Sari la conținut

Ce este refluxul silenţios? Cum putem ajuta bebeluşul, în cazul refluxului silenţios?

Refluxul gastroesofagian este întâlnit, în general, la bebeluşii de până în şase luni, şi se întâmplă atunci când laptele din stomac ajunge înapoi în esofagul copilului. Care este cauza? Bebeluşii “dau afară” când mănâncă prea mult sau dacă înghit prea mult aer când se hrănesc.  De multe ori se întâmplă când râgâie. Vestea bună este că regurgitatul nu este considerat vomitat, deoarece nu este forţat şi nici dureros. Mai mult decât atât, când regurgitează, bebeluşii de cele mai multe ori nici măcar nu îşi dau seama.

►Citeşte şi De ce dau afară bebeluşii

Dar care este diferenţa dintre refluxul normal şi cel silenţios?

În anumite cazuri, bebeluşii care au reflux înghit din nou laptele care s-a întors din stomăcel, în loc să îl arunce afară – proces care poartă denumirea de reflux silenţios. De asemenea, tot reflux silenţios se numeşte şi procesul în care lăpticul se întoarce din stomac, dar nu reuşeşte să ajungă nici măcar până în guriţă.

Refluxul silenţios este puţin mai agresiv decât cel normal, pentru că, atunci când conţinutul gastric trece în sus, până în partea superioară a esofagului (fără a fi exteriorizat prin vărsătură) şi apoi coboară pe mucoasa esofagiană deja iritată, irită de două ori esofagul. După astfel de momente, bebeluş se poate simţi inconfortabil, devenind mai agitat.

Care sunt simptomele refluxului silenţios?

Atunci când observi că bebeluşul pare să înghită, deşi nu a mai mâncat lapte, ar putea avea un reflux silenţios. Gâtul i se irită, aşa că micuţul începe să se simtă inconfortabil, pare să tuşească, mai ales dacă stă întins pe spate.

Cum putem să îl ajutăm pe micuţ, când are refluxuri silenţioase?

Ştim că te simţi descurajată, când micuţul trece prin astfel de momente, dar trebuie să ştii că sistemul gastric i se dezvoltă şi aceste perioade vor trece. Pentru a-l ajuta, însă, să îi fie mai uşor, hrăneşte-l într-o poziţie relativ verticală, făcând pauze dese. Refluxul se întâmplă adesea când copilul stă culcat, aşa că poţi încerca măcar să îi ţii capul cât mai sus, punându-i un prosopel sau o pernă mică, sub cap. 

De asemenea, dacă îl hrăneşti cu biberonul, ai grijă să râgâie la fiecare 3 până la 5 minute. Asigura-te că gaura mamelonului de pe sticlă nu este prea mare şi că laptele nu iese prea repede. Evita să pui bebeluşul jos după ce a mâncat sau să îl muţi prea mult de colo-colo înainte ca mâncarea să i se aşeze în stomac.
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!