Va propun asa: reteta de ciocolata de casa si apoi cateva nazbatii numai bune de pus sub brad.
Pentru ciocolata de casa ai nevoie de: 500 grame lapte praf integral, 250 de grame de cacao, 250 de grame de zahar tos, 100 de grame de unt, vanilie (doua pliculete de zahar vanilat sau semintele unui baton de vanile). Incepe prin a pune la fiert 150 ml de apa, adauga zaharul si lasa sa fiarba. Aduna spuma si lasa siropul sa clocoteasca cinci minute la foc mic.
In timpul acesta, cerne si amesteca pe o folie de hartie, laptele praf si pudra de cacao. Da deoprate siropul de zahar si lasa-l sa se raceasca putin. Cand poti baga degetul in sirop fara sa te arda adauga untul si amesteca bine.
Toarna dintr-o data tot amestecul de lapte praf si cacao. Amesteca foarte bine, pana la completa omogenizare. Adauga mirodeniile. Acesta este momentul in care poti pune, daca vrei, nuca tocata in bucatele, stafide sau boabe din dulceata. Poti pune fistic, alune sau coaja de portocala confiata.
Rastoarna ciocolata de casa intr-o tava unsa cu unt (cel mai bine o tava de chec) si lasa-o sa stea la rece cateva ore.
Dupa acelasi principiu poti sa folosesti si ciocolata de casa. intinde in strat subtire ciocolata facuta pe foaie de copt si pune seminte, fructe confiate sau ce iti mai place. cand se racese o spargi in bucati.
Sfat: toate acestea sunt rasfat pentru Craciun. Niciodata regulile alimentatiei sanatoase nu trebuie uitate, cu atat mai mult in zilele de sarbatoare.