Sari la conținut

Ce gândeşte un bebeluş? Descifrează reacțiile prichindelului

Ne uităm la bebeluşul nostru şi suntem fascinate, nu-i aşa, de cât de expresiv poate să fie. Doar că nu reacţionează deloc într-un mod în care suntem noi obişnuiţi. Şi nici nu vorbeşte. Aşa că nu putem să nu ne întrebăm ce gândeşte, ba chiar şi dacă gândeşte sau doar reacţionează involuntar la mediul înconjurător.

Haideţi să vedem ce anume s-a descoperit până acum în privinţa gândirii bebeluşilor...

Bebeluşii ştiu că există o diferenţă între mama şi tata

La trei luni de zile ei pot distinge între fotografiile de femei şi fotografiile de bărbaţi. Şi chiar vor avea o preferinţă pentru un anumit gen. Nu, nu este vorba de femei, neapărat. Vor prefera acelaşi gen pe care îl are şi persoana care îi îngrijeşte cel mai mult. Dacă stau cel mai mult cu tatăl, atunci vor prefera bărbaţii.

Îşi cunoaşte bebeluşul numele?

Până la vârsta de 6 luni un bebeluş nu ştie cum se numeşte. De fapt nici după aia nu va pricepe exact ce anume este un nume. Până la 3 luni de zile bebeluşii răspund la tonul vocii şi la mimica feței. De abia între 3 şi 6 luni încep să distingă sunetele care formează cuvintele. Şi să înceapă să le recunoască.

Bebeluşul meu crede că este ceva haios atunci când râde?

Foarte puţin probabil să se întâmple aşa, ar trebui să ştie mult prea multe lucruri ca să îl distreze ceva. Dar cel mai probabil râde pentru că se întâmplă ceva pozitiv, pentru că se simte bine. Este posibil ca acest râs să fie o formă de socializare, să te imite pe tine, ce faci tu atunci când te simţi bine.

Gândesc bebeluşii?

În ultima vreme toată lumea este de acord – bebeluşii gândesc, şi încă într-un mod foarte intens. Ce fac ei este să observe lumea care îi înconjoară şi să identifice asemănări şi diferenţe. Se poate observa, la experimente, ca bebeluşii sunt mult mai înclinaţi să acorde atenţie lucrurilor pe care nu le ştiu deja, lucrurilor noi sau care se comportă într-un mod nou.

Îşi iubesc bebeluşii părinţii imediat?

Bebeluşii nu au noţiunea de iubire, aşa cum o avem noi, în urma experienţelor prin care am trecut. Bebeluşii nu pot face ceea ce faci tu, să îţi exprimi sentimentele prin cuvinte sau gesturi, cum ar fi să îl iei în braţe când este supărat. Bebeluşii nu îşi pot exprima sentimentele, dar cu siguranţă persoană care îi îngrijeşte este întreg centrul universului lor. Bebeluşii pot cu să îţi recunoască vocea şi se întorc automat către ea. Dar îţi recunosc şi mirosul, şi modul în care te comporţi cu ei.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!