Sari la conținut

Exista sex dupa nastere!

Daca tocmai ai nascut si citesti acest titlu, probabil vei strange din dinti si vei rasufla adanc ca sa iti potolesti bataile inimii. Un val brusc de nervozitate te-a trecut din cauza faptului sexul este probabil ultimul lucru la care ai vrea sa te gandesti.

Si totusi, viata ta sexuala nu se termina odata cu nasterea copilului, iar sotul tau cu siguranta de-abia asteapta sa imparta cateva momente intime cu tine. Relaxeaza-te si ia in considerare cateva sfaturi. Oricum, nimeni nu te poate grabi sa iti reincepi viata sexuala, asa ca lucrurile se vor desfasura in ritmul tau.

Cand poti sa ai din nou contact sexual?

Medicii s-au pus de acord si au pus o limita minima de patru saptamani pentru nasterile normale si de sase saptamani pentru nasterile prin cezariana. Aceasta limita minima este pusa pentru a evita sangerarile si posibilele infectii. In cazul cezarienelor se adauga si riscul de ruptura a cusaturilor.

Acestea sunt doar niste limite generale, viata ta sexuala trebuind sa reinceapa doar atunci cand TU hotarasti asta. Iata care sunt cele mai dese intrebari pe care si le pun femeile legate de sexul dupa nastere:

Oare o sa mai am „chef” de sex?

A avea voie sa faci sex cu a vrea sa faci sex sunt acum la ani lumina distanta. Libidoul tau este sub nivelul marii, iar aceasta situatie poate dura saptamani sau chiar luni bune. Corpul tau iti transmite acum un semnal important, cerandu-si dreptul la odihna. Esti de serviciu 24/24, iar sexul nu este nicidecum o prioritate acum.

Faptul ca nu simti dorinta sexuala se poate datora si unei usoare depresii port-partum sau convingerii (constientizate sau nu) ca nu mai esti atractiva. Practic, in acest moment, corpul tau este epuizat fizic si psihic. Ai nevoie de timp pentru a incepe sa te refaci si sa te vindeci fizic si emotional. Lucrurile vor reveni incet, incet la normal, tot ceea ce ai nevoie este timp.

Ma va durea?

Aceasta este intrebarea pe care si-o pun foarte multe femei. Raspunsul depinde mult de modul in care ai nascut si daca alaptezi. Sa le luam pe rand.

Daca ai suferit o ruptura perineala sau o epiziotomie, este posibil sa simti ca zona este tare si tensionata. Pentru majoritatea femeilor acest lucru se rezolva relativ repede, altele avand nevoie de cateva luni, timp in care vor simti disconfort.

De asemenea, se poate sa experimentezi mai putina lubrifiere naturala in primele saptamani dupa nastere din cauza nivelului scazut de estrogen, iar daca alaptezi este posibil ca aceasta situatie sa se prelungeasca pe tot parcursul alaptarii. Vei vedea ca pe masura ce raresti alaptarea, lubrifierea va reveni la normal.

Din cauza lubrifierii insuficente este posibil sa resimti durere si senzatie de arsura. Foloseste lubrifiante locale (creme sau ovule lubrifiante).

Va reveni la normal vaginul?

In cazul unei nasteri naturale vaginul se va largi, dar va reincepe sa se micsoreze si sa isi recapete tonusul in doar cateva zile dupa nastere. Probabil ca va ramane intotdeauna putin mai largit decat era inainte dar poti face exercitii Kegel in fiecare zi ca sa il ajuti sa revina la un tonus muscular bun.

Daca alaptez, mai folosesc masuri contraceptive?

Da, da si iarasi da. Poti ramane insarcinata de la prima ovulatie dupa sarcina, iar alaptarea nu este considerata a fi o metoda contraceptiva.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!