Sari la conținut

5 defecte congenitale ale bebelusilor

Iti prezentam cele mai raspandite defecte din nastere ale bebelusilor in vremurile noastre, impreuna cu masurile pe care le lua parintii ca sa le faca viata mai usoara.

 

In Romania nu exista statistici recente pentru numarul total de bebelusi cu defecte din nastere - fie ca este vorba de o mostenire genetica nefericita sau de probleme de dezvoltare in uter - ci doar se cunoaste ca 8-10 copiii dintr-o mie prezinta malformatii congenitale cardiace.

In schimb, in 2008, peste 5% din copiii nascuti in Romania prezentau un defect, un procent in crestere fata de anul 2000, cand acesta era de 4%.

Majoritatea copiilor cu malformatii congenitale provin din parinti fara probleme de sanatate deosebite, care nu prezinta factori de risc in aceasta directie, iar 60% dintre cauzele defectelor de nastere sunt necunoscute.

Nu toate defectele din nastere sunt evidente... la nastere. De aceea sunt necesare si controalele de rutina ale copilului, pentru a descoperi si eventualele probleme ascunse ale organismului sau.

 

Iubeste copilul, nu uri defectul!

Iata care sunt cele mai frecvente malformatii congenitale din zilele noastre (ordinea de mai jos nu reflecta neaparat si succesiunea in valorile de incidenta) si ce masuri ar putea lua familia ca sa-i faca bebelusului viata mai usoara (in afara de tratamentele si interventiile prescrise de medic):


Sursa foto: floridahealth.gov

Malformatiile cardiace congenitale pot avea o multitudine de cauze, de la probleme genetice si pana la probleme aparute in cursul dezvoltarii fetale. In literatura de specialitate se mentioneaza importanta factorilor ce intervin in dezvoltarea fetala in primele 8-9 saptamani de sarcina. Expunerea la anumite medicamente, abuzul matern de alcool, rubeola, diabetul zaharat sunt printre cauzele posibile ale producerii malformatiilor cardiace la fat.

Dupa nastere, unele malformatii cardiace pot fi atat de usoare incat simptomele sa nu fie vizibile, dar medicul le poate da de urma pe baza unui murmur pe care il detecteaza la auscultarea copilului. Totusi, multe dintre ele sunt evidente din start si, daca nu sunt tratate, se pot solda chiar cu decesul. Printre simptomele acestora se numara: dificultati de respiratie, puls foarte rapid, probleme de hranire, umflaturi ale picioarelor, abdomenului sau a zonei din jurul ochilor, piele cu tenta cenusie sau albastruie.

Din pacate, majoritatea acestora pot fi corectate (sau doar ameliorate) doar cu interventii chirurgicale, tratamentele medicamentoase sau prin dispozitive ajutatoare, asa cum sunt pacemaker-ele.

 


Sursa foto: clubfeetbabby.blogspot.ro

Piciorul stramb congenital (piciorul varus equin) este un termen mai larg, ce descrie un grup de defecte structurate ale piciorului si gleznei. Apare de doua ori mai mult in randul baietilor decat al fetelor, iar cauzele acestui defect nu au fost, inca, stabilite. Desi intr-un sfert dintre cazuri apare un istoric familial, ceea ce sugereaza o implicare a factorilor genetici in aparitia acestui defect.

Poate aparea la un singur picior sau la amandoua (30-50% din cazuri) si afecteaza 400-450 dintre nou-nascutii romani in fiecare an. Se poate manifesta mai usor sau mai puternic. Piciorul usor stramb nu este dureros si nu-l jeneaza pe bebelus pana la momentul mersului.

In cazul in care medicul stabileste ca defectul nu este grav, tratamentul incepe neintarziat si consta in fortarea piciorului in pozitia corecta, plus efectuarea de exercitii speciale. Totusi, in multe dintre cazuri, bebelusii ce sufera de acest defect congenital au nevoie de interventii mai complicate, cum ar fi punerea piciorului in gips, bandaj cu atele si incaltaminte speciala ulterior sau chiar de o interventie chirurgicala urmata de recuperare prin exercitii speciale. Intregul proces poate dura 3-6 luni, dar controalele periodice pentru verificarea recuperarii pot dura ani.

 


Sursa foto: biomedcentral.com

Despicaturile labio-palatine (buza de iepure sau labioschizis si despicatura in cerul gurii sau palatoschizis) apar atunci cand tesuturile buzelor sau cele din cavitatea bucala nu se dezvolta normal in timpul evolutiei fetale. Buza de iepure apare intr-o proportie de aproximativ 1 la 700 de nasteri de bebelusi caucazieni, defectul fiind mai frecvent in randurile bebelusilor asiatici sau ale celor provenind din unele etnii amer-indiene si mai putin frecvent printre bebelusii de culoare.

Dezvoltarea limbajului este defectuoasa in cazul bebelusilor cu despicaturi labio-palatine, nu numai din cauza defectelor fiziologice in sine, ci si din cauza efectelor secundare ale infectiilor urechii medii – afectiuni frecvente cu care acesti bebelusi se confrunta. Iar cei cu despicatura in cerul gurii ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar in cazul alaptarii, dat fiind ca nu pot suge bine.

Repararea buzei de iepure prin  interventie chirurgicala ar trebui facuta pana la varsta de trei luni, iar reconstruirea cerului gurii se face, de obicei, mai tarziu: la 6-12 luni. Aceste proceduri lasa cicatrici aproape invizibile atunci cand sunt facute la aceste varste fragede, insa trebuie urmate de tratamente si proceduri de ingrijire recomandate de medic.

 


Sursa foto: biology-forums.com

Spina Bifida apare la 1 din 2 000 de nasteri (cel mai adesea in randul bebelusilor caucazieni din Europa) si este provocata de o malformatie a tubului neural (structura embrionara din care se dezvolta creierul si coloana vertebrala), adica este impiedicata inchiderea completa a coloanei vertebrale in jurul maduvei spinarii. Numele vine din latina si, intr-o traducere aproximativa, ar insemna „coloana rupta” sau „coloana deschisa”. Aceasta malformatie este, de obicei, detectata in cursul testelor facute in sarcina si, de obicei, copilul este nascut prin operatie cezariana.

Exista doua tipuri de spina bifida: oculta (varianta mai usoara, cu care se poate trai fara probleme de sanatate, si care este descoperita accidental la 10% din populatia sanatoasa, la radiografie) si manifesta (in varianta sa cea mai grava se lasa cu paralizia picioarelor, hidrocefalie, lipsa de control a vezicii urinare, a sfincterelor, probleme de dezvoltare – cum ar fi lipsa de coordonare mana-ochi, deficit de atentie, hiperactivitate).

Spina bifida poate fi inchisa chirurgical dupa nastere (se recomanda aceasta interventie in primele 48 de ore de la nastere), dar nu se poate reda in totalitate functia normala a zonei afectate a maduvei. Parintii vor trebui sa invete exercitii de facut cu picioarele bebelusului in vederea pregatirii sale pentru mersul in carje sau cu ajutorul unor proteze.

 


Sursa foto: skiingthroughlife.wordpress.com

Sindromul Down (trisomia 21) are o incidenta de 1 la 800 de nasteri in general, dar cifrele sunt si mai ingrijoratoare in randurile mamelor cu varsta inaintata. Este vorba de o anomalie genetica provocata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar si se produce din momentul conceperii. Bebelusul cu acest defect are talia si greutatea sub limita corespunzatoare varstei, musculatura nu prezinta un tonus normal, capul este mic si rotund, ochii sunt oblici, distanta dintre ei este mai mare decat in mod normal, urechile sunt mici, amplasate mai jos decat in mod normal, nasul este mic, iar radacina sa turtita, gura este mica – facand limba sa apara mare, gatul este scurt, iar mainile sunt mici cu degete scurte.

In general, starea de sanatate si dezvoltarea cognitiva sunt afectate. Mai mult de jumatate din acesti copii au probleme cu vederea sau auzul. De asemenea, copiii cu sindrom Down se confrunta cu infectii ale urechii, defecte cardiace, malformatii intestinale. Prin urmare, este nevoie de evaluari regulate facute de medicii specialisti pentru depistarea si tratarea acestor probleme din timp.

Aceasta nu este o boala, ci o stare, o modificare genetica ireversibila care insoteste persoana respectiva pe viata. Desi exista un oarecare retard mintal in cazul copiilor cu sindrom Down, s-a constatat ca au o capacitate de invatare extraordinara daca li se ofera astfel de ocazii si ca pot duce o viata independenta daca li se ofera sprijinul necesar pentru o dezvoltare cat mai buna in primii ani de viata si daca sunt integrati intr-un sistem de invatamant, fie cel pentru persoane cu nevoie speciale, fie cel normal.

 

Sursa foto articol: hngn.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!