Sari la conținut

Ce cred pediatrii că trebuie să ştii despre primele zile alături de bebeluș

În primele zile după naştere nesiguranţa pe care o simţi îţi dă fiori reci. Oare bebeluşul este bine, oare aşa ar trebui să se comporte? Pediatrul Ari Brown, autor al cărţii Baby 411: Clear Answers & Smart Advice For Your Baby's First Year încearcă să răspundă în avans la unele dintre aceste nelinişti.

Bebeluşul devine mult mai alert după primele 48 de ore

În primele 48 de ore bebeluşul nu prea face nimic, este într-o stare constantă de somnolenţă. Aşa că, dacă vei avea o naştere naturală, fără probleme, în momentul în care vei ajunge acasă vei constata că bebeluşul tău a cărui prezenţă abia o simţeai, plânge şi îţi cere mâncare destul de des.

Distanţa dintre alăptări nu este neapărat de 3 ore.

Un bebeluş se hrăneşte cam de 8 ori în decursul a 24 de ore, fie zi, fie noapte. Însă nu este neapărat necesar să o facă la o distanţă egală de ore. Sunt perioade în care poate să îţi ceară să fie hrănit foarte des şi apoi să facă o pauză mai lungă. Nu trebuie să îţi faci griji cu respectarea unui program de hrană. Dă-i să mănânce de câte ori da semne că vrea.

Bebeluşii sunt fiinţe nocturne.

Sunt bebeluşi care tind să fie foarte somnoroşi în timpul zilei şi alerţi pe timpul nopţii. Asta se întâmplă în primele patru săptămâni de viaţă întrucât corpul bebeluşilor nu produce melatonină, aşa că nu au ritm circadian. Tot ce pot face părinţii este să ţină ziua casa luminoasă şi cu zgomotele sale normale şi să reducă pe cât posibil zgomotul şi lumina în timpul nopţii.

►Citește și 6 mituri despre somnul bebelușului

Este normal ca un bebeluş să sughită mult.

Şi când erau în burtica bebeluşii sughiţau des şi încă continuă să o facă şi în primele săptămâni după naştere. Asta se întâmplă întrucât ei nu pot să îşi sufle nasul şi încă mai au lichid amniotic pe căile nazale de care încearcă să scape. Sughiţul apare mai ales când bebeluşii sunt suprastimulati. Ceea ce nu este deloc dificil suprastimularea poate să apară şi de la simplul fapt că îi ţii pe umăr ca să nu mai aibă gaze. 

►Citește și Sughițul bebelușului. Ce factori îl declanșează și când trebuie să te îngrijorezi

Obsesia faţă de scaunul bebelușului.

Poate nu o să-ţi vină să crezi dar şi tu vei deveni unul dintre acei părinţi obsedaţi de scaunul bebeluşului. Şi asta pentru că este atât de neobişnuit încât mereu te face să te gândeşti că ar putea să fie o problemă. Poate să fie extrem de apos fără să fie vorba despre diaree. Asta de întâmpla întrucât apa nu este separată de restul materiilor, la un tranzit intestinal foarte rapid. De asemenea, şi culoarea poate să se schimbe de la negru, cum este în primele zile la maro, verde şi apoi galben. Și totul este normal aici, așa că nu ai de ce să te impacientezi.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!