Sari la conținut

112 pentru bebelusi

De cele mai multe ori, cel mai bun ajutor de urgenta este dat de cei care se afla langa copil in momentul in care se sufoca, cade sau inghite detergent.

Este important sa stim sa ne pastram calmul si sa reactionam rapid, dar mai ales este important sa stim ce sa facem. In continuare vom trece in revista cele mai des intalnite situatii de criza si cum putem trece de ele fara sechele si probleme majore.

Sufocarea

Ce se intampla?

Sufocarea apare atunci cand caile respiratorii se blocheaza integral sau partial. La copiii mici acest lucru se poate intampla in cazul in care inghit obiecte mici sau alimente, care apoi se blocheaza.

Daca obstructia este mica, copilul tau va fi in continuare capabil sa tuseasca, dar in cazul in care caile aeriene sunt complet blocate, copilul va fi in imposibilitatea de a tusi, plange sau respira.

Este esential sa incerci sa scoti cat mai repede obiectul sau alimentul pentru a elibera caile respiratorii. Va fi un moment cumplit, dar este important sa nu intri in panica: urmeaza acesti pasi cat mai calma cu putinta.

Ce sa faci

In primul rand, incurajeza copilul sa tuseasca. Daca nu poate:

  • Da-i palme

Pune copilul cu fata in jos de-a lungul antebratului si tine-i capul mai jos.  Sprijina-i capul si umerii cu mana si da-i cinci palme putenic intre omoplati.

  • Verifica-i gura

Intoarce-l si uita-te in gura lui, apasandu-l cu degetul pe limba. Daca obiectul este vizibil, scoate-l cu degetul aratator si degetul mare - dar nu pune degetele pe gat.

  • Lovituri in piept

Daca palmele pe spate nu functioneaza, tine-l cu fata in sus, aseaza doua degete pe jumatatea inferioara a sternului (situat in centrul pieptului, sub sfarcuri). Da-i cinci lovituri punctate, una la fiecare trei secunde. Apoi verifica-i din nou gura. Daca blocajul nu a cedat, este timpul sa chemi o ambulanta si sa repeti pasii de la unu la trei pana cand soseste ajutorul medical.

Orice ai face, nu scutura bebelusul si nu il pipai pe gat. De asemenea, du intotdeauna copilul la doctor dupa ce i-ai efectuat loviturile in piept si explica-i ce s-a intamplat.

Intoxicatii accidentale

Ce se intampla?

A pune orice in gura este hobby preferat pentru copii si poate fi uneori greu sa iti dai seama pe unde le-au umblat manutele.  Este important sa fii foarte vigilenta atat in ​​interiorul casei cat si in gradina. Otravurile comune din jurul casei includ nu numai substantele chimice de albire sau ierbicidele, dar si plante cum ar fi narcisele, irisii, anumite fructe de padure si ciuperci.

Poate fi greu de spus ce a consumat un copil, de aceea trebuie sa cauti indicii: produsele chimice corozive ard de obicei gura si copilul se poate simti rau si poate avea diaree.

Ce sa faci

Incercati sa identifici otrava si chema o ambulanta. Pastreaza un esantion de otrava pentru a o arata medicului si, daca poti, spune-i cat de mult a inghiti si cat de recent.

Nu incerca sa provoci voma: tot ce a inghitit va cauza la fel de multe probleme inapoi cate a facut la inghitire. In schimb, da-i sa ia inghitituri de apa de lapte, si sterge orice otrava de pe fata cu apa.

Citeste despre lectia de prim ajutor. 

Meningita

Ce se intampla?

Meningita este inflamatia mucoasei care inconjoara creierul si maduva spinarii, cauzata de virusuri sau bacterii.

Simptomele sunt asemanatoare gripei si poate fi greu de identificat, dar acestea includ:

  • Temperatura ridicata
  • Somnolenta; o expresie ametita; fotofobie
  • Tipete sau gemete
  • Fontanela bombata
  • Un spate arcuit sau un corp moale
  • O eruptie care incepe ca un grup de pete de sange, ca niste intepaturi care evolueaza in semne mari purpurii care nu se decoloreaza sub presiune.

Ce sa faci

Incerca "testul de sticla". Daca bebelusul dezvolta o eruptie cutanata, apasa un pahar pe piele pentru a vedea daca dispare la presiune.

Daca suspectezi ca bebelusul are meningita, suna imediat medicul sau du copilul la cel mai apropiat spital.

Arsuri si oparituri

Ce se intampla?

Severitatea arsurilor este evaluata prin gravitatea leziunilor asupra pielii. Arsurile superficiale sunt cel mai putin grave si pot fi cauzate de atingerea de o suprafata fierbinte sau de o scurgere mica (la oparire). Arsurile partiale sunt mai grave si provoaca aparitia de vezicule pe piele, iar arsurile complete sunt extrem de grave, deoarece toate straturile de piele sunt arse si nervii si muschii pot fi deteriorati. Este important sa ceri sfatul medicului pentru toate felurile de arsuri, indiferent cat  de  minore sunt.

Ce sa faci

Daca arsura este minora, tine-o sub apa rece timp de cel putin 10 minute sa se raceasca zona. Nu scufunda copilul in apa rece deoarece ii poti provoca hipotermie. Dupa ce se raceste, scoate hainele din zona: daca sunt prinse, taie in jurul materialului. Acopera arsura cu un pansament ne-pufos, steril. Pune o punga de plastic curata peste si mergi la spital.

Daca arsura este mai grava, chema o ambulanta, lasa copilul jos si raceste arsura cu apa timp de 10 minute, pana cand soseste ajutorul. Stai cu ochii pe respiratia si pulsul copilului si urmareste-l sa nu aiba semne de soc (paloare, piele rece, transpirate, puls rapid care devine mai slab si superficial si respiratie rapida). De asemenea, nu-i da de mancare sau de baut, si nu ii pune nici un fel de unguent pe arsura.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!