Sari la conținut

Studiu: Care este cea mai bună metodă de a renunţa la fumat?

De-a lungul timpului, au apărut nenumărate produse despre care se spune că îi pot ajuta pe fumători să renunțe la acest viciu. Poate le-a încercat și tu. Chiar dau rezultate? Un studiu efectuat recent însă arată că care este cea mai bună metodă de a renunţa la fumat.

Dacă ești un părinte fumător care dorește să scape de aceast viciu ar fi bine să iei în considerare rezultatele unui studiu efectuat recent şi publicat în jurnalul “Annals of Internal Medicine”. Potrivit acestuia, cea mai bună metodă este renunţarea bruscă, prin comparaţie cu lăsatul treptat.
Astfel, în cadrul unui studiu clinic, efectuat pe 700 de persoane, au fost comparate ratele de succes ale celor două metode, iar datele la care au ajuns cercetătorii fac dovada clară că din punct de vedere statistic persoanele care se lăsă brusc de fumat au o rată de succes mai mare, pe o durată ce porneşte de la patru săptămâni la şase luni, decât cei care apelează la alte metode de renunţare în trepte.

Citește aici și despre efectele fumatului pasiv la bebeluși.

Ce spun statisticile?
După patru săptămâni de studiu 39,2% dintre cei care au ales metoda treptată, au devenit nefumători, prin comparaţie cu 49% din rândul acelora care au optat pentru metoda bruscă. La vreme de şase luni diferenţa, 15.5% dintre participanţii ce aparţin de primul grup continuau să fie nefumători, faţă de 22% dintre cei care fac parte din al doilea grup.
Poate diferențe nu sunt atât de mari, însă cercetătorii consideră că datele statistice rezultate sunt dovada clară a faptului că lăsatul de fumat prin metoda bruscă este cel mai eficient. Statisticile arată, de asemenea, o situaţie comună în rândul celor care vor să se lase de fumat: eşecul este comun. Cele mai multe studii arată că numai una din patru persoane care încearcă să se lase de fumat cu ajutorul tratamentelor medicamentoase reuşesc să fie nefumătoare până la şase luni şi cei mai mulţi dintre aceştia recidivează după această perioadă de abstinență.

“Adevărul este că programele care asista persoanele pentru a se lăsa treptat de fumat au rate de succes destul de mici, dar asta nu înseamnă că cei care adopta aceste metode trebuie descurajaţi. Succesul personal tine de autocontrol, iar dacă o persoană eşuează de mai multe ori nu trebuie să se lase bătută, ci să continue să încerce. Fiecare poate să înveţe din greşelile proprii şi să se pregătească mulţi mai bine pentru momentele de slăbiciune pe care le poate anticipa cu această experienţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei American Cancer Society.

Sursa: time.com

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!