Sari la conținut

Evita apa ultra tratata cu clor

Clorul se adauga la cele mai multe surse de apa pentru a ucide bacteriile. Cu toate acestea, atunci cand reactioneaza cu materiile organice (cum ar fi frunzele de exemplu), se produc trihalometani nocivi (THM). Trihalometanii sunt substante chimice despre care studiile au aratat ca pot creste riscul de avort spontan , de cancer rectal si al vezicii urinare, precum si de malformatii congenitale. Dar in special nivelurile ridicate de trihalomentani pot creste riscul de avort spontan .

Filtrarea este una dintre modalitatile prin care poti evita clorul in exces si trihalometanii (THM). Poti, de asemenea, sa elimini trihalometanii din apa de la robinet  lasand apa la frigider timp de cateva ore intr-un recipient deschis sau prin fierbere timp de un minut. (Atentie: Daca apa este contaminata cu plumb, fierberea va creste nivelurile de contaminare) Instalarea unui filtru de apa este o modalitate ieftina si eficienta de a obtine apa curata chiar si in comparatie cu apa imbuteliata, care este mai putin reglementata decat apa de la robinet.

In momentul in care alegi un dispozitiv de filtrare a apei potabile, asigura-te ca are standardul NSF 53. ANSI/NSF 53 impune gradul minim de reducere a elementelor care pot influenta sanatatea umana cum ar fi parazitii intestinali Cryptosporidium si Giardia, plumbul, substantele chimice organice volatile ce ar putea fi prezente in apa din retelele publice.

In general, apa de la robinet (apa potabila din retelele publice) este riguros analizata, iar substantele organice si anorganice sunt tinute la niveluri considerate sigure pentru sanatatea umana.

Ce pot sa fac daca apa are miros de clor ?

Compania Apa, cea responsabila de calitatea apei potabile ne informeaza si ne sfatuieste:  “Mirosul mai pronunţat de clor apare in cazul unor temperaturi extreme, precum si in situatia in care, pentru a asigura siguranţa microbiologica a apei distribuite, este necesara o crestere a concentratiei de dezinfectant catre limita superioara a cantitatii maxim admise. Masura este luata exclusiv in scopul protejarii sanatatii dumneavoastra. Pentru atenuarea gustului apei, lasati apa intr-un recipient sau vas descoperit inainte de a o bea.”


 Cum stiu daca apa de la robinet este buna?

Compania care se ocupa de livrarea apei potabile este responsabila sa faca periodic analize ale apei si sa puna la dispozitia cetatenilor buletinele de analiza. Buletinele de calitate a apei pot fi regasite pe site-urile companiilor responsabile, pentru fiecare judet in parte.  Veti regasi in fiecare din aceste buletine o serie de indicatori, cu specificarea limitelor superioare. Dar ce inseamna acestia?

Iata cateva explicatii pe scurt pentru diferitii indicatori din raportul de analiza a apei potabile:

Turbiditatea - caracterizeaza transparenta / limpezimea apei si se datoreaza prezentei in suspensie a unor particule foarte fine, care nu sedimenteaza in timp.

PH-ul - defineste caracterul neutru, alcalin sau acid al apei

Conductivitatea electrica - reprezinta o masura a concentratiei substantelor ionizabile din apa

Clorul liber - reprezinta cantitatea de clor ramasa in apa dupa dezinfectia ei. Prezenta clorului rezidual in limitele admise indica atat faptul ca dezinfectia s-a efectuat (cantitatea introdusa a fost suficienta), cat si faptul ca se asigura integritatea retelei de distributie.

Aluminiul - poate fi prezent in apa atat in mod natural, dar si ca urmare a procesului de tratare a apei brute.

Amoniul, nitriţii şi nitraţii - sunt derivati ai azotului care pot proveni din compozitia solului sau dintr-un proces de descompunere a unor substante organice care contin azot.

Oxidabilitatea - reprezinta cantitatea de oxigen necesara oxidarii unor substante organice care fie au provenienta telurica , fie s-au acumulat accidental, la un moment dat; ea se masoara prin indicele de permanganat.

Duritatea totala a apei - suma ionilor de calciu si magneziu - reprezinta concentratia totala de calciu si magneziu ; aceasta este o caracteristica naturala a apei.

Escherichia colii, bacteriile coliforme si enterococii - sunt microorganisme prezente in mediul inconjurator a caror prezenţa in apa poate provoca boli.

Observatie:prezenta acestori indicatori in compozitia apei reprezinta factor de risc numai  in cazul depasirii valorilor maxim admise stabilite prin legislatie si normele de sanatate publica.
 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!