Sari la conținut

Vopsirea parului in timpul sarcinii

E normal ca orice femeie sa isi doreasca sa arate cat mai bine in timpul sarcinii, mai ales ca organismul ei trece prin foarte multe schimbari. Iar vopsitul parului este unul dintre cele mai discutate subiecte. Este permisa colorarea permanenta?

In cele noua luni de sarcina, organismul tau trece prin multe schimbari: apar kilogramele in plus, chiar si trasaturile fetei se pot modifica. Prin urmare, e firesc sa-ti doresti sa arati cat mai bine, iar culoarea parului este unul dintre aspectele cu care te poti juca. Insa cat de sanatos este pentru tine si pentru bebelusul din pantecele tale sa folosesti vopseaua permanenta?

Multi medici recomanda ca, in timpul sarcinii, viitoarele mamici sa nu foloseasca vopseaua permanenta de par. De ce? Este chiat atat de periculos? Din pacate, nu sunt disponibile prea multe studii care sa cerceteze legatura dintre vopseaua de par folosita in timpul sarcinii si dezvoltarea fatului in uter.

 

"Sunt vopsele care nu trebuie folosite, dacă au nitriți, aldehide etc. Gama de produse este foarte variată, trebuie ales un produs coprespunzător. Nu trebuie să vă vopsiți mai mult de o dată la câteva săptămâni", ne-a declarat Iosif Niculescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

In aceasta situatie ce facem? Iata care sunt recomandarile Arabellei Zadic, trainer Wella Professional, mamica unei fetite de 1 an si jumatate: “Vreau sa specific de la bun inceput ca eu m-am vopsit pe toata perioada sarcinii si nici eu si nici bebelusul nu am avut de suferit din acest motiv. Medicul care m-a asistat pe toata aceasta perioada m-a asigurat ca ma pot vopsi in continuare, pentru ca vopseaua nu are nici un efect daunator asupra sanatatii mele sau a copilului, ceea ce s-a si adeverit.

Foto: arhiva personala

Si are si sens. Vopseaua permanenta se aplica pe par, in afara organismului mai precis (nu inghitim vopseaua), si nu are nici o interactiune cu ceea ce se afla sub epiderma. Mai mult decat atat, amoniacul din vopsea, despre care s-a scris atat si s-a facut o mediatizare atat de intense despre cat de nociv ar fi ( lucru total neadevarat) nu are nici un efect negativ, singurul rol al amoniacului este de a deschide cuticula firului de par, impreuna cu peroxidul, astfel incat pigmentii din vopsea sa intra in structura firului de par pentru pigmentare permanenta. Atat!”.

Si, totusi, multe femei insarcinate se tem de amoniac, mai ales ca citesc pe Internet o multime de articole pro si contra. “Stiu ca exista aceasta fobie anti amoniac, multe femei ( si nu numai cele insarcinate) cauta vopsea fara ammoniac, ceea ce nu exista! Atentie parul nu se poate colora permanent fara un ammoniac sau o substanta derivate din familia amoniacului. Chimia este o stiinta exacta si se poate demonstra acest lucru. Este bine sa stim o data acest lucru si sa-l intelegem”, ne lamureste Arabella Zadic.

Ce alternative au totusi gravidele care doresc sa-si schimbe nuanta parului, dar nu vor sa foloseasca o vopsea cu amoniac? Iata ce ne raspunde trainerul Wella Professional: “Pentru cele insa carora le este foarte frica, exista varianta de colorare semipermanenta sau nuantatoare, adica culori care se aplica direct pe par fara a fi amestecate cu un peroxide. Aceastea, intr-adevar, nu contin amoniac sau MEA (monoetanolamina, un sistem de colorare pe baza de ulei, pentru a deschide mai usor firul de par), insa dezavantajul este ca nu au putere de deschidere, deci se poate merge numai pe acelasi nivel de culoare ( adica nu putem face din castaniu inchis natural sau vopsit un blond)”.

Indiferent ce metoda de vopsire a parului vei alege, permanenta sau semipermaneta, intreba-ti medicul care iti supravegheaza sarcina inainte de a-ti schimba look-ul.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!