Sari la conținut

Ce pot sa fac daca cantitatea de lapte nu este suficienta

In primul rand, nu trebuie sa intri in panica din cauza alarmelor false. Iata cum iti poti da sema daca bebelusul e hranit suficient.

- Bebelusul ia in greutate cate 30g pe zi in primele trei luni de viata si 15g intre 3 si 6 luni (nou nascutii vor pierde aproximativ intre 5 si 10% din greutatea corporala in primele zile de viata).

- Bebelusul va trebui sa revina la greutatea cu care s-a nascut dupa 10-14 zile de la nastere.

Cresterea in greutate este cel mai bun mod pentru a te asigura ca bebelusul se hraneste suficient.

- In prima luna, bebelusul va avea cel putin trei scaune pe zi, care se vor deschide la culoare (spre galben-mustar) in a cincea zi dupa nastere. Dupa prima luna scaunele vor fi mai putin frecvente.

- Unii bebelusi au scaun chiar la intervale de 1-2 zile.

- Intervalul dintre alaptari va fi de 2-3 ore, iar in decurs de 24 de ore iti  vei alapta bebelusul de 8 pana la 12 ori.

- I-l auzi cand inghite si cateodata vezi  lapte in colturile gurii

- Este activ si bine dispus

- Uda 7-8 scutece din panza sau 5-6 de unica folosinta in fiecare zi. Scutecele de unica folosinta sunt mai absorbante, asa ca iti va fi mai greu sa iti dai seama daca sunt ude. Daca nu esti sigura, compara greutatea scutecului folosit cu cea a unui scutec curat. Cel ud va fi ceva mai greu. Totusi, cel mai sigur mod penru a-ti da sema ca bebelusul primeste suficient lapte este tot cresterea in greutate.

 

Daca sanii tai produc lapte intr-o cantitate pe care tu nu o consideri suficienta, incearca urmatoarele metode:

·        Consulta un medic, pentru a-ti da sfaturi avizate

·        Alapteaza-ti cat mai des bebelusul. Odata cu frecventa va creste si cantitatea de lapte produsa

·        Gaseste metoda si pozitia de alaptare cea mai confortabila si pentru tine si pentru bebelus

·        Alapteaza-ti copilul cate 15 minute la fiecare san, dupa care foloseste o pompa elecrica pentru a extrage tot laptele si pentru a da un impuls producerii acestuia. Cand consideri necesar, poti suplimenta mesele bebelusului cu lapte praf.

·        Un bebelus care este somnoros sau doarme mult, va trebui trezit din cand in cand si incurajat sa se hraneasca. Poti face asta trecandu-l de la un san la altul sau alternand pozitile. Unele mame se joaca cu bebelusii in timpul alaptarii, tocmai pentru a-i tine treji.

·         Fa un control al glandei tiroide. Hipotiroidia poate scadea cantitatea de lapte.
 

Cum va fi afectat bebelusul ?

Daca pentru o perioada mai lunga de timp, bebelusul nu primeste suficient lapte ar putea deveni subnutrit, iar evolutia i-ar fi afectata ireversibil. Suna pediatrul si programeaza o intalnire daca bebelusul tau nu ia in greutate sau slabeste. Daca iti vei imbunatati tehnica de alaptare, problema s-ar putea sa se rezolve, dar sunt cazuri in care aceasta stare poate avea o cauza patologica.

Oricum, mai ales daca suferi de o scadere temporara a cantiatii de lapte, alaptarea cat mai frecventa va fi solutia pentru revenirea la starea normala.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!