Sari la conținut

8 lucruri la care să te aștepți, în momentul în care începi diversificarea bebelușului

Asociația American de Pediatrie recomandă ca, cel puțin în primele 6 luni de viață, bebelușul să fie hrănit cu lapte matern sau cu lapte formulă. După primele 6 luni de viață ale bebelușului, se poate începe diversificarea sau alimentația complementară. Diversificarea presupune trecerea de la lapte la o alimentație mai variată, prin introducerea alimentelor semisolide și ulterior solide.

Diversificarea este o etapă importantă în viața ta și a bebelușului tău și este normal să existe momente în care să simți că nu le știi chiar pe toate. Orice metode ai aplica, tu ești singura care știe ce este mai bine pentru puiul tău.

Iată 8 lucruri care se întâmplă odată cu începerea diversificării:

Vei întâlni o față deloc impresionată

Probabil te aștepți ca micuțul tău să fie impresionat de gustul primului piure pe care îl mănâncă. Este foarte posibil să fii întâmpinată de o față aproape deloc entuziasmată. Nu-ți face griji, acest lucru nu înseamnă că bebelușului îi displace gustul. Gustul și textura mâncării sunt lucruri pe care micuțul tău le experiementează pentru prima dată. Cu siguranță el se va obișnui în curând cu alimentele solide.

► Citește și: Diversificarea bebelușului: top 10 cele mai bune alimente

Așteaptă-te la mizerie și la mâncare aruncată pe jos

Indiferent cât de atentă ești sau nu, mâncarea va ajunge inevitabil pe podea. Poți pune dedesuptul scaunului bebelușului o față de masă impermeabilă sau o bucată mare de celofan alimentar.

Este nevoie de multă răbdare când începi diversificarea bebelușului

S-ar putea să fii încântată de faptul că micuțul tău mănâncă 3 mese copioase pe zi, iar în următoarele zile să nu mai mănânce atât de mult. Ai răbdare cu tine și cu bebelușul tău și oferă-i aceeași mâncare în porții mai mici.

► Citește și: Piureurile și alimentele în formă de bastonașe sau degețele (Finger Food): care este cea mai bună variantă pentru a hrăni bebelușul?

Stările de spirit contează

La fel ca și adulții, și cei mici se pot simți iritați sau obosiți, lucru care îi poate scădea pofta de mâncare micuțului tău. Încearcă să vezi care este starea de spirit a bebelușului tău înainte de a-i introduce in dietă un aliment nou.

Scutecel mai plin

Mâncarea mai solidă înseamnă un scutecel mai plin. Dacă până acum te-ai bucurat de scutecelele bebelușului care bea doar lăptic, pregătește-te să vezi scutecele mai pline și mai urât mirositoare.

► Citește și: Dezvoltarea bebelușului. Cum și când învață bebelușii să mestece?

Sesiunile de alăptare pot scădea treptat

Pe măsură ce bebelușul se obișnuiește cu mâncarea solidă, vei observa că el va bea mai puțin lapte.

Bebelușul s-ar putea să aibă probeme cu somnul

Dacă ai sperat că bebelușul tău va dormi mai bine odată ce va începe să mănânce alimente solide, să știi că lucrurile nu stau chiar așa. Burtica plină a bebelușului cu alimente solide poate duce la insomnii. Stomacul micuțului tău este sensibil și poate reacționa la alimentele noi, ceea ce ar putea provoca și mai multe treziri, în timpul nopții.

► Citește și: Diversificarea bebelușului: cum să faci tranziția de la lichide la solide

Bebelușul tău este unic

Micuțul tău este unic și își va urma propriul drum în tot ceea ce presupune diversificarea. Nu-ți compara bebelușul cu alți bebeluși. Lasă-l să se obișnuiască cu mâncarea și fii alături de el în acest proces total nou pentru el.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!