Sari la conținut

10 activități simple și utile, pentru dezvoltarea bebelușului de 0-6 luni

Nevoile unui nou născut sunt aparent simple: mâncărică, somnic, schimbat scutecelul și... iubit. Numai că, în realitate, mămicile știu că nu este deloc așa și că, vorba proverbului american, it takes a village to raise a child. Mai mult, în primul anișor, mamele sunt extrem de atente la modul în care se dezvoltă puiul, la cum se schimbă ghemotocul cu ochișori într-un mini-om care începe să râdă, să gângurească și să ofere îmbrățișări. De aceea, tot mai multe dintre proasptele mămici caută să își ajute puiul să se dezvolte cât mai rapid și mai frumos, prin diferite joculețe și activități.

► Citește și 10 jocuri pentru bebeluşi care ajută la dezvoltarea intelectuală

Stimularea creierului unui nou născut, oferirea de provocări pe care să le poată explora și exploata, îl ajută să învețe lucruri noi și să se adapteze mult mai ușor mediului, explică Robert Myers, psiholog de copii și fondator al Insititutului pentru Dezvoltarea Copilului. Mai mult, implicarea părinților în diverse activități cu bebelușul ajută la crearea unei legături puternice și le permite adulților să devină mai buni observatori, astfel încât, dacă observă nereguli în dezvoltarea copilului, să îl ducă mai rapid pe micuț la medic și să îi furnizeze informațiile necesare.

Așadar, iată ce propunem noi:

Dă-i ceva de ascultat – Vocea ta! Vorbește-i și cântă-i micuțului ori de câte poți, folosind chiar diverse tonuri exagerate. În tot acest timp, urmărește-i expresiile faciale și vezi cum recacționează. La ce îl ajută? La dezvoltarea limbajului

Urmăriți obiectele – Atrage-i atenția cu o jucărioară colorată, apoi plimb-o prin fața ei sus-jos, dreapta-stânga, astfel încât bebele să o poată urmări. Beneficiul: dezvoltă vederea

Dansați – Pune-ți muzica preferată, ia-ți bebelușul în brațe și dansați împreună cât te țin mâinile și picioarele.  Beneficiul este că ajuta la întărirea relației mamă-copil și că dezvoltă aptitudinile muzicale ale bebelușului.

Uitați-vă în oglindă – Arată-i propria reflexie din oglindă și întreabă-l pe un ton jucăuș cine e acolo. Fă același lucru și cu propria porsoană și cu o jucărie de pluș. Beneficii: dezvoltare vizuală, socială și emoțională.

Abdomene – un fel de abdomene. Dacă micuțul tău este atât de puternic încât își poate ține capul, pune-l pe burta ta, pe spate, așează-ți mâinile sub ale lui și încurajează-l să se ridice în funduleț, sprijinindu-se pe brațele tale. Își va dezolta apititudinile motorii, mușchii spatelui și ai gâtului.

Urmărește liderul – Fii un lider și încurajează-l pe micuț să te imite. Strânge pumnul, aplaudă, fă cu mâna etc. Sfat: începe cu ceva ce micuțul tău deja știe să facă – cum ar fi să dea cu mânuța peste masă. Beneficii: îmbunătățește memoria.

Zborul – ia-ți bebelșul pe brașe și imitați zborul. Va fi mai mult decât întcântat! Atenție, însă, la frecvența și la viteza cu care îl ridici și îl cobori. Beneficii: mișcarea corpului și stimulare.

Gâdilă-l -  Gadilind bebelușul cu o pană, acesta își va putea da seama unde începe și unde se termină corpul. Pe la vârsta de trei luni, acesta va începe să chicotească din clipa în care observa că aduceți pana.

Să plescăim din buze - Plescăitul slab din buze va atrage atenția bebelușului și îl va liniști dacă este prea agitat. Antropoloul Ashley Montagu a scis în cartea sa Touching: The Human Significance of the Skin, “Este o experiență plăcută și unică pentru bebeluș când identifică sunetul și buzele din care acestea reies”, asemenea unui sărut.

Să clipim des -  Priviți bebelușul în ochi și clipiți repede. S-ar putea să zâmbească sau să încerce să vă imite-în orice caz va fi curios.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!