinţe grave asupra fătului. Ele sunt:

  • Vaccinul contra tuberculozei
  • Vaccinul contra varicelei
  • Vaccinul contra poliomielitei
  • Vaccinul contra rujeolei, oreionului şi rubeolei
  • Vaccinul contra HPV

 

Injecţie cu imunoglobulina în caz de incompatibilitate de RH

Dacă mama are RH negativ şi tatăl are RH pozitiv este posibil ca fătul să aibă RH pozitiv şi la întâlnirea dintre sângele mamei şi sângele copilului (de obicei la naşterea vaginală) sângele mamei să trateze prezenta copilului ca pe un corp străin pentru anihilarea căruia să formeze anticorpi. La primul copil este posibil să nu apară probleme din această cauză, dar dacă şi al doilea copil are RH pozitiv atunci anticorpii deja existenţi pot să creeze probleme.

Pentru a împiedica apariţia anticorpilor se fac două injecţii cu imunoglobulina. Aceste injecţii au efect 12 săptămâni. Prima se poate face şi în săptămâna 28 înainte de naştere şi cea de a doua la 72 de ore de la naştere. Mai multe despre RH puteti afla aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!