Sari la conținut

Ce știi despre babywearing? Beneficii și recomandări

Te-ai întrebat ce înseamnă babywearing? Și de ce ar fi atât de important pentru bebelușul tău? Iată care sunt recomandările Gianinei Romanescu, educator perinatal SAMAS certificat și trainer babywearing.

Termenul, relativ nou în România, este o practică sau un comportament de a-ţi ţine copilul aproape şi conectat cu tine, utilizând o multitudine de sisteme de purtare care permit independența şi implicarea în viaţa cotidiană, fie că e vorba de treburi sau de socializare. Este o tradiţie în multe culturi, dar nu una foarte răspândită şi nici foarte populară în ţările”avansate”.

Babywearing-ul nu înseamnă o filozofie de parenting special şi nici nu se referă la un sistem anume, ci este o metodă adaptată fiecărui buget, care poate fi pusă în practică de mame, tați, bunici, doule, asistente, bone dacă vor să aibă o viaţă mai uşoară.

Ce înseamnă exterogestația?

Nu e o chestiune sentimentală, ci una cu mare impact pe dezvoltarea psihologică, fizică şi emoţională a nou-născutului atunci când se afla „în cel mai bun loc după uter” aşa cum spune Elizabeth Antunovic.

Bebelușii sunt născuţi imaturi şi au nevoie de încă 9 luni de simbioză cu mama care să le asigure baza pentru procesul de învăţare ulterioară şi experienţe senzoriale deosebite în imediata apropiere. Acest lucru se realizează prin contact piele-piele în sistemul de purtare.

Care sunt cele mai cunoscute feluri în care îţi poţi purta bebeluşul?

Pe un umăr-in sling reglabil cu inele, sau pe şold în ceea ce se cheamă sling fix-pouch carrier; pe ambii umeri-in wrap ţesut sau în wrap elastic, în faţă sau în spate în SSC-soft structured carrier, imaginaţia este limita cu condiţia să respecte reguli elementare de protecţie (spatele în poziţia literei”C”,picioarele să fie ghemuit -departat sau litera”M”, corpul în poziţie vertical nu înclinat şi nici culcat, având căile respiratorii libere) , nu cu capul în piept.

Beneficiile babywearing-ul

Prichindeii sunt calmi şi vigilenţi, încep să-şi cunoască propriul corp , toate sistemele vitale se menţin într-un tempo regulat , se reglează somnul, imunitatea şi hormonii (de exemplu secretă mai mult hormoni de creştere aşa că vor lua mai repede în greutate şi înălţime), au multe oportunităţi de observare şi procesare, sunt hrăniţi fizic, psihologic şi senzorial, plâng mai puţin (cu 41% ziua şi cu 50% noaptea).

Mamele se liniştesc, se bucură de intimitate, plăcere, împlinire , e convenabil, poţi avea grijă şi de frăţiori, alăptatul e mai uşor , creşte conexiunea cu partenerul, combate depresia postpartum şi poate fi colacul de salvare pentru părinţii cu copii cu nevoi speciale.

Babywearing pentru prematuri

Pentru prematuri este recomandată îngrijirea şi purtarea tip cangur adică direct pe pielea mamei, în poziţie strict verticală folosind wrap boba, sling sau un maieu de tip elastic chiar dacă bebeluşul este intubat.
Dacă există o contraindicaţie pentru a fi ţinut în braţe bebeluşul atunci nu se poate folosi slingul, altfel acesta oferă un suport optim pentru că poate fi tensionat uniform pe tot spatele.

Despre babywearing și răsfăț

Există o prejudecată moştenită de la părinţii noştri: nu ţine copilul în braţe ca se învaţă. Cât de răsfăţaţi devin prichindeii purtaţi în slinguri? Copiii purtaţi nu devin dependenţi şi nici răsfăţaţi, nu se “agaţă” de părinţi ci, dimpotrivă, sunt dornici să se separe, să devină independenţi, să exploreze, învaţă mai mult şi mai repede. Fiind aproape de faţa şi gura mamei, învaţă mai repede să vorbească, nu vor avea nevoie de programe educaţionale, căci învaţă prin mimetism direct de la sursă.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!